24 години на виправлення помилок з урахуванням Постанови № 1178

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Після розкриття тендерних пропозицій замовник може виявити в них недоліки та помилки. Закон № 922 з урахуванням Особливостей дозволив учаснику їх виправляти, завдяки так званому «механізму-24», тобто відвів учаснику рівно 24 години на усунення невідповідностей. Що це за невідповідності? У які строки потрібно повідомити учасника про недоліки? Як діяти замовнику в разі невиправлення або несвоєчасного виправлення таких помилок? Відповіді на головні запитання — у статті

24 години на виправлення помилок за Особливостями

Під невідповідностями в інформації та/або документах, які подав учасник процедури закупівлі у складі тендерній пропозиції та/або подання яких вимагає тендерна документація, слід розуміти у тому числі відсутність у складі тендерної пропозиції інформації та/або документів, подання яких передбачає тендерна документація, крім окремих випадків.

Так,Закон № 922 передбачив можливість усунути такі невідповідності протягом 24 годин.

Однак будьте уважні за законодавством, зокрема, неможливо усунути невідповідності в документах у разі:

  • відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагав замовник; та/або
  • відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонує учасник процедури у своїй тендерній пропозиції. Невідповідністю в інформації та/або документах, які надає учасник процедури закупівлі на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважаються помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його тендерної пропозиції, найменування товару, марки, моделі тощо.

Коли надавати час для усунення невідповідностей

Коли замовник виявив під час розгляду ТП помилки, на які поширюється норма, що дає учаснику право на 24 години на виправлення помилок в Прозорро, то він повинен довести це до відома учасника через повідомлення в ЕСЗ з вимогою усунути невідповідності.

Особливості не встановлюють вимог до такого повідомлення, однак у Законі № 922 вони були визначені у частині 16 статті 29. Особливості скасували цю норму, але технічна реалізація в електронній системі закупівель залишилася такою ж.

Тому, у повідомленні потрібно зазначити:

  1. які саме невідповідності виявлені;
  2. якої саме вимоги (вимог) ТД стосуються невідповідності;
  3. які документи та/або інформацію має подати учасник, щоб виправити невідповідності.

Абзац 3 пункту 43 Особливостей встановлює, що замовник не може розміщувати щодо одного і того ж учасника процедури закупівлі більше ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, які подав учасник процедури закупівлі у складі ТП, крім випадків, пов’язаних із виконанням рішення органу оскарження. Тобто учасник має лише один шанс на усунення невідповідностей після розкриття ТП. Щоправда, з цього правила є виняток, але він стосується лише випадків, коли така вимога спричинена виконанням рішення органу оскарження.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Терміни для надання 24 годин на виправлення помилок

Замовнику треба встигнути розмістити повідомлення не пізніше ніж за 2 р. дн. до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій.

А коли закінчується строк розгляду ТП? Згідно з частиною 10 статті 29 Закону № 922 ТП, яку за результатами оцінки визначено найбільш економічно вигідною, розглядається не більш як протягом 5 р. дн. з дня такого визначення. І Особливості цієї норми не змінили.

Отже, якщо 2 р. дн. з цих 5 р. дн. замовник має «зарезервувати» на усунення невідповідностей, то в нього залишається лише 3 дні, щоб перевірити документи учасника на наявність помилок і в разі їх виявлення своєчасно повідомити учасника.

Тож виходить, що фактично строк розгляду ТП становить 3 р. дн.

Однак частина 10 статті 29 Закону № 922 дозволяє аргументовано продовжити тривалість розгляду ТП до 20 р. дн. У такому разі замовник має оприлюднити в ЕСЗ повідомлення про продовження строку розгляду протягом одного дня з дня прийняття такого рішення.

Ніна Абаімова консультант з публічних закупівель
Замовник визнав переможцем учасника, а після цього виявив, що у тендерній пропозиції цей учасник неправильно зазначив найменування предмета закупівлі. Чи можна повернути такого учасника на кваліфікацію і надати йому 24 години на виправлення невідповідностей?

24 години на виправлення помилок в Прозорро

Учасник має 24 години на усунення невідповідностей. Такий строк передбачає частина 9 статті 26 Закону № 922. Відлік цього строку починається з моменту, коли замовник розмістив в ЕСЗ повідомлення.

Слід ураховувати можливості роботи учасників та не оприлюднювати повідомлення у п’ятницю ввечері чи в кінці робочого дня. Що швидше учасник побачить повідомлення, то більше у нього буде часу на виправлення невідповідностей, а отже ймовірніше, що він зможе стати переможцем закупівлі.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Замовник заповнював поля повідомлення про усунення невідповідностей і помилково розмістив текст, який не стосується цієї закупівлі. Технічної можливості розмістити інший текст немає. Як діяти в такій ситуації?

Як діяти, у разі невиправлення помилок протягом 24 годин

Після закінчення 24-годинного строку з моменту розміщення в ЕСЗ повідомлення-вимоги замовник знову розглядає подані ТП з урахуванням того, виправили чи не виправили учасники виявлені невідповідності.

І якщо учасник протягом цих 24 годин не виправив виявлені невідповідності, це буде підставою для відхилення ТП такого учасника. Це передбачає абзац 5 підпункту 1 пункту 44 Особливостей.

Учаснику можна відмовити, якщо він не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у складі своєї тендерної пропозиції, та/або змінив предмет закупівлі (його найменування, марку, модель тощо) під час виправлення виявлених замовником невідповідностей, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Інформація про відхилення потрібно розмістити в ЕСЗ разом з аргументацією такого відхилення.

Висновки

Якщо учасник подав ТП з помилками або упущеннями в документах, він має можливість виправити їх на етапі, коли замовник розглядає ТП.

Замовник повинен забезпечити учаснику таку можливість: по-перше, уважно перевірити ТП на наявність помилок; по-друге, своєчасно оприлюднити в ЕСЗ повідомлення-вимогу про усунення невідповідностей. «Бонусом» за виконання цього обов’язку для нього буде невідхилення ТП, яка є для нього економічно вигідною.

Проте, якщо учасник з будь-яких причин не скористається шансом на виправлення невідповідностей протягом 24 годин, його пропозицію буде відхилено.

Невідповідності, щодо яких законодавство передбачає механізм виправлення протягом 24 годин, слід розглядати як випадковість, а не як систему. Тому учасники мають уважно ставитися до підготовки ТП і не сподіватись на те, що надалі легко зможуть виправити свої огріхи.

24 години на виправлення помилок за особливостями


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді