Як брати участь в тендерах 2024 — покрокова інструкція

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Що потрібно для участі в тендері? Експерт розробив покроковий алгоритм, з чого краще розпочати, щоб отримати нового замовника та взяти участь у публічних закупівлях

Суб’єкти господарювання, які прагнуть отримувати стабільний дохід (хоча і невеликий), для досягнення такої мети, приймають рішення – взяти участь у відкритих торгах. Втім, новачкам та тим, хто вже декілька років не брав участь у закупівлях, важко зорієнтуватися з чого почати та як прийняти участь у тендері. Керуватися на період воєнного стану потрібно Законом № 922 та Особливостями № 1178.

Як взяти участь у тендері з урахуванням Особливостей

Спочатку, давайте розберемося що таке тендер.

На період воєнного стану тендер здійснення конкурентного відбору учасників за процедурою закупівлі відкритих торгів (п.13 ч.1 ст.1 Закону № 922, Особливостей № 1178).

Скачайте пам’ятку для учасника відкритих торгів «4 нюанси, щоб взяти участь у тендері з Особливостями»

Як брати участь в тендерах 2024 — покрокова інструкція

✔️ СКАЧАТИ ПАМ'ЯТКУ

Зверніть увагу! Перш ніж вирішувати, чи подавати документи на тендер, учасник повинен визначитися,  чи доцільною буде участь у такому змаганні.

Найперше, що має зробити учасник, це зареєструватися на майданчику Prozorro, через який постачальники зможуть працювати в системі.

Як взяти участь в аукціоні Прозорро

КРОК 1

Для того, щоб знайти відповідний тендер, можна застосувати один з фільтрів, що передбачені електронною системою. В ідеалі, постачальникам варто з’ясувати який код має його продукція/послуги/роботи за ДК 021:2015. Втім, щоб відкинути з результату пошуку тендери, що вже є завершеними, чи відміненими, слід додати фільтр «статус», тобто те, який статус має тендер (завершений, актуальний, відмінений).

КРОК 2

Далі, потрібно уважно вивчити умови тендеру, особливо - тендерну документацію. Також слід з’ясувати, чи влаштовують потенційного учасника умови, зокрема щодо ціни. Якщо умови замовника влаштовують потенційного учасника, то потрібно уважно та ретельно підготуватися.

За приписами пункту 47 Особливостей № 1178, замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у тендері та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі у 12 випадках, які встановлені цим пунктом та можна систематизувати як:

  • учасник, або його керівник пов'язаний, або навіть притягнутий до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, або вчинене з корисливих мотивів, або пов’язане з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми;
  • учасник пов'язаний із вчиненням антиконкурентних узгоджених дій (притягався до відповідальності, або є натяк на таке через пов’язаність із іншими учасниками. Визначення пов’язаної особи наведене у п.20 ч.1 ст.1 Закону № 922);
  • неналежний учасник (банкрут,  або в ЄДР немає інформації про кінцевих бенефіціарів, або є особою, до якої застосовано санкцію згідно із Законом України «Про санкції»);
  • юридична особа, яка є учасником процедури закупівлі (крім нерезидентів), не має антикорупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми, якщо вартість закупівлі дорівнює чи перевищує 20 млн. гривень (у т.ч. за лотом);

Замовник може прийняти рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли учасник процедури закупівлі не виконав свої зобов’язання за раніше укладеним договором про закупівлю із цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання, і було застосовано санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору.

КРОК 3

Тож, щоб не витрачати час та ресурси на здійснення участі у тендері, в участі в якому можуть відмовити, суб’єкту господарювання ватро перевірити, чи підпадає він під випадки, що встановлені у пункті 47 Особливостей № 1178.

 🔥 Реєструйтеся на безплатний вебінар для учасників

Як брати участь в тендерах — покрокова інструкція ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

Що потрібно для участі у тендері

У випадку, коли умови замовника влаштовують потенційного постачальника, останньому потрібно зробити наступні кроки.

1. Перше, про що слід пам’ятати учасникам, це те, що публічні закупівлі здійснюються в електронній системі, тож всі документи, або їхні копії потрібно сканувати, зазвичай у форматі pdf. Тому, якщо майбутній постачальник не має сканеру, доцільно його придбати.

2. Слід уважно вивчити тендерну документацію та перелік тих документів, які необхідно надати.

При цьому, варто звертати увагу на те, чи замовник вимагає надання документів за довільною формою, чи пропонує свої зразки (в цьому випадку, потрібно максимально детальніше дотримуватися вимог замовника).

Якщо тендерна документація вимагає надати договори, а не договір, то бажано надати декілька аналогічних договорів.

3. Також, слід перевірити, чи тендерна документація не містить дискримінаційних вимог.

Наприклад, замовник не повинен вимагати надання декількох аналогічних договорів – достатньо й одного (і не обов’язково із замовниками-бюджетниками, а не із будь-якими замовниками).

Також, замовник не повинен вимагати надати договір поставки шпинату, достатньо, щоб учасник надав аналогічні договори з постачання будь-якої городини, або навіть взагалі продуктів, що мають спільні із шпинатом 4 цифри у коді ДК 021:2015.

Тож, якщо замовник у своїй тендерній документації вимагає надати «додаткові» документи, то його вимоги можна визнати дискримінаційними та оскаржити до АМКУ, чи суду.

4. Потрібно пам’ятати, що є низка документів, які є обов’язковими для кожної закупівлі.

Так, обов’язковою умовою у тендері є несудимість за корупційні злочини учасника (підприємця, чи фізичної особи), чи керівника, або особи, що подає тендерну пропозицію від імені такого учасника.

Тож, потенційним учасникам потрібно підготувати для участі в тендері довідку про несудимість.

Органи МВС видають таку довідку безкоштовно, але протягом місяця. Також таку довідку можна отримати протягом доби, але за окрему плату в окремих посередників. Тобто, потенційним учасникам потрібно подбати по отримання такої довідки, чи розрахувати: чи вони встигнуть тримати таку довідку вчасно.

5. Якщо в учасника ціна є аномально низькою (визначення такої ціни наведено у п.3 ч.1 ст.1 Закону № 922), то потрібно надати пояснення/обґрунтування, чому запропонована ціна є надзвичайно малою (п.44 Особливостей № 1178).

Може статися, що учасник і не підозрює, що його запропонована ціна може виявитися, у майбутньому, аномально низькою. Тому, перед поданням тендерної пропозиції, потенційним постачальникам потрібно здійснити детальний розрахунок ціни, їхньої продукції/робіт/послуг.

6. Відповідно до п.28, п.48 Особливостей № 1178, під час здійснення закупівлі товарів, замовник може не застосовувати (хоча його не позбавлено права застосувати) до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, визначені ст.16 Закону № 922.

А от у разі закупівлі послуг або робіт, замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційному критерію (кваліфікаційним критеріям, дивіться, чи в тендерній документації встановлений один критерій, чи декілька) відповідно до вказаної норми.

Тож, учасникам потрібно пам’ятати, про кваліфікаційні критерії, які замовник може встановити відповідно до статті 16 Закону № 922:

  1. наявність в учасника тендеру обладнання, матеріально-технічної бази та технологій. Тому, перед вирішенням, чи приймати участь в тендері, постачальникам потрібно зібрати певні документи для підтвердження наявності певної техніки. Зокрема, потрібно надати договори на придбання (чи оренду) необхідної техніки. Також доцільно надати документи на амортизацію певних основних засобів, тощо. Якщо вже так сталося, що потенційний постачальник намагається виконати роботи з прокладання труб, то варто надати документи, що підтверджують факт наявності техніки, яка здатна копати землю;
  2. наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід. В цьому випадку, потрібно надати довідки, трудові договори, чи інші докази залучення відповідних фізичних осіб. Наприклад, для представлення замовника у суді, в учасника обов’язково повинен бути адвокат, із відповідним свідоцтвом;
  3. наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів). Про дискримінаційні моменти такої вимоги написано вище;
  4. наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Зазвичай, учасники ретельно та належним чином формують фінансову звітність. Втім, якщо учасник виявить, що у нього не достатньо певних людських, чи матеріальних ресурсів, варто додати додаткові пояснення та документальні підтвердження, чому такі відхилення є правомірними (наприклад, техніка взята в оренду, що не завжди можна прослідкувати у фінансовій звітності).

Отже, потенційні учасники повинні оцінити власні ресурси, з’ясувати, чи їхні ресурси відповідають вимогам замовникам, а також неодмінно дотримуватися вимог Закону № 922 та Особливостей № 1178.

🔥


зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді