Тендери: види і особливості

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Якщо ви закупівелник-початківець, маєте з’ясувати, що таке тендер у розумінні Закону про публічні закупівлі. Базові знання про види тендерів в Україні — у статті.

Що таке тендер?

В загальному розумінні «тендер» — це процедура, за якою замовник (особа, що потребує певні ТМЦ, послуги або роботи) оголошує, що саме йому потрібно придбати, встановлює чіткі вимоги до предмета закупівлі та строки, протягом яких він готовий вибрати на конкурсній основі з-поміж потенційних постачальників майбутнього контрагента.

В публічних закупівлях «тендер» — це процедура відбору замовником найвигіднішої конкурентної пропозиції з тих, що надійшли від декількох учасників щодо постачання ТМЦ/послуг/робіт, відповідно до умов, що були викладені в оголошеній замовником тендерній документації.

Зразок тендерної документації щодо проведення відкритих торгів

Які є тендери в Україні?

В Україні проводяться як комерційні тендери, так і тендери в публічних закупівлях (далі — тендери). Останні регулюються Законом № 922, і далі мова піде саме про них.

У п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 передбачено, що тендер — це здійснення конкурентного відбору учасників за процедурами закупівлі відкритих торгів, торгів з обмеженою участю та конкурентного діалогу.

З наведеного вбачається, що існує три види тендерів:види тендерів

Важливо! Відповідно до приписів ч. 3 ст. 13 Закону № 922, тендери здійснюються шляхом використання електронної системи закупівель.

Відкриті торги бувають звичайними, а бувають — з публікацією англійською мовою. Ці види торгів різняться алгоритмом дій замовника.

В класичному розумінні, навіть попри непередбачувані нюанси, зокрема оскарження, відкриті торги проходять такі етапи:

  1. оголошення про початок торгів;
  2. надання пропозицій;
  3. електронний аукціон і оцінка;
  4. розгляд пропозицій;
  5. підписання договору.

Зобразимо схематично:

порядок проведення тендеру

Детально про правила проведення цього виду тендеру читайте у статті «Алгоритм проведення процедури відкритих торгів».

Другий вид тендеру — торги з обмеженою участю, його особливості проведення описані у статтях 36-39 Закону № 922. Цей вид тендеру проводиться у два етапи, на першому з яких учасників повинно бути не менше чотирьох.

Схема першого етапу торгів з обмеженою участю

Тендери: види і особливості

Так, всіх учасників першого етапу, які допущені до другого, замовник запрошує подати тендерну пропозицію, в якій надається інформація про відповідність технічним, якісним та іншим характеристикам предмета закупівлі, умови поставки, час та місце, в якому будуть виконуватися роботи чи надаватимуться послуги. На другому етапі тендерні пропозиції надаються із зазначенням ціни.

Схема другого етапу торгів з обмеженою участю

Тендери: види і особливості

Все про торги з обмеженою участю дізнайтеся на порталі у консультації «Торги з обмеженою участю: що має знати замовник».

Тендери: види і особливості
НАТАЛІЯ ЗАЄЦЬ,консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Як перевірити підстави за статтею 17 в переговорній процедурі закупівлі? Як обумовити у ТД спосіб підтвердження підстав за статтею 17? Яких вимог у ТД не можна встановлювати? Як перевірити наявність антикорупційної програми?

Ще один вид тендеру — конкурентний діалог. Правила його застосування та проведення регламентують статті 34-35 Закону № 922.

Конкурентний діалог проводиться у два етапи. Як проходить кожен з них, докладно можете дізнатись у статті «Конкурентний діалог як форма тендерної закупівлі».

Схема конкурентного діалогу

Тендери: види і особливості

Отже, в Україні є три види тендерів у публічних закупівлях. Замовникам потрібно пам’ятати про нюанси кожного тендеру та дотримуватися приписів Закону № 922. При цьому варто пам'ятати, що цей Закон регулює не тільки конкурентні види публічних закупівель. Так, частина друга статті 13 Закону № 922 регламентує: «Як виняток та відповідно до умов, визначених у частині другій статті 40 цього Закону, замовники можуть застосовувати переговорну процедуру закупівлі». Але це вже зовсім інша тема.

Якщо ви бажаєте підвищити свою кваліфікацію та побудувати кар’єру у сфері публічних закупівель, обирайте навчальний курс у Вищій школі Закупівельника та займайте своє місце серед кращих фахівців.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді