Чим конкретна назва предмета закупівлі відрізняється від узагальненої

UA RU
Автор
експерт, юрист, заступник начальника служби матеріально-технічного забезпечення ДП «МТП «Чорноморськ»
Чим відрізняється конкретна назва предмета закупівлі від узагальненої? Що має зазначати замовник під час оприлюднення інформації про закупівлі в електронній системі закупівель? З’ясуймо на прикладі закупівлі засобів особистої гігієни

 

Скачайте Єдиний закупівельний словник 021:2015

Що таке конкретна назва предмета закупівлі

Закон України «Про публічні закупівлі» у п. 22 ч. 1 ст.1  визначає предмет закупівлі як товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції/пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника (ДК 2015), затвердженого у встановленому законодавством порядку. Водночас Закон не містить визначення поняття «назва предмету закупівлі», ба більше, не дає відповіді на запитання, що таке «конкретна назва предмету закупівлі» або «узагальнена назва предмету закупівлі».

При цьому вимогами Закону про публічні закупівлі встановлено, що оголошення про проведення закупівлі, звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, річний план закупівлі, тощо має містити назву предмету.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Замовник проводить запит цінових пропозицій. У річному плані він зазначив конкретну назву — папір для друку. Натомість на майданчиках предмет самостійно поставити неможливо. В оголошенні необхідно обрати профіль закупівлі, а предмет закупівлі просто дублює цей профіль, внести зміни неможливо. Як правильно оголошувати запит ціни пропозицій з урахуванням того, що неможливо зазначити предмет, а предмет в оголошенні буде не відповідати плану та договору?

Тож що саме та коли необхідно зазначати в електронній системі закупівель на виконання вимог Закону?

Насамперед зазначимо, що непорозуміння у замовників свого часу викликав Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 15.04.2021 № 708 (далі – Порядок № 708), яким встановлено, що предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з п. 21 і п. 34 ч. 1 ст. 1 Закону про публічні закупівлі та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника. Порядком № 708 зазначення додаткової інформації не передбачено, на відміну від попереднього скасованого Порядку, затвердженого Мінекономрозвитку від 17.03.2016 № 454, яким, зокрема, передбачалось зазначення у дужках конкретної назви товару чи послуги.

Відтак, якщо керуватись виключно Порядком № 708 предмет закупівлі у випадку, наприклад, закупівлі мила, мав би звучати ДК 021:2015 «33710000-0 Парфуми, засоби гігієни та презервативи».

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Водночас Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 (далі – Порядок №1082), яким визначено процедуру розміщення інформації про публічні закупівлі, встановив, що під час розміщення в електронній системі закупівель інформації про предмет закупівлі в окремих полях зазначається інформація щодо:

  • назви предмета закупівлі (у разі визначення предмета закупівлі - послуга з виконання науково-технічних робіт, у цьому електронному полі зазначається конкретна назва науково-технічної роботи);
  • коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів або назва згідно з ДСТУ, державних або галузевих будівельних норм, які передбачені для визначення предмета закупівлі відповідно до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого Уповноваженим органом, та їх назви.

Тобто поряд із кодом Єдиного закупівельного словника в електронних полях має бути зазначена назва предмета закупівлі.

Крім цього, Порядком №1082 встановлено, що під час унесення інформації щодо предмета закупівлі товарів та послуг в оголошення, оприлюднення яких передбачено Законом, та повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі в окремих електронних полях зазначається інформація щодо:

  • назви товару чи послуги кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • коду товару чи послуги, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

З урахуванням зазначеного, умовно можна виділити узагальнену й конкретну назву предмету закупівлі, а саме:

  • узагальнена назва предмета закупівлі  — це назва, яка охоплює всі номенклатурні позиції;
  • конкретна назва предмета закупівлі  —  це назва кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі.

 

web_ban_15072024.png

Конкретна назва предмета закупівлі: приклад

Наприклад, підприємство має закупити засоби особистої гігієни (одноразові гігієнічні серветки, гелі для душу, шампуні та трояндову воду).

Узагальнена назва предмету закупівлі – «Засоби особистої гігієни», код відповідно до Єдиного закупівельного словника - ДК 021:2015 «33710000-0 Парфуми, засоби гігієни та презервативи».

Так в окремих полях електронної системи закупівель замовник має зазначити назви та відповідний код щодо кожної номенклатурної позиції (конкретну назву):

  • ДК 021:2015 «33711150-3 Трояндова вода» - Трояндова вода
  • ДК 021:2015 «33711430-0 Одноразові гігієнічні серветки» - Одноразові гігієнічні серветки
  • ДК 021:2015 «33711520-8 Гелі для ванн» - Гелі для душу
  • ДК 021:2015 «33711610-6 Шампуні» - Шампуні.

Візуальна реалізація для забезпечення виконання вимог Порядку № 1082 залежить від обраного замовником майданчика.

Висновок

Зазначене хоч і додало свого часу додаткової роботи замовникам, але водночас полегшило пошук інформації в електронній системі закупівель за конкретною назвою предмету. На даний час майже всі, а можливо вже й усі, майданчики забезпечити можливість внесення такої інформації до електронної системи закупівель шляхом завантаження окремих файлів у форматі Excel, що дозволило замовникам не витрачати час на введення інформації щодо кожної позиції вручну.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді