Як закуповувати електроенергію для гуртожитків на 2023 рік

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Щоб правильно закупити електричну енергію для гуртожитку, спочатку слід з’ясувати, до якого типу споживача він належить. Що врахувати замовнику, щоб не помилитися у виборі універсальної послуги чи конкурентної закупівлі, роз’яснюємо у статті

Гуртожитки — це місце, де постійно перебуває багато людей, тому воно має бути комфортним для проживання, у тому числі — бути забезпеченим електричною енергією. Мешканці гуртожитку сплачують за проживання, а гуртожиток, як окрема юридична особа, або його власник (балансоутримувач) повинні забезпечити постачання електричної енергії, тобто вчасно її закупити. Власниками гуртожитків, зокрема, бувають університети, комунальні установи, підприємства та інші організації, що можуть бути замовниками у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Розгляньмо, хто та як оплачує вартість такої електричної енергії, як здійснювати закупівлю електроенергії для гуртожитку.

💥 Чи є закупівля компослуг підготовкою до опалювального сезону: дивитися відео 💥

Нагадаємо, що електрична енергія — це конкурентний товар, тому замовники у розумінні Закону № 922 повинні закуповувати його відповідно до порядку, передбаченого Законом.

Постачання електричної енергії здійснюється електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, який розробляється електропостачальником на основі Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу. Це встановлює додаток 5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018 № 312 (далі — Правила № 312).

Водночас Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII (далі — Закон № 2019) для окремих споживачів передбачає право застосовувати універсальну послугу.

Універсальна послуга — це постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, встановлених відповідно до Закону № 2019, на всій території України (п. 93 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019).

Побутовий споживач — це індивідуальний побутовий споживач або колективний побутовий споживач.

Малий непобутовий споживач — споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт.

Щоб зрозуміти, як гуртожитки повинні закуповувати електричну енергію, слід визначити, до якого типу споживача вони належать.

Індивідуальний побутовий споживач — це фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність.

Гуртожиток є юридичною особою, що надає послуги з оренди кімнат гуртожитку фізичним особам.

Якщо мешканець гуртожитку сплачує за електричну енергію в індивідуальному порядку, то він є індивідуальним побутовим споживачем. Але це можливо виключно, якщо він має право власності на житлове приміщення в гуртожитку і оплачує вартість використаної ним електричної енергії за окремими лічильниками. Тобто, щоб бути індивідуальним побутовим споживачем, мешканець гуртожитку повинен викупити його кімнату та встановити окремий лічильник.

Відповідно до Примірного положення про користування гуртожитками, затвердженого постановою КМУ від 20.06.2018 № 498 (далі — Положення № 498), користування жилими приміщеннями в гуртожитках, що перебувають у власності у процесі реалізації прав та виконання обов’язків їх власників, здійснюється відповідно до положень Цивільного кодексу України, законів України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та інших актів законодавства.

Згідно з пунктом 15 Положення № 498, особи, які проживають у гуртожитку на умовах договору найму (оренди), вносять плату за таке проживання відповідно до умов договору. Плата за проживання у гуртожитку включає, зокрема, витрати на оплату житлово-комунальних послуг (послуги з управління гуртожитком, послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання та розподілу природного газу, електричної енергії, послуги з поводження з побутовими відходами).

Отже, мешканці гуртожитку не сплачують індивідуально за електроенергію на пряму за договором з електропостачальником. Гуртожиток сплачує за електричну енергію за показаннями загального розрахункового засобу обліку, а його мешканці, як правило, коли сплачують за проживання, компенсують витрати на електричну енергію балансоутримувачу приміщення гуртожитку.

Колективний побутовий споживач — це юридична особа, створена шляхом об’єднання фізичних осіб — побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показаннями загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність.

Гуртожиток не є колективним побутовим споживачем, оскільки він не є об’єднанням фізичних осіб. Гуртожиток, як юридична особа, надає послуги з оренди приміщення у гуртожитку.

Таким чином, залежно від того, хто є власником гуртожитку (балансоутримувачем) залежить і вид закупівлі, яку потрібно застосувати під час закупівлі електричної енергії.

Щодо малого непобутового споживача, то слід звернути увагу, що договірна потужність до 50 кВт визначається за кожною точкою приєднання. Тому, якщо хоча б одна точка приєднання споживача становить або перевищує 50 кВт, він уже не буде малим непобутовим споживачем.

Закупівля для об’єктів критичної інфраструктури: у кого є право на виняток

Тож можемо зробити висновок: якщо гуртожиток є окремою юридичною особою і замовником у розумінні Закону № 922, то він може застосовувати універсальну послугу, якщо він є малим непобутовим споживачем.

Якщо гуртожиток не є окремою юридичною особою, а є власністю, наприклад університету, то замовником закупівлі електричної енергії буде університет. Університет, своєю чергою, не належить до категорії індивідуального та колективного побутового споживача і, як правило, має багато точок приєднання, що перевищують 50 кВт, а отже він не може застосовувати універсальну послугу.

Однак, відповідно до наказу Міненерго «Про врегулювання питань щодо постачання електричної енергії споживачам та розрахунків між учасниками роздрібного ринку електричної енергії у період дії в Україні воєнного стану» від 13.04.2022 № 148 споживачам гарантується постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги, у разі припинення постачання електричної енергії попереднім постачальником на ринку електричної енергії внаслідок присвоєння постачальнику статусу «Дефолтний» або зупинення дії його ліцензії з постачання електричної енергії споживачу.

Крім того, тимчасово на період дії воєнного стану в Україні та впродовж 30 днів після завершення воєнного стану споживачі електричної енергії, які станом на 1 березня 2022 року не перебували на постачанні постачальником «останньої надії» та яким припиняється постачання електричної енергії поточним постачальником, переводяться на постачання до електропостачальника, на якого покладено спеціальні обов'язки постачальника універсальних послуг.

Пункт 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою КМУ від 12.10.2022 р. № 1178, передбачає, що придбання замовниками товарів, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків, зокрема укладення договору про закупівлю з ПОН або з ПУП на постачання електричної енергії або природного газу.

Також не слід забувати, що під час закупівлі товарів, очікувана вартість яких становить до 100 тис. грн, замовники можуть укласти прямий договір або використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів.

Тож, якщо для замовника законодавство передбачає можливість закупівлі електричної енергії у ПУП, то він може зробити це шляхом укладення прямого договору. Водночас це його право. Тому, якщо замовник вирішить закупити електроенергію на конкурентному ринку шляхом проведення відкритих торгів, то також нічого не порушить.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді