План закупівель на 2025 рік

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Пояснимо, як формувати річний план закупівель на 2025 рік, враховуючи Особливості. Адже у воєнний стан маємо відповідально планувати закупівлі для забезпечення потреб країни в цілому та кожного замовника окремо

Щоразу, коли завершується бюджетний рік, замовники планують закупівлі на наступний. Цього року під час планування слід ураховувати Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості).

Розставимо акценти, які в умовах дії Особливостей допоможуть відобразити в річному плані усі закупівлі.

Забезпечення потреб 2024—2026 років: як сформувати РПЗ

Що таке річний план закупівель

Річний план закупівель — це закупівлі, що замовник планує провести протягом року. До нього включаються всі закупівлі від 0,01 грн.

Втім, йдеться про реальні закупівлі, що планується здійснити. Тому, потрібно відрізняти річний план закупівель та річну потребу у товарах, роботах та послугах замовника.

Якщо потреба наявна, але на неї не виділено коштів, не визначено вид закупівлі чи не прийнято інших важливих рішень, що дозволять здійснити цю закупівлю, то така закупівля не включається до річного плану закупівель. При цьому вона залишається потребою замовника і буде включена до нього як тільки питання будуть вирішені.

Закупівлю відповідно до Особливостей замовник проводить:

  • на підставі наявної потреби; або
  • у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів).

Тож замовник може планувати закупівлю на потребу усього 2025 року, звісно, якщо знає її чи орієнтується у сумі виділених коштів.

Пункт 14 Особливостей передбачає, що заплановану закупівлю замовник включає до свого річного плану закупівель відповідно до статті 4 Закону № 922. А вимоги статті 4 Закону ми добре пам’ятаємо:

  • закупівлі планують на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг;
  • заплановані закупівлі включають до річного плану закупівель;
  • закупівлю проводять відповідно до річного плану.

Хто складає та затверджує річний план закупівель

Річний план закупівель формуйте з огляду на:

  • потребу, заявлену структурними підрозділами чи працівниками замовника;
  • завдання замовника, для виконання якого потрібно провести закупівлю.

Всі потреби замовника аккумулються у руках УО. Як та у якій формі надавати їй відповідну інформацію має бути прийнято рішення в організації замовника. Рекомендуємо зафіксувати його розпорядчим документом замовника.

УО консолідує потреби замовника та затверджує річний план закупівель своїм рішенням. Нагадаємо, рішення УО оформлюються протоколом.

Хто підписує річний план закупівель

Чи потрібно затверджувати чи підписувати річний план закупівель ще комусь, наприклад керівнику організації чи керівнику відповідного напрямку, законодавством не визначено. Таке рішення може бути прийнято замовником самостійно, але відповідальність за формування річного плану закупівель несе тільки УО.

Річний план закупівель оприлюднюється протягом 5 робочих днів. Строк рахуйте з дня, коли затвердили документ.

Важливо!

Щоб закупити за Особливостями, замовник, як і раніше, спочатку створює річний план закупівель і тільки потім проводить закупівлю

Порядок складання річного плану закупівель

Відповідно до вимог статті 4 Закону № 922 у річному плані повинна міститися така інформація:

  1. найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія;
  2. назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності);
  3. розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі;
  4. код економічної класифікації видатків бюджету (для бюджетних коштів);
  5. вид закупівлі та орієнтовний початок проведення.

Предмет закупівлі замовник визначає відповідно до вимог Закону № 922 та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (п. 15 Особливостей).

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Як сформувати річний план закупівель

З огляду на предмет закупівлі замовник визначає його очікувану вартість. Зокрема, враховує усі ризики у ситуації, коли ціни постійно коливаються.

Окрім цього, замовнику заборонено ділити предмет закупівлі на частини, аби уникнути проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної Особливостями (п. 6 Особливостей).

За рішенням замовника його відокремлений підрозділ може здійснювати закупівлю самостійно для задоволення потреб такого підрозділу. У такому випадку предмет закупівлі визначається замовником окремо для відокремленого підрозділу. Інформація про потребу в закупівлі, що повинна бути здійснена відокремленим підрозділом, вноситься до річного плану замовника.

Якщо у замовника виникла додаткова потреба (яку замовник не міг передбачити на момент здійснення закупівлі за тотожним предметом закупівлі) у здійсненні закупівлі за предметом закупівлі, закупівля за яким ним вже була здійснена у поточному році, очікувана вартість такого предмета закупівлі не додається до очікуваної вартості тотожного предмета закупівлі (тотожних предметів закупівель), закупівля яких була здійснена, а замовник обирає вид закупівлі такого предмета закупівлі з урахуванням вартісних меж, визначених цими особливостями.

Та якщо знаєте усю свою потребу на рік та у бюджеті закладені кошти для її фінансування, можете вже в кінці 2024 року планувати проведення такої закупівлі. У цьому випадку доречно в проєкті договору закласти порядок виникнення договірних зобов’язань залежно від реального фінансування. А з огляду на можливе коливання цін, обов’язково передбачити порядок зміни істотних умов договору.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді