Кінцевий строк подання тендерних пропозицій: що необхідно пам'ятати

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Оприлюднюючи інформацію в ЕСЗ, пам'ятайте про строк, після якого закінчиться можливість будь-яких змін в документах та вимогах до учасників. Як правильно його розрахувати — роз'яснюємо у статті

Замовник, оголошуючи закупівлю, та учасник, готуючи тендерну пропозицію для неї, повинні орієнтуватися у строках, коли закінчиться можливість будь-що змінити в документах та їх вимогах для обох сторін.

Така можливість завершується після закінчення строку подання тендерних пропозицій. Для кожного виду закупівлі він різний, проте розраховуюється для усіх однаково.

Відповідно до ст. 251 ЦКУ строком є певний період у часі, з закінченням якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами.

Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Саме такий порядок розрахунку строків подання пропозицій учасників діє в електронній системі закупівель (ЕСЗ).

Кінцевий строк подання пропозицій учасників обов’язково зазначається в оголошенні про проведення закупівлі. Крім того, для конкурентних закупівель — має бути зазначений у тендерній документації.

Розглянемо, як визначити кінцевий строк подання тендерних пропозицій у відкритих торгах.

Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в ЕСЗ оголошення про проведення відкритих торгів.

Відповідно до п. 34 Особливостей строк для подання тендерних пропозицій не може бути менше ніж: 

  • 7 днів — з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю товарів, послуг;
  • 14 днів — з дня оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю робіт.
  • 30 днів — для відкритих торгів з публікацією англійською мовою.

Таким чином, якщо замовник публікує оголошення про проведення відкритих торгів 02.04.2024, то він має з наступного дня відрахувати відповідну кількість днів, якщо у відкритих торгах для закупівлі товарів та послуг, то це 7 днів і тоді він має поставити день закінчення подання тендерних пропозицій на 8 день, тобто 10.04.2024.

ЕСЗ дозволяє визначати не тільки кінцевий строк подання тендерних пропозицій у днях, а і кінцевий час для подання тендерних пропозицій. Важливо врахувати, що день закінчується в 0:00, а наступний день починається вже в 0:01. Тому, якщо замовник поставить кінцевим строком подання 10.04.2021 в 0:00, то все одно вважатиметься, що строк встановлено як пізніше за 7 днів, оскільки подання відбуватиметься на 7-й день.

Важливо! Якщо в законі встановлено строк у днях, то рахуються саме календарні дні, а якщо у робочих днях, то рахуються тільки робочі дні.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді