Очікувана вартість предмета закупівлі: розрахунок у 2024 році

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Інформація про розмір бюджетного призначення та/або очікувану вартість предмета закупівлі обов’язково має бути відображена у річному плані закупівель замовника на основі актуальних даних. Але вона може змінюватись. Коли і як розрахувати очікувану вартість — пояснимо

 

На етапі планування закупівель кожному замовнику необхідно аналізувати ринок, щоб визначити очікувану вартість предмета закупівлі. Це пов’язано з тим, що замовнику необхідно самостійно визначити очікувану вартість предмета закупівлі. Водночас слід враховувати специфіку цього предмета з дотриманням закріплених принципів відповідно до статті 5 Закону № 922.

Що таке очікувана вартість публічної закупівлі

Очікувана вартість закупівлі — це розрахункова вартість предмета закупівлі на конкретних умовах поставки із зазначенням інформації про включення чи не включення до очікуваної вартості податку на додану вартість (ПДВ) та інших податків і зборів.

Річний план закупівель на 2024 рік: ураховуємо Особливості

Очікувана вартість предмета закупівлі відображається в річному плані закупівель. Адже цінова політика може змінитись, якщо замовник формує і затверджує річний план закупівель на початку року, а процедури закупівель проводить у середині чи наприкінці року. Законодавство передбачає можливість для замовників вносити зміни до річного плану закупівель. Тож за потреби замовник може скоригувати очікувану вартість запланованої закупівлі.

Очікувана вартість закупівлі оголошення змінюється. На етапі оголошення закупівлі,замовник вимушений проводити повторний аналіз очікуваної вартості предмета закупівлі. Насамперед для того, аби запланована закупівля пройшла ефективно.

Надалі за ухвалення рішення щодо зміни істотних умов договору, у тому числі ціни договору, відповідає замовник. Тобто він повинен вивчати й аналізувати ринок. І все це в обмежені терміни, в умовах доволі нестабільного ринку у період дії воєнного стану, коли ціни змінюються повсякчас.

Наталія Заєць експерт, консультантка з публічних закупівель, канд. екон. наук
Знатимете, за яких умов можете закупити, якщо виникла додаткова потреба, яку не змогли передбачити. Ознайомитесь із особливостями закупівель, коли додатково виділили кошти, перерозподілили зекономлені кошти або коли договір розірвали

 

Які є ризики під час визначення очікуваної вартості

На практиці є два можливі ризики:

  • занижена очікувана вартість — призводить до відсутності учасників;

  • завищена очікувана вартість — призводить до відсутності реальної економії за результатами закупівлі.

 

Який алгоритм визначення очікуваної вартості закупівлі

Якщо правильно визначити очікувану вартість, це сприятиме:

  • залученню зацікавлених потенційних учасників;

  • стимулюванню конкуренції;

  • ефективному закупівельному процесу.

Розглянемо алгоритм дій для визначення очікуваної вартості предмета закупівлі.

  1. Визначте потребу в товарах, роботах, послугах, що плануєте закуповувати.

  2. Визначте характеристики предмета закупівлі (опис товару із зазначенням всіх технічних та якісних характеристик, які можуть впливати на ціну. За необхідності це можна погодити з фахівцями, які відповідають за якість продукції).

  3. Проаналізуйте пропозиції ринку (у закупівлях із використанням уніфікованих профілів товару виберіть необхідний профіль з необхідними уніфікованими технічними характеристиками).

  4. Встановіть умови до вимог постачання й оплати.

  5. Розрахуйте очікувану вартість окремого предмета закупівлі.

 

ВИСНОВКИ

1. Для аналізу ринку запитуйте потрібну інформацію та рекомендації у потенційних учасників. Не порушуйте принципів закупівель та не створюйте дискримінаційних умов для тих учасників, які не були задіяні у таких консультаціях. Наголошуйте потенційним постачальникам, що за такими зверненнями, консультаціями чи запитами у вас не виникнуть зобов’язання надати перевагу тому учаснику ринку, який на них відповість.

2. Не застосовуйте розрахунку очікуваної вартості задля зниження конкуренції. Якщо очікувана вартість закупівлі значно занижена і це спричинило відсутність учасників у відкритих торгах, не треба збільшувати очікувану вартість, коли укладаєте прямий договір на підставі того, що ніхто з учасників не взяв участі у процедурі закупівлі. Адже якби таке збільшення відбулося під час оголошення процедури, ймовірно, учасники на неї завітали б.

3. Уникайте на етапі формування річного плану закупівель ситуації, коли реальна потреба у закупівлі не відповідає виділеним на неї коштам. Для цього ще під час підготовки до складання бюджетних запитів правильно враховуйте умови визначення очікуваної вартості. Адже саме на цьому етапі бюджетні установи фактично визначають та обґрунтовують потреби у закупівлі товарів, робіт або послуг та необхідний обсяг видатків на наступний рік.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді