Країна походження товару в звіті про виконання договору про закупівлю

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
З 10 листопада 2021 року набрала чинності вимога зазначати країну походження товару у звіті про виконання договору про закупівлю. Як визначити країну походження товару; яку обрати, якщо їх декілька? Як звітувати про закупівлі, проведені до змін? Експерт роз’яснює ключові аспекти, які необхідно врахувати замовникам.


При оприлюднені звіту про виконання договору про закупівлю товару з 10.11.2021 замовники повинні зазначати країну походження товару щодо кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі.

Така вимога встановлена змінами до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) внесеними Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України» від 19.10.2021 № 1812-IX.

Процедура закупівлі та спрощена закупівля розпочинаються з оголошення про закупівлю і завершуються звітом про результати проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівель.

Таким чином, звіт про виконання договору про закупівлю є окремим документом поза проведенням процедури закупівлі чи спрощеної закупівлі.

країна походження товару в звіті про виконання договору про закупівлю

Відповідальність за неточну інформацію про країну походження товару

Коли зазначати країну походження товару в звіті про виконання договору

Незалежно від того, коли була розпочата закупівля замовником, до чи після вступу у дію цих змін, з 10.11.2021 замовники при оприлюдненні такого звіту повинні виконувати вимогу про зазначення країни походження товару. Це стосується і закупівель, розпочатих тендерним комітетом, що з 01.01.2022 завершуватимуть уповноважені особи.

Звіт про виконання договору не оприлюднюється у разі закупівель, що проводились без застосування спрощеної закупівлі чи процедури закупівлі і за результатами яких було оприлюднено звіт про укладення договору про закупівлю без застосування електронної системи закупівель. Відповідно інформація про країну походження товару у цих випадках не вимагається.

Увага! Інформація про країну походження товару потребує оприлюднення у звіті про виконаний договір тільки у разі закупівлі товару. Зважте, що роботи і послуги, навіть якщо в ході їх закуповуються товари, не вимагають оприлюднення зазначеної інформації.

Відповідно до п. 34 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 товари – це продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів.

Декілька країн походження товару: яку зазначати

Митним кодексом України (МКУ) визначено, що країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці відповідно до критеріїв, встановлених МКУ (ч. 2 ст. 36 МКУ).

Відповідно до ст. 40 МКУ, якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, країною походження товару вважається країна, в якій були здійснені останні операції з переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси повністю виготовленого товару, що відповідають критеріям достатньої переробки.

Під країною походження товару можуть розумітися група країн, митні союзи країн, регіон чи частина країни, якщо є необхідність їх виділення з метою визначення походження товару.

Відповідно до ст. 43 МКУ документами, що підтверджують країну походження товару, є:

  • сертифікат про походження товару;
  • засвідчена декларація про походження товару;
  • декларація про походження товару;
  • сертифікат про регіональне найменування товару.

Для цілей визначення країни походження товару не враховується походження енергії, машин та інструментів, що використовуються для його виробництва або переробки (ч. 4 ст. 36 МКУ).

Приладдя, запасні частини та інструменти, використовувані в машинах, пристроях, агрегатах або транспортних засобах вважаються такими, що походять з тієї самої країни, що і ці машини, пристрої, агрегати або транспортні засоби, за умови їх ввезення та продажу разом із зазначеними машинами, пристроями, агрегатами або транспортними засобами і відповідності їх комплектації та кількості звичайно використовуваним приладдю, запасним частинам та інструментам.

Як визначити країну походження товару

Якщо замовником не було встановлено вимогу про зазначення країни походження товару учасником в пропозиції, він може довідатися про неї при постачанні товару. Зокрема, відомості про країну походження товару можна отримати з товарних накладних, пакувальних листів, відвантажувальних специфікацій, сертифікатів (відповідності, якості, фітосанітарних, ветеринарних тощо), митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, висновках-експертизах відповідних органів, інших матеріалах, що можуть бути використані для підтвердження країни походження товару.

Замовнику важливо не забувати, що вимога вказувати країну походження товару, стосується у тому числі усіх номенклатурних позицій предмета закупівлі.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді