На що зважати закупівельнику під час закупівлі електроенергії

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Закупівля електроенергії на 2024 рік ➤Закупівля електроенергії у воєнний час ➤Планування та проведення закупівлі електроенергії на 2024 рік ➤Нюанси укладення договору про закупівлю електроенергії у 2024 році

Планування закупівлі електроенергії на 2024 рік

Електроенергія це товар. Плануючи її закупівлю першим, що потрібно зробити замовнику, це додайти інформацію про закупівлю до річного плану закупівель та опублікувати його в електронній системі закупівель. Предмет закупівлі слід визначати за четвертим знаком ДК 021:2015. Обов’язково вказати його точну назву. Приміром:

  • 09310000-5 — Електрична енергія (електрична енергія);
  • 65310000-9 — Розподіл електричної енергії (послуги з розподілу електричної енергії).

Не забудьте вказати і номенклатурний код. Для закупівлі електроенергії вони співпадають.

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Визначте вид закупівлі, що можливо застосувати. На сьогодні, якщо очікувана вартість електроенергії на рік у замовника перевищує 100 тис. грн він може провести відкриті торги або ж застосувати електронний каталозі і закупити електроенергію через Прозорро Маркет.

Якщо вартість закупівлі буде менша, замовник може скористатися можливістю укласти прямий договір.

Визначте приблизний початок проведення закупівлі, обравши місяць, коли збираєтеся опублікувати оголошення про проведення закупівлі.

Необхідно спланувати термін проведення закупівлі таким чином, щоб організація отримувала електричну енергію з самого початку наступного року. Орієнтуйтеся на загальні строки, протягом яких замовник може провести процедуру відкритих торгів або застосувати електронний каталог.

Для відкритих торгів такий строк може становити в середньому 20 днів, а для закупівлі через електронний каталог від 6 днів.

Майте на увазі, що у разі проведення відкритих торгів існує вірогідність оскарження чи відхилення всіх тендерних пропозицій учасників. Рекомендуємо починати закупівлю електроенергії на 2024 рік вже у листопаді поточного року.

Проведення закупівлі електроенергії 2024

Насамперед замовник повинен правильно визначити очікувану вартість закупівлі електроенергії. Для цього йому потрібно визначити ціну за 1 кВт*год електроенергії. Він може скористатися примірною Методикою визначення очікуваної вартості закупівлі предмета закупівлі, що передбачає для розрахунку очікуваної вартості товарів метод порівняння ринкових цін.

Замовник може порівняти ціни електроенергії за договорами про її закупівлю, що вже були укладені іншими замовниками і оприлюднені в системі Прозорро. Не важливо за яким видом закупівлі були укладені такі договори. Замовник може аналізувати ціну як у договорах за результатами відкритих торгів, так і укладених через електронний каталог чи оприлюднених разом із звітом про укладений договір без застосування електронної системи закупівель.

Крім того, він може сформувати та направити не менше трьох письмових запитів щодо цінових пропозицій постачальникам електроенергії і отримавши відповіді розрахувати очікувану вартість шляхом визначення середньоарифметичного значення запропонованих цін.

Слід ураховувати, що у разі планування закупівлі електричної енергії разом із послугою з розподілу електричної енергії в межах однієї закупівлі потрібно врахувати ціну (тариф) на послугу з розподілу того оператора системи, до мереж якого приєднані об’єкти замовника.

Такі ціни (тарифи) є регульованими. Їх встановлює НКРЕКП та оприлюднює на сайті НКРЕКП та офіційних сайтах операторів системи.

Пам’ятайте, що у процесі закупівлі електричної енергії можуть виникати непередбачувані ситуації, що затягнуть термін проведення закупівлі. Наприклад, знадобиться витратити час на зміну постачальника.

Встановивши чіткі й зрозумілі вимоги до учасників та предмета закупівлі, замовник зможе мінімізувати ризик затримок.

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі повинні:

  • задовольняти вимоги, встановлені законодавством і нормативними актами (держстандартами, технічними умовами);
  • передбачати застосування заходів захисту довкілля.

Нагадуємо, що якість електроенергії – сукупність її властивостей за стандартами, які визначають ступінь її придатності для використання за призначенням.

Електрична енергія має відповідати 1-му чи 2-му класу напруги.

Параметри якості електричної енергії в точках приєднання споживачів у нормальних умовах експлуатації повинні відповідати параметрам, що визначені в ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загальної призначеності», затвердженому наказом Мінекономіки від 20.05.2014 № 573 (п. 11.4.6 розділу XI Кодексу).

Якщо зважати на стандарти вимог до предмета закупівлі електроенергії в електронному каталозі, то замовнику варто обов’язково визначити  строк поставки товару та прогнозований обсяг споживання, кВт*год.

Не менш важливою умовою є місце постачання електроенергії. Втім, слід пам’ятати, що  у разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та/або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника, така інформація в договорі про закупівлю, який укладається відповідно до цього пункту та оприлюднюється в електронній системі закупівель, може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Також у технічній специфікації для закупівлі електроенергії слід вказати чи укладатиметься договір, що передбачає постачання без розподілу чи з розподілом електроенергії. Від цього залежить ціна тендерної пропозиції і умови на яких укладатиметься такий договір.

Не зважаючи на те, що зміна постачальника — «головна морока» переможця, задля швидкої та безпроблемної зміни попереднього постачальника електричної енергії замовнику слід подбати про відсутність заборгованості за електроенергію з попереднім постачальником.

Укладення договору про закупівлю електроенергії у 2024 році

Якщо договір укладається за результатами відкритих торгів, майте на увазі: якщо на момент укладення договору про закупівлю видатки на електропостачання ще не будуть затверджені, ви зможете обґрунтовано продовжити термін укладення договору до 60 днів. Так скеровує ч. 6 ст. 33 Закону № 922.

Також, якщо проект договору не передбачатиме послуги з розподілу електроенергії, замовнкиунеобхідно буде укласти договір на такі послуги, орієнтуючись на вартісні межі. Послуги з розподілу надають оператори системи розподілу, що відносяться до природних монополій. Тарифи на ці послуги затверджує НКРЕКП. Зважайте й на територіальну ознаку.

На сайті АМКУ можна знайти зведений перелік суб’єктів природних монополій.

Важливо! Якщо термін дії договору із попереднім постачальником електроенергії завершився, а договір з новим поки що не підписаний, замовник автоматично потрапляє до постачальника «останньої надії» електроенергії (ПОН).



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді