Закупівлі без використання електронної системи

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
У статті — вартісні межі та умови для закупівлі без використання електронної системи в умовах воєнного стану. Також допоможемо розібратися, яку інформацію оприлюднювати та коли

Закупівля без використання електронної системи — це...

Закупівля без використання електронної системи — це закупівлі в яких замовник може укласти договір із постачальником не застосовуючи електронну систему закупівель для його вибору. Замовник самостійно обирає постачальника, укладає із ним договір та в залежності від суми укладеного договору оприлюднює в ЕСЗ звіт про укладений договір без застосування ЕСЗ.

Протоколи УО про закупівлю поза ЕСЗ

Закупівля без використання електронної системи в умовах воєнного стану

Порядок закупівель за публічні кошти на період дії воєнного стану регулюють Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості).

За цим порядком прямі договори, що укладають замовники, можна поділити на дві категорії:

Закупівля без використання електронної системи: до якої суми

Для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є:

  • меншою, ніж 100 тис. гривень;
  • послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою, ніж 200 тис. гривень;
  • робіт, вартість яких є меншою, ніж 1,5 млн. гривень.

Замовники можуть використовувати ЕСЗ відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів або ж укласти прямий договір з постачальником, що вони оберуть.

Для закупівель на більшу вартість обов’язкове застосування процедури відкритих торгів або електронного каталогу.

Закупівля без використання електронної системи до 100 тисяч

У разі здійснення закупівель, вартість яких менше тої, що передбачає застосування відкритих торгів, замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом, вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без ЕСЗ.

Тим замовникам, які укладатимуть договори поза ЕСЗ на суму 50 тис. грн і більше, потрібно дотримувати вимог пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві і перехідні положення» Закону № 922. А саме: «...на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг)».

Закупівля без використання електронної системи до 50 тисяч

У разі здійснення закупівлі, вартість якої є меншою, ніж 50 тис. гривень, без використання ЕСЗ замовник не оприлюднює в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Закупівля без використання електронної системи за наявності підстав

Закупівлі вартість яких передбачає застосування відкритих торгів можуть здійснюватися шляхом укладання прямого договору у разі наявності підстав, що визначені у пункті 13 Особливостей № 1178.

За результатами укладення таких договорів також оприлюднюється звіт про укладений договір без використання ЕСЗ.

Крім того, для таких договорів, додатково діють вимоги оприлюднити разом із звітом договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей № 1178.

Таке обґрунтування має бути у формі розпорядчого рішення замовника або іншого документа , що готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

У разі укладення договору про закупівлю відповідно до підпунктів 13, 15, 17, 18, 20, 21 пункту 13 Особливостей № 1178 замовник не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору розміщує в електронній системі закупівель:

  • договір про закупівлю та додатки до нього;
  • отриманий від Збройних Сил, інших військових формувань, правоохоронних органів, ДСНС, вищих військових навчальних закладів запит - у разі укладення договору про закупівлю відповідно до підпункту 21 цього пункту, що автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель через 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану в Україні.

Крім того, у разі коли оприлюднення в ЕСЗ інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та/або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника, така інформація в договорі про закупівлю, який укладається відповідно до цього пункту та оприлюднюється в електронній системі закупівель, може зазначатися як:

  • назва адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село) місцезнаходження замовника; та/або
  • місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг);
  • та/або назва адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село), в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді