Примірна тендерна документація: враховуємо положення Особливостей

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Мінекономіки затвердило примірну тендерну документацію ще у 2016 році. Однак текст примірної тендерної документації досі не привели у відповідність до Особливостей. Тож, якщо замовник вирішить затвердити типову тендерну документацію для власних закупівель, має врахувати положення Особливостей — пояснимо як

Під час оприлюднення в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) оголошення про закупівлю замовник завантажує також тендерну документацію.

Тендерна документація — це розроблена і затверджена замовником документація щодо умов проведення тендеру та майбутнього договору. У ній прописуються, зокрема, кваліфікаційні критерії до учасників, технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, критерії та методика оцінки тендерних пропозицій тощо.

Детальний перелік відомостей, які має містити тендерна документація, наведено у ст. 22 Закону про публічні закупівлі. Але замовник може включати й інші відомості, які він вважає за необхідні та вимоги щодо наявності яких передбачено законодавством. Головне — щоб така документація не містила вимог, які обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Примірна тендерна документація

Типова тендерна документація (примірна тендерна документація) формувалась замовником на основі Примірної тендерної документації, затвердженої наказом Мінекономрозвитку від 13.04.2016 № 680. Однак, 19 квітня 2020 року набрала чинності нова редакція Закону про публічні закупівлі, а примірну тендерну документацію не оновили. А у 2022 році замовники почали застосовувати Закон № 922 з урахуванням Особливостей, але ситуацію з примірною тендерною документацією це не змінило.

Крім того, на практиці було введено у дію окремі поля електронної тендерної документації в електронній системі закупівель.

Тому, замовникам варто орієнтуватися на діючі вимоги законодавства при затвердженні типової тендерної документації.

Ніна Абаімова консультант з публічних закупівель
У пошуках інформації, що допоможе відібрати найкращого постачальника, замовники переглядають тендери колег, аналізують багато ТД та копіюють з них вимоги, які, на їхній погляд, є корисними. Звичайно, відкрита база даних про закупівлі — корисна річ. Але такий «серфінг по тендерках» іноді грає злу роль із замовниками. Розберемо правила, щоб сформувати вимоги ТД без помилок і порушень

Примірна тендерна документація з Особливостями

Особливостями передбачено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону № 922 з урахуванням цих особливостей (п. 28 Особливостей).

До таких особливостей можна віднести встановлення кваліфікаційних вимог до учасників та підстав для відхилення учасників, що у Законі № 922 визначені у статті 17, а в Особливостях у пункті 47.

 

Крім того, є умови, що не були передбачені у Законі № 922, а саме замовник в тендерній документації обов’язково зазначає інформацію про прийняття чи неприйняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів.

Також, до таких умов можна віднести можливість встановлювати в тендерній документації умови проведення відкритих торгів без аукціону.

Всі інші умови тендерної документації, передбачені у переліку статті 22 Закону № 922, залишаються такими ж. Втім, опис вимог до них в тендерній документації має бути встановлений з урахуванням вимог Особливостей та того, що ними змінено в алгоритмах дій замовника, учасника та інших задіяних осіб.

🎓Не відкладайте підвищення кваліфікації на потім!

Скористайтеся унікальною пропозицією жовтня

akcia_zhovten_school.jpg

ХОЧУ НА НАВЧАННЯ

Типова тендерна документація

У сфері публічних закупівель не затверджено типової тендерної документації, лише примірну тендерну документацію.

Втім, замовники можуть самостійно розробити шаблон примірної тендерної документації для застосування саме в організації замовника. Це допоможе уповноваженим особам розробляти тендерну документацію для кожної закупівлі, адже більшість її умов можуть бути для закупівлі будь-якого предмета закупівлі.

Втім, слід ураховувати, що в індивідуальному порядку з урахуванням особливостей предмета закупівлі та ринку його пропозицій мають розроблятися для кожної закупівлі окремо:

Окремо розглядається необхідність встановлення забезпечення тендерної пропозиції та договірних зобов’язань.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді