Нагальна потреба у здійсненні закупівлі

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Коли виникає необхідність в терміновій закупівлі, яку неможливо було спланувати, маєте обґрунтувати нагальну потребу. Як зробити це правильно, щоб уникнути штрафів, роз’яснюємо у статті

Закупівлі мають бути сплановані, виважені та проведені із застосуванням одного із видів закупівель, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) з урахування Особливостей № 1178. Проте іноді на все це немає часу і замовник потребує нагального постачання товарів чи надання послуг, виконання робіт. У такому випадку замовник не може застосувати звичні алгоритми закупівель хоча б тому, що за час їх організації може статися невиправне — від надзвичайної ситуації до втрачених можливостей. Така ситуація може виникнути не залежно від суми закупівлі, у тому числі у разі потреби, що передбачає проведення процедури закупівлі відкритих торгів.

Нагальна потреба в публічних закупівлях

Відповідно до підпункту 4 пункту 13 Особливостей № 1178 придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Протокол УО про закупівлю за нагальною потребою (пп. 4 п. 13 Особливостей)

Нагальна потреба у здійсненні закупівлі Скачати зразок

Об’єктивні обставини, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, повинні бути визначені з огляду на законодачі строки проведення цих видів закупівлі.

В середньому відкриті торги, за позитивних обставин,  займають близько двох-трьох тижнів. Застосування електронного каталогу може бути у термін до одного тижня.

Тож замовник повинен довести, що при наявності потреби у закупівлі й виділених йому коштів на неї, він не може чекати такі строки для того, щоб підписати договір про закупівлю.

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

Такі ситуації дійсно можуть бути. Зокрема вони пов’язані із неочікуваними для замовника подіями, що неможливо було передбачити заздалегідь, такими як:

  • аварії,
  • поломки,
  • надзвичайні ситуації.

Можуть бути й інші підстави для нагальної закупівлі. Наприклад, коли обставини складаються так, що замовник не може провести чи завершити відкриті торги й отримати бажаний предмет закупівлі вчасно (відмова чи затримка постачальника, відсутність вчасного фінансування тощо), а без відповідного постачання у замовника станеться надзвичайна ситуація. Такі випадки притаманні сферам, які мають потребу у безперервній закупівлі, наприклад, постачання медикаментів, харчування, енергоносіїв тощо.

Важливо! У випадку застосування нагальної потреби у закупівлі замовник повинен проаналізувати, чи не його дії призвели до такої ситуації. Якщо замовник самостійно спровокував нагальну потребу, а це може бути результатом як його дій, так і бездіяльності, то навряд зможе її аргументовано обґрунтувати.

Нагальна потреба: документи для підтвердження

Замовник повинен документально підтвердити наявність підстави про яку йдеться.

Для аргументації нагальної потреби у закупівлі бажано використовувати зовнішні документи. Зокрема експертні висновки, звернення, дефектні акти тощо, створені не уповноваженою особою замовника, а незалежною стороною. Це пов’язано із тим, що замовник повинен засвідчити, що нагальна закупівля — не його індивідуальне рішення, мотивоване відсутністю бажання проводити конкурентні закупівлі, а дійсно наявність нагальної потреби, підтвердженої іншою незалежною стороною.

Зверніть увагу! Для застосування цієї підстави замовник не обмежений у визначенні об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання ним відповідних строків.

Головне при цьому якісно обгрунтувати та документально підтвердити їх наявність.

Замовник має правильно визначити потребу у нагальній закупівлі та її очікувану вартість, в межах саме для непроведення відкритих торгів чи застосування електронного каталогу. Йдеться у тому числі про забезпечення постачання у період для можливості повторного проведення відкритих торгів. Наступним кроком — об’єктивно обґрунтувати це у рішенні про не застосування відповідних конкурентних видів закупівлі. Всі зазначені дії необхідно здійснити в максимально короткі терміни з моменту, коли виникла нагальна потреба у такій закупівлі, щоб не втрачати час, адже це може нівелювати обрану підставу.

Олена Степанова експерт, директор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ»
Моніторинг Держаудитслужбою прямих договорів — наша реальність. Тримайте аналіз порушень, які замовники допустили в закупівлях, за якими оприлюднили звіт про договір, укладений без використання ЕСЗ

Рекомендації: замовникам варто уникати безпідставного застосування підстави про нагальну потребу у закупівлі, а при її наявності якісно обгрунтовувати її застосування, адже дану підставу досить складно підтвердити документально, а втрачений замовниками час для проведення більш конкурентних видів закупівель зазвичай спростовує таку підставу, а не слугує її підтвердженням.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді