Річний план закупівель на 2023 рік: що передбачає Постанова № 1178

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Пояснимо, як формувати річний план закупівель на 2023 рік, враховуючи Особливості. Адже у воєнний стан маємо відповідально планувати закупівлі для забезпечення потреб країни в цілому та кожного замовника окремо

 

Щоразу, коли завершується бюджетний рік, замовники планують закупівлі на наступний. Цього року під час планування слід ураховувати Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості).

Розставимо акценти, які в умовах дії Особливостей допоможуть відобразити в річному плані усі закупівлі.

 

44025.jpg

Також знадобиться у роботі:

 

▶ Порядок проведення відкритих торгів за Особливостями

 Зміни в порядку закупівель за Особливостями: як вплинуть на реєстрацію зобов’язань в Казначействі

Укладаємо прямий договір за Особливостями

 Оприлюднення інформації про закупівлю у відкритих торгах за Особливостями

 Які протоколи за Особливостями і коли обов’язково складає уповноважена особа

Що вимагають Особливості

Закупівлю відповідно до Особливостей замовник проводить:

  • на підставі наявної потреби; або
  • у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів).

Тож замовник може планувати закупівлю на потребу усього 2023 року, звісно, якщо знає її чи орієнтується у сумі виділених коштів.

Пункт 14 Особливостей передбачає, що заплановану закупівлю замовник включає до свого річного плану закупівель відповідно до статті 4 Закону № 922. А вимоги статті 4 Закону ми добре пам’ятаємо:

  • закупівлі планують на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг;
  • заплановані закупівлі включають до річного плану закупівель;
  • закупівлю проводять відповідно до річного плану.

Річний план закупівель формуйте з огляду на:

  • потребу, заявлену структурними підрозділами чи працівниками замовника;
  • завдання замовника, для виконання якого потрібно провести закупівлю.

Обсяг закупівлі визначайте на весь рік або з огляду на розмір бюджетного призначення. До річного плану закупівель включайте усі закупівлі від 0,01 грн.

Річний план закупівель затверджує своїм рішенням уповноважена особа (УО) замовника. УО має 5 робочих днів, щоб оприлюднити в ЕСЗ річний план (зміни до нього). Строк рахуйте з дня, коли затвердили документ.

6138.jpg

Увага!

Щоб закупити за Особливостями, замовник, як і раніше, спочатку створює річний план закупівель і тільки потім проводить закупівлю

⭐ Як урахувати новий порядок у своїх закупівлях — гарячі відповіді

Як врахувати ризик коливання цін на ринку

Предмет закупівлі замовник визначає відповідно до вимог Закону № 922 та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (п. 15 Особливостей).

З огляду на предмет закупівлі замовник визначає його очікувану вартість. Зокрема, враховує усі ризики у ситуації, коли ціни постійно коливаються.

Окрім цього, замовнику заборонено ділити предмет закупівлі на частини, аби уникнути проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної Особливостями (п. 6 Особливостей).

Та якщо знаєте усю свою потребу на рік та у бюджеті закладені кошти для її фінансування, можете вже в кінці 2022 року планувати проведення такої закупівлі. У цьому випадку доречно в проєкті договору закласти порядок виникнення договірних зобов’язань залежно від реального фінансування. А з огляду на можливе коливання цін, обов’язково передбачити порядок зміни істотних умов договору.

   

ВРАХУЙТЕ ТАКОЖ:

➡➡➡ Чи можна планувати й оголошувати закупівлю на всю потребу

➡➡➡ Як бути тим, у кого тимчасовий кошторис

➡➡➡ Коли оприлюднювати річний план для закупівлі за прямим договором

➡➡➡ Що вносити до плану, якщо виникла додаткова потреба

Як планувати, коли є відокремлені підрозділи

Тепер за рішенням замовника його відокремлений підрозділ може проводити закупівлю самостійно для задоволення потреб підрозділу. У такому випадку предмет закупівлі замовник визначає окремо для відокремленого підрозділу.

Інформацію про потребу в закупівлі, яку має провести відокремлений підрозділ, вносять до річного плану замовника (п. 15 Особливостей).

Відокремлений підрозділ — підрозділ, що може мати окреме ЄДРПОУ та рахунки, але не є юридичною особою. Тож замовник може призначити в такому підрозділі УО та доручити їй проводити закупівлі для його потреб.

6138.jpg

Увага!

Предмет закупівлі для відокремленого підрозділу визначає замовник, який вносить інформацію про нього до свого річного плану

 

Тож замовнику варто продумати порядок взаємодії УО та відокремленого підрозділу.

Закупівлі для відокремленого підрозділу може проводити й УО замовника. Адже УО — службова, посадова чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з Законом № 922 на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору/контракту (п. 35 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

 

 

Читайте роз'яснення експерта:

✔ Як оформлювати та зазначати інформацію

 

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

   
 


зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді