Документи переможця відкритих торгів з Особливостями

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Закон України «Про публічні закупівлі» з урахуванням Особливостей № 1178 встановлює окремі вимоги до переможця закупівлі, що замовник має реалізувати у тендерній документації. Пояснимо, які документі та в якому вигляді має надати переможець торгів

Коли у тендері пройшов аукціон і замовник визначив переможця закупівлі, іноді може здатися, що вже всі складні етапи процедури закупівлі позаду, але це ще не так.

Відповідно до п. 47 Особливостей № 1178 переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 цього пункту.

web_ban_15072024.png

Які документи повинен надати переможець відкритих торгів

Спосіб документального підтвердження згідно із законодавством щодо відсутності підстав, передбачених пунктами підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 Особливостей № 1178, визначається замовником.

При цьому, Особливості № 1178 встановлюють, що  встановлює, що замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України “Про доступ до публічної інформації” та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

Разом з тим, замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, якщо, зокрема переможець процедури закупівлі

відмовився від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації або укладення договору про закупівлю та/або не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 цих особливостей.

Таким чином, саме спосіб зазначений в тендерній документації, у разі його недотримання учасником переможцем є основою для його відхилення.

Крім того, замовник може вимагати від переможця і інші документи, крім як для спростування підстав, установлених пунктом 47 Особливостей № 1178. Ненадання таких документів буде підставою для відхилення учасника переможця як такого, що відмовився від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації.

Розглянемо більш детально, які документи вимагати від учасника переможця.

Пунктами 3, 5, 6 та 12 Особливостей № 1178 передбачено, що замовнику слід відхиляти учасника якщо:

3) керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією;

5) фізична особа, яка є учасником процедури закупівлі, була засуджена за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане з хабарництвом та відмиванням коштів), судимість з якої не знято або не погашено в установленому законом порядку;

6) керівник учасника процедури закупівлі був засуджений за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане з хабарництвом, шахрайством та відмиванням коштів), судимість з якого не знято або не погашено в установленому законом порядку;

12) керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми.

Підстава зазначена у п.п. 3  п. 47 Особливостей № 1178 може бути самостійно перевірена замовником через єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення https://corruptinfo.nazk.gov.ua/ Тому, зазвичай спосіб її підтвердження у ТД замовником не встановлюється.

А от три інших підстави вимагають від замовника встановити вимогу щодо способу їх підтвердження.

Офіційний документ, що може підтвердити відсутність чи наявність стосовно учасника підстави, передбаченої п. 5, 6 та 12 Особливостей № 1178,  це  Витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» (далі – Витяг МВС).

Важливо! Підстава акцентує увагу, що відсутність судимості має бути, зокрема у керівника учасника процедури закупівлі. Тому, навіть якщо у ТП документи підписувала інша особа за довіреністю, витяг МВС повинен бути наданий саме на керівника.

Замовнику слід звернути увагу на строки щодо дати видачі Витягу МВС. Він може передбачати, що цей документ повинен бути отриманий у період проведення тендеру, або, наприклад, лише після визначення учасника переможцем процедури закупівлі.

Такий витяг можна отримати через електронний запит на сайті https://vytiah.mvs.gov.ua/app/landing або у паперовій формі за зверненням до Департаменту інформатизації МВС, який є службою єдиної інформаційної системи МВС (далі - служба ЄІС МВС).

Відповідно до наказу МВС від 30.03.2022 № 207 «Про затвердження Порядку доступу до відомостей інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»» результати перевірки за інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення невідкладно надаються ініціатору запиту.

Відповіді на вимоги, подані в письмовій формі, надаються службою ЄІС МВС, у строк до 10 робочих днів.

У виняткових випадках, коли підготовка відповіді потребує додаткової перевірки інформації, відповіді на вимоги надаються у строк до 30 календарних днів.

Таким чином, якщо замовник встановить вимогу, що Витяг МВС має бути отримано у період протягом 4х днів з дня визначення учасника переможцем, то учасник ризикує не встигнути отримати Витяг МВС у це строк.

Крім встановлених п. 47 Особливостей № 1178 вимог до учасника переможця процедури закупівлі, замовник може вимагати і ніші документи, як умову для укладання договору, наприклад, перерахунок ціни ТП учасника.

Пунктом 17 Особливостей № 1178 встановлено, що переможець процедури закупівлі під час укладення договору про закупівлю повинен надати відповідну інформацію про право підписання договору про закупівлю.

Якщо замовник вимагає надання забезпечення виконання договору, то воно має бути надано до укладання договору про закупівлю, аде де-які замовники в ТД можуть встановити інший строк.

Всі ці вимоги також мають бути виконані учасником переможцем.

В якій формі вимагати документи переможця відкритих торгів

Відповідно до ч. 8 ст. 12 Закону № 922 подання інформації під час проведення процедури закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Замовникам забороняється вимагати від учасників подання у паперовому вигляді інформації, поданої ними під час проведення процедури закупівлі.

Виключенням може бути тільки забезпечення виконання договору, оскільки воно не є частиною ТП, а має бути надано на виконання умов договору та відповідно передбачене у проекті договору.

Водночас замовник може передбачити вимогу в тендерній документації, що забезпечення виконання договору учасником також має бути завантажено в процедурі закупівлі в електронній системі закупівель.

Як бути, коли переможець торгів не надав документи

Учасник, якого визнано переможцем процедури закупівлі, повинен бути відхилений якщо він:

  • відмовився від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації або укладення договору про закупівлю;
  • не надав у спосіб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3, 5, 6 і 12 пункту 47 цих особливостей;
  • не надав забезпечення виконання договору про закупівлю, якщо таке забезпечення вимагалося замовником;
  • надав недостовірну інформацію, що є суттєвою для визначення результатів процедури закупівлі, яку замовником виявлено згідно з абзацом першим пункту 42 цих особливостей.

В залежності від строків, що встановлені для подання документів учасником переможцем закупівлі, замовник очікує появи цих документів  в електронній системі закупівель.

Відхиляти переможця за відсутність будь-якого з цих документів до завершення строку їх подання не можна, адже учасник може дозавантажити відповідний документ.

Коли строк для подання документів закінчиться, а їх в електронній системі закупівель так і не буде, замовник може в залежності від вищезазначених підстав, учасника переможця відхиляти.

При цьому, якщо тендерною документацією передбачалося надання учасником забезпечення тендерної пропозиції слід зважати на те, що воно не повертається у разі:

1) відкликання тендерної пропозиції учасником після закінчення строку її подання, але до того, як сплив строк, протягом якого тендерні пропозиції вважаються дійсними;

2) непідписання договору про закупівлю учасником, який став переможцем тендеру/спрощеної закупівлі;

3) ненадання переможцем процедури закупівлі у строк, визначений п. 47 Особливостей № 1178, документів, що підтверджують відсутність підстав, установлених цим пунктом;

4) ненадання переможцем процедури закупівлі забезпечення виконання договору про закупівлю після отримання повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, якщо надання такого забезпечення передбачено тендерною документацією.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді