Поточний ремонт: код ДК і предмет закупівлі

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Визначити код ДК поточний ремонт — складне завдання як для новачків, так і для досвідчених закупівельників. Щоб зробити все правильно, окрім закупівельного, потрібно знати ще й законодавство у сфері будівництва. Як проходить закупівля послуг з поточного ремонту, як визначити код ДК і предмет закупівлі, дізнайтеся зі статті

Кожен замовник, який має на балансі приміщення чи орендує його, залежно від умов договору оренди, хоча б раз, але зіштовхувався з необхідністю провести поточний ремонт. Зазвичай слово «ремонт» асоціюється з роботами, тому новачкам в закупівельній сфері визначення предмета закупівлі поточного ремонту дається особливо важко.

Проте й досвідчені замовники теж нерідко плутають поточний ремонт з капітальним. Адже, щоб правильно визначити вид ремонту, необхідно розумітися як на закупівельному, так і на законодавстві у сфері будівництва.

Роз’яснюємо законодавчі норми, щоб ваші закупівлі були вдалими та правомірними. 

Поточний та капітальний ремонт: предмет закупівлі

Найперше, що замовник має зробити, коли вирішив провести закупівлю поточного ремонту, — це правильно визначити категорію закупівлі — послуги чи роботи.

❔ Як провести закупівлю поточного ремонту бомбосховищ

Визначення знаходимо у Законі України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Послуги — будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації. Так скеровує пункт 21 частини 1 статті 1 Закону № 922.

Роботи — розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва, науково-проєктної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з будівництва об’єктів з розробленням проєктної документації, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Отже, Закон № 922 регламентує, що:

  • поточний ремонт — це послуги;

  • капітальний — роботи. 

Розглянемо детально.

contract.jpg

Визначаємо очікувану вартість для поточного ремонту

Поточний ремонт чи капітальний: у чому ключова різниця

Насамперед основна різниця між поточним і капітальним ремонтом в умовах їх проведення. Поточний ремонт не потребує звільнення будівлі, у якій він відбуватиметься. Поточний ремонт здійснюється одночасно із забезпеченням ефективної експлуатації об'єкта, де він проходить.

Для капітального ж ремонту, навпаки, звільнення будівлі — основна умова. Його проведення передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Отже, за визначенням, поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

 

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Відповідно до листа Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003  N 7/7-401, поточний ремонт потрібно проводити з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об'єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

Для того, щоб більш детально розібратися, які роботи належать до поточного ремонту, а які — до капітального, потрібно скористатись Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженим наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 № 150.

 

Особливості визначення предмета закупівлі поточного ремонту

Після того як замовник визначив вид необхідних робіт, має визначити предмет закупівлі відповідно до вимог Порядку визначення предмета закупівель, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок № 708).

Порядок № 708 передбачає, що предмет закупівлі послуг замовник має визначати згідно з Законом № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015. Проте, для поточного ремонту є окремі умови. Зокрема, під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04.06.2014 № 163.

Щоб правильно визначити предмет закупівлі для поточного ремонту приміщень, слід знати, що саме є будинком, будівлею, спорудою.

Важливо! Поточний ремонт як предмет закупівлі не можна визначити за комплексом, тобто сукупністю будинків, будівель, споруд.

Код ДК — поточний ремонт

У частині застосування знака Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 необхідно орієнтуватися на загальні вимоги до його визначення, які встановлює Порядок № 708. Тобто, предмет закупівлі послуг замовник має визначати за показником четвертої цифри ДК 021:2015.

Який саме цифровий код для предмета закупівлі послуг з поточного ремонту слід вибрати, законодавство не врегульовує. Тож зазначайте той, який за змістом найбільше відповідає таким послугам.

Крім того, щоб правильно обрати вид закупівлі, замовник має визначити очікувану вартість предмета закупівлі.

Будинок, будівля та споруда є окремими об’єктами будівництва у розумінні абзацу 5 частини 1 статті 4 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та ДБН А.2.2-3-2014.

Коли можливі зміни в переліку робіт у договорі на послуги з поточного ремонту

Мінекономіки в інформаційному листі від 25.11.2016 № 3302-01/38216-06 зауважило: «Якщо послуги з поточного ремонту проводяться за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, їх закупівлю замовник здійснює, керуючись вартісними межами, встановленими Законом для кожного окремого будинку, будівлі, споруди».

Вартість поточного ремонту розраховується на підставі дефектних актів.

Зверніть увагу! Дефектний акт складається щодо потреби в ремонті. Тобто він може бути необхідний для окремої частини будинку, будівлі чи споруди. Крім того, це можуть бути різні види поточного ремонту. Водночас предмет закупівлі визначається за будинком, будівлею чи спорудою в цілому. Тому, якщо у замовника виділено кошти для закупівлі декількох видів поточного ремонту на одному об’єкті, він має планувати з огляду на загальну суму поточного ремонту об’єкта.

Найгарячіші відеороз'яснення жовтня

october_video.png

 



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді