Закупівля комунальних послуг на 2023 рік: чи завжди можна закупити за прямим договором як виняток («Експертус Держзакупівлі пояснює»)

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
Експерт розповідає, чи підпадає закупівля комунальних послуг під виняток, щоб укласти прямий договір для підготовки до проведення опалювального сезону

 

Дорогі колеги! Ми продовжуємо знаходити рішення для ваших закупівельних задач у короткому відеоформаті в межах проєкту «Експертус Держзакупівлі пояснює». Це можливість для вас заощадити свій час і отримати ґрунтовну відповідь.
 

Слухайте нове відео або читайте розгорнуту відповідь під ним. Приємного перегляду!

 

⚡ ДОЛУЧИТИСЯ ДО ПРОЄКТУ «ЕКСПЕРТУС ДЕРЖАКУПІВЛІ ПОЯСНЮЄ»

 

⬇⬇⬇ ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ ⬇⬇⬇

«Чи підпадає закупівля комунальних послуг під виняток, щоб укласти прямий договір для підготовки до проведення опалювального сезону?

Зокрема, чи можна використати для здійснення закупівлі комунальних послуг така підстава для укладення прямого договору, як те, що публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для підготовки до проведення опалювального сезону, крім закупівлі енергоносіїв?

 

⚡ Дивитися відео «Чи укладати договір за Особливостями після двох відмін торгів за Законом»

 

По-перше, ви повинні зрозуміти, що частково відповідь уже міститься, тому що енергоносії — це товар. У нас питання стоїть, чи підпадає під цей виняток закупівля комунальних послуг. Разом із тим на сьогодні є нормативний акт, який регламентує правила підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Це наказ Мінпаливенерго і Мінжитлокомунгоспу від 10.12.2008 № 620/378. Якщо ви уважно з ним ознайомитеся, то він визначає ті заходи, які повинні бути здійснені для того, щоби теплове господарство почало працювати і весною, коли ми уже, скажімо так, завершуємо опалювальний період, які заходи повинні здійснити власники теплових господарств для того, щоб завершити цей опалювальний сезон. Окремі ремонтні роботи, закупівля окремого устаткування і в окремих випадках підвищення кваліфікації працівників відповідного спрямування відносяться до заходів, пов’язаних із підготовкою теплових господарств до опалювального сезону. Якщо ж ви, наголошую, дуже уважно прочитаєте і ознайомитеся з цим порядком, то ви не знайдете в ньому можливості здійснення закупівлі комунальних послуг шляхом укладення прямого договору саме з підстави підготовки до проведення опалювального сезону. Тому, на жаль, відповідь — ні».

 

 

Закупівлі природного газу на опалювальний сезон 2022—2023 років у Нафтогаз Трейдинг

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді