Забезпечення тендерної пропозиції: враховуємо Особливості № 1178

UA RU
Як замовнику правильно прописати у тендерній документації вимоги щодо забезпечення тендерної пропозиції — дізнайтеся просто зараз

Забезпечення тендерної пропозиції це надання забезпечення виконання зобов’язань учасником перед замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, у вигляді такого забезпечення, як гарантія.

Зверніть увагу! Вимагати забезпечення тендерної пропозиції  — це право замовника, а не його обов’язок

Якщо ж замовник бажає скористатися цим правом, він повинен:

  • прописати в оголошенні про проведення процедури закупівлі та в тендерній документації вимогу щодо забезпечення тендерної пропозиції;
  • установити в тендерній документації умови надання забезпечення тендерної пропозиції. А саме умови про розмір, строк дії, випадки, в яких забезпечення не повертається учаснику.

Що таке забезпечення тендерної пропозиції

Тендерне забезпечення можливе лише у вигляді гарантії.

За гарантією банк, інша фінансова установа, страхова організація (гарант) гарантує перед кредитором (бенефіціаром) виконання боржником (принципалом) свого обов'язку. Гарант відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником (ст. 560 ЦК).

Забезпечення тендерної пропозиції

Форма забезпечення тендерної пропозиції затверджена наказом Мінекономіки від 14.12.2020 № 2628. Замовник може взяти за основу затверджену форму та розробити власну, адже нині потрібно враховувати положення Особливостей № 1178 під час проведення закупівель.

Зазвичай як забезпечення тендерної пропозиції застосовується банківська гарантія, оскільки її простіше оформити й багато банків готові її надавати.

Про те, які є види банківської гарантії та як її перевірити — у експертній статті Катерини Чучаліної. Дізнатися більше >>>

Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах затверджено постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 639 (далі — Положення № 639).

Положення № 639 регулює загальні правила, умови надання, отримання банками гарантій та їх виконання. Проте слід мати на увазі, що воно поширюється лише на банки — резиденти України.

Оскільки учасниками процедури закупівлі можуть бути і нерезиденти, для них замовник має передбачати Уніфіковані правила для гарантій за вимогою (відомі як URDG 758), опубліковані в лютому 2010 року англійською мовою як офіційна публікація Міжнародної торговельної палати № 758.

Який розмір забезпечення тендерної пропозиції встановити

Замовник, вимагаючи забезпечення тендерної пропозиції, повинен визначити умови його надання. Однією з таких умов є розмір забезпечення тендерної пропозиції.

Граничний розмір у відсотках забезпечення тендерної пропозиції установлено ст. 25 Закону № 922, а саме в разі закупівлі:

  • робіт — не більш як 0,5 % очікуваної вартості закупівлі;
  • товарів чи послуг — не більш як 3 % очікуваної вартості закупівлі.

Якщо тендерної пропозиції подається стосовно частини предмета закупівлі (лота), замовник установлює розмір забезпечення тендерної пропозиції виходячи з очікуваної вартості предмета закупівлі щодо кожного лота.

Вимагаючи забезпечення тендерної пропозиції, замовник не може встановлювати більші його розміри, ніж передбачено Законом № 922.

За перевищення розміру забезпечення тендерної пропозиції меж, визначених законом, ч. 1 ст. 16414 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, який накладається на службових (посадових), уповноважених осіб замовника в розмірі 100 НМДГ. А якщо особу протягом року вже було піддано адмінстягненню за таке саме порушення, штраф становитиме 200 НМДГ.

Коли відхиляти учасника, якщо вимагали тендерне забезпечення

Учасник закупівлі повинен надати забезпечення тендерної пропозиції саме на ту суму, яку встановлено в тендерній документації.

Зверніть увагу! Відсутність забезпечення тендерної пропозиції не є невідповідністю в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у складі тендерної пропозиції та/або подання яких вимагається тендерною документацією

Замовник зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію у випадках, що передбачає пункт 44 Особливостей № 1178. Зокрема, коли учасник процедури закупівлі не надав забезпечення тендерної пропозиції, якщо замовник таке забезпечення вимагав.

Який строк дії забезпечення тендерної пропозиції встановити

Дуже важливо, щоб замовник якомога чітко та конкретизовано сформував умови забезпечення тендерної пропозиції, а особливо строк його дії.

Замовник визначає строк дії забезпечення тендерної пропозиції залежно від умов закупівлі та вимог до учасників.

Зазвичай строк дії забезпечення дорівнює строку дії тендерної пропозиції. Тобто, як мінімум, — до підписання замовником договору з переможцем процедури закупівлі або до скасування процедури закупівлі.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся✔️який повинен бути строк дії забезпечення тендерної пропозиції ✔️чи може строк дії тендерної пропозиції бути меншим строку дії самої тендерної пропозиції✔️чи може строк дії тендерного забезпечення бути більшим строку дії тендерної пропозиції

Тендерні пропозиції залишаються дійсними протягом зазначеного в тендерній документації строку, який у разі необхідності може бути продовжений.

До закінчення зазначеного строку замовник має право вимагати від учасників процедури закупівлі продовження строку дії тендерних пропозицій (п. 31 Особливостей № 1178).

В такому разі учасник процедури закупівлі має право:

  • відхилити таку вимогу, не втрачаючи при цьому наданого ним забезпечення тендерної пропозиції;
  • погодитися з вимогою та продовжити строк дії поданої ним тендерної пропозиції і наданого забезпечення тендерної пропозиції.

Які умови повернення/ неповернення тендерного забезпечення

В яких випадках забезпечення тендерної пропозиції не повертається, а в яких — повертається, прописано у ст. 25 Закону № 922. 

Важливо! Замовники мають привести тендерну документацію у відповідність до Особливостей № 1178.

Умови неповернення тендерного забезпечення

Умови повернення тендерного забезпечення

Відкликання тендерної пропозиції учасником після закінчення строку її подання, але до спливу строк, протягом якого ТП вважаються дійсними

Закінчення строку дії ТП та забезпечення ТП, зазначеного в тендерній документації

Непідписання договору про закупівлю учасником, який став переможцем тендеру

Укладення договору про закупівлю з учасником, який став переможцем процедури закупівлі

Ненадання переможцем процедури закупівлі у строк, визначений абзацу 15 пункту 47 Особливостей, документів, що підтверджують відсутність підстав, установлених пунктом 47 Особливостей

Відкликання ТП до закінчення строку її подання

Ненадання переможцем процедури закупівлі забезпечення виконання договору про закупівлю після отримання повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, якщо надання такого забезпечення передбачено тендерною документацією

Закінчення тендеру в разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, які подали ТП



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді