Комунальні послуги: обираємо КЕКВ та проводимо закупівлю

UA RU
Закупівлі комунальних послуг складають значну частину витрат замовників. Для їх проведення необхідно коректно визначити предмет закупівлі та відповідний код економічної класифікації видатків (КЕКВ). Детальніше про це – у статті

🎁 Тримайте подарунок від редакції Вищої школи Закупівельника:
Онлайн-курс «Закупівля комунальних послуг — 2025»
Шпаргалка. КЕКВи для закупівлі комунальних послуг

Скачати


Відносини у сфері житлово-комунальних послуг регулює Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII (далі — Закон № 2189).

Що таке комунальні послуги

Житлово-комунальні послуги — це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Перелік комунальних послуг: визначаємо предмет закупівлі

Перелік житлово-комунальних послуг наведено у статті 5 Закону № 2189.

Закон № 2189 поділяє такі послуги на житлові та комунальні. 

До комунальних послуг відносять: 

  • постачання та розподіл природного газу;
  • постачання та розподіл електричної енергії;
  • постачання теплової енергії;
  • постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення;
  • управління побутовими відходами.

До назви предмета закупівлі, яка визначається відповідно до четвертої цифри Єдиного закупівельного словника, варто зазначити також конкретну назву цього предмета закупівлі (в нашому випадку зазначається назва комунальної послуги). Щоб визначити предмет закупівлі комунальних послуг, скористайтеся таблицею:

Комунальна послуга

Вид предмета закупівлі

Код ДК та назва

Постачання електричної енергіїтовар09310000-5 Електрична енергія
Розподіл електричної енергіїпослуга65310000-9 Розподіл електричної енергії
Реактивна електроенергіяпослуга65320000-2 Експлуатація електричних установок
Теплова енергіятовар09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція
Постачання теплової енергіїпослуга09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція
Централізоване водопостачанняпослуга65110000-7 Розподіл води
Централізоване водовідведенняпослуга90430000-0 Послуги з відведення стічних вод
Постачання природного газутовар09120000-6 Газове паливо
Розподіл природного газупослуга65210000-8 Розподіл газу
Управління побутовими відходамипослуга90510000-5 Утилізація/видалення сміття та поводження зі сміттям

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

 

 

КЕКВ для комунальних послуг

Для окремих товарів і послуг (зокрема комунальних) КЕКВ визначаються згідно з наказом Мінфіну «Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету» від 12.03.2012 № 333, а саме 2270 «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв»: оплата бюджетними установами (організаціями) комунальних послуг та енергоносіїв, включаючи оплату енергоносіїв для виробничих та громадських потреб та оплату енергосервісу.

КЕКВ теплопостачання

2271 «Оплата теплопостачання»: оплата теплової енергії, виробництва, транспортування та постачання, оплата послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води та пари.

КЕКВ водопостачання

2272 «Оплата водопостачання та водовідведення»: оплата води, водопостачання, оплата послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

КЕКВ електроенергія

2273 «Оплата електроенергії»: плата за електроенергію (у т. ч. за освітлення вулиць), включаючи оплату послуг з її передачі, розподілу та постачання, перетікання реактивної електричної енергії.

КЕКВ газ

2274 «Оплата природного газу»: плата за природний газ, включаючи оплату послуг з розподілу природного газу, зберігання, постачання та транспортування; оплата скрапленого (балонного) газ.

КЕКВ інші комунальні послуги

2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг»: оплата інших енергоносіїв, які використовують у процесі виробництва теплоенергії або іншого виду енергії; оплата інших комунальних послуг, в т. ч. послуг із поводження з побутовими відходами

КЕКВ енергосервіс

2276 «Оплата енергосервісу»: оплата енергосервісу у межах суми скорочення видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв (порівняно з видатками, які були б здійснені за відсутності енергосервісу)

 

9 листопада 2017 року
№ 2189-VIII

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді