На що звернути увагу, коли складаєте річний план закупівель

UA RU
Автор
фахівець з публічних закупівель
Річне планування є невід’ємною складовою здійснення закупівель. Тож для забезпечення безперервної життєдіяльності підприємства замовникам вже зараз необхідно замислитися, як скласти річний план закупівель на 2022 рік. Дізнайтеся, що вностити в річний план закупівель 2022, чого не потрібно зазначати та як оприлюднити інформацію в Прозорро. Секрети вдалого планування на наступний рік — у статті.

 

 

Як скласти річний план закупівель на 2022 рік: ключові правила

Статтею 4  Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (зі змінами; далі Закон № 922) встановлено, що планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель.

Закон № 922 не містить заборон щодо проведення закупівель до набрання чинності Закону про Державний бюджет України, затвердження кошторису, плану використання бюджетних коштів, фінансового плану підприємства. Замовник для забезпечення невідкладних потреб у товарах, роботах і послугах у наступному році може наприкінці поточного (або на початку наступного року) розпочати закупівлю за відповідним предметом закупівлі.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Плануючи закупівлі замовник повинен дотримуватись положень частини 10 статті 3 Закону № 922, які забороняють йому ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону.

Річний план закупівель на 2022 рік: що врахувати замовнику Головне пам’ятайте — планування має передувати закупівлі.

Як описати технічні характеристики предмета закупівлі: ґайд для закупівельника

Порядок складання річного плану закупівель 2022

Перш за все необхідно проаналізувати наявні потреби для закупівлі на 2022 рік враховуючи:

  1. поточні обов’язкові платежі, такі як:
  • комунальні послуги,
  • охоронні послуги,
  • послуги телефонного зв’язку,
  • інтернету, послуги з обслуговування комп’ютерної техніки,
  • канцелярське приладдя,
  • папір тощо.

Для кожного підприємства свій перелік товарів, робіт та послуг, які закуповуються із року в рік.

  1. товари, послуги та роботи, які плануються до закупівлі безпосередньо у 2022 році. До таких можуть належати:

Для цього необхідно від керівників структурних підрозділів зібрати заявку (потребу) щодо придбання у 2022 році тих чи інших товарів, послуг чи робіт.

 

 

Після того як потреба сформована необхідно визначити очікувану вартість товарів, робіт та послуг. Існує декілька способів, як це зробити:

  1. Метод порівняння ринкових цін, який ґрунтується на визначенні очікуваної вартості на підставі даних ринку, зокрема загальнодоступної відкритої інформації про ціни на сайтах виробника або підприємтва, яке займається продажем конретного товару або надає відповідні послуги, чи виконує потрібні роботи, електронній системі закупівель «Prozorro» тощо.
  2. Розрахунок очікуваної вартості товарів та послуг на підставі закупівельних цін попередніх закупівель, які були проведені в поточному році. Можете використовувати як ціни власних попередніх закупівель (укладених договорів) на закупівлю ідентичного чи аналогічного товару та послуг, так і ціни відповідних закупівель минулих періодів, інформація щодо яких міститься в електронній системі закупівель «Prozorro», але з урахуванням індексу інфляції, змін курсів іноземних валют, якщо в наявності є валютна складова в ціні товару та послуг, та приведена до єдиних умов. Як інформаційні джерела використовуються:
  3. Ринкові консультації, за допомогою яких можливо визначити структуру ринку, ступінь конкуренції та можливі варіанти предмету закупівлі з урахуванням інновацій та нових технічних рішень. Під час проведення ринкових консультацій замовники можуть направляти учасникам ринку запити, анкети чи запрошення до обговорення з описом необхідних та бажаних вимог до предмета закупівлі. Але в таких запитах слід зазначати, що надсилання документу не тягне за собою виникнення зобов’язань з боку замовника щодо надання переваг учасникам ринку, що брали участь в ринкових консультаціях. Зацікавлені учасники ринку надсилають свої пропозиції із зазначенням можливих варіантів, замовники опрацьовують та аналізують такі пропозиції. Отримана під час ринкових консультацій інформація дозволить замовникам визначити оптимальні вимоги до предмета закупівлі з урахуванням актуальних пропозицій ринку та визначити обґрунтовану очікувану вартість.
  4. Розрахунок очікуваної вартості товарів та послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів. Очікувана вартість закупівлі товарів та послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів (постанови, накази, інші нормативні правові акти органів державної влади, уповноважених на здійснення державного регулювання цін у відповідній сфері), визначається як добуток необхідного обсягу товарів та послуг та затвердженої відповідним нормативно-правовим актом ціни (тарифу).
  5. Розрахунок очікуваної вартості робіт,визначення вартості проектних та проектно-вишукувальних робіт проводиться з урахуванням видів та обсягів робіт, що планується закупити, відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-7:2013 «Правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво». Очікувана вартість закупівлі робіт з будівництва, капітального ремонту та реконструкції визначається з урахуванням Правил визначення вартості будівництва ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 № 293, а також Відомчих будівельних норм ВБН Г.1-218-182:2006 «Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування», затверджених рішенням колегії Державної служби автомобільних доріг України від 10.04.2006 № 16 відповідно до розробленої та затвердженої проектно-кошторисної документації.

Проаналізувавши, які саме товари, роботи та послуги необхідно закупити протягом 2022 року, слід  згрупувати їх згідно з класифікатором за кодом ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020 № 708 «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі» визначено:

  • предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.
  • визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 Закону № 922 за об’єктами будівництва та з урахуванням ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», прийнятий наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.07.2013 року № 293, а також галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та перелік робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23.08. 2011 року № 301.

Згрупувавши товари, роботи та послуги згідно з класифікатором за кодом ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника, знаючи їх очікувану вартість можна зрозуміти, яким чином буде проведено закупівлю. Це може бути:

  • процедура закупівлі – відкриті торги; торги з обмеженою участю; конкурентний діалог; переговорна процедура (як виняток та відповідно до умов, визначених у частині другій статті 40 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (зі змінами));
  • спрощена закупівля;
  • договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Також необхідно визначити орієнтовний початок проведення закупівлі.

❗️ Три запитання закупівельнику для самоперевірки

Після цього можна затверджувати річний план закупівель на 2022 рік, який підлягає оприлюдненню в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня його затвердження.

Закон № 922 не зобов’язує всю заплановану потребу на рік затверджувати у вигляді річного плану та оприлюднювати його в електронній системі закупівель.

Наприклад, неможливо передбачити суму економії від проведення процедури закупівлі або спрощеної закупівлі. У зв’язку з економією під час проведення закупівлі такі кошти є новою сумою для проведення закупівлі, і залежно від її розміру потрібно вносити відповідні зміни до річного плану закупівель на 2022 рік. При цьому проведення закупівлі за дані кошти є новим предметом закупівлі. Також неможливо передбачити виділення додаткових коштів.

 

Що вносити в річний план 2022, а чого не варто

До річного плану закупівель на 2022 рік вносять інформацію щодо всіх закупівель, які планує здійснити замовник, починаючи з очікуваної вартості таких закупівель, яка дорівнює та більше 1 копійки.

До річного плану не включаються закупівлі, для здійснення яких  Закон не застосовується у випадках, визначених у частині п’ятій і шостій статті 3 Закону № 922.

Також до річного плану закупівель 2022 не вносяться будь-які інші видатки замовника, що не передбачають придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому Законом № 922, зокрема:

що не зазначати в річному планы закупівель на 2022 рі

У річному плані на 2022 рік повинна міститися така інформація:

1) найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія;

2) назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності);

3) розмір бюджетного призначення та/або очікувана вартість предмета закупівлі;

4) код економічної класифікації видатків бюджету (для бюджетних коштів);

5) вид закупівлі та орієнтовний початок проведення;

6) у разі застосування рамкової угоди зазначається:

  • строк дії рамкової угоди;
  • сторона рамкової угоди (замовник або централізована закупівельна організація, яка проводить закупівлю в інтересах замовника).

Як оприлюднити річний план 2022 рік на Прозоро

Річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього. Алгоритм оприлюднення річного плану закупівель на 2022 рік та змін до нього на авторизованому електроному майданчику для наочності зобразимо на малюнку-схемі нижче

Алгоритм оприлюднення річного плану закупівель на 2022 рік та змін до нього

орилюднення річного плану закупівель на 2022 рік

Визначивши першочергову потребу та оприлюднивши річний план на 2022 рік або зміни до річного плану, замовник може переходити безпосередньо до закупівлі.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді