Поточний ремонт: код ДК і предмет закупівлі

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Визначити код ДК поточного ремонту — складне завдання як для новачків, так і для досвідчених закупівельників. Щоб зробити все правильно, окрім закупівельного, потрібно знати ще й законодавство у сфері будівництва. Як проходить закупівля послуг з поточного ремонту, як визначити код ДК і предмет закупівлі, дізнайтеся зі статті

Кожен замовник, який має на балансі приміщення чи орендує його, залежно від умов договору оренди, хоча б раз, але зіштовхувався з необхідністю провести поточний ремонт. Зазвичай слово «ремонт» асоціюється з роботами, тому новачкам в закупівельній сфері визначення предмета закупівлі поточного ремонту дається особливо важко.

Роз’яснюємо законодавчі норми, щоб ваші закупівлі були вдалими та правомірними. 

Поточний ремонт це роботи чи послуги

Найперше, що замовник має зробити, коли вирішив провести закупівлю поточного ремонту, — це правильно визначити категорію закупівлі — послуги чи роботи.

Визначення знаходимо у Законі України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Послуги — будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації. Так скеровує пункт 21 частини 1 статті 1 Закону № 922.

Таким чином, поточний ремонт це послуги.

Відповідно до листа Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 № 7/7-401 поточний ремонт — це  комплекс  ремонтно-будівельних  робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного   зносу конструкцій і інженерного  обладнання. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту,  комплекс робіт  поточного  ремонту може враховувати окремі  роботи,  які  класифікуються як такі,  що відносяться до капітального ремонту (крім робіт,  які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Визначення предмета закупівлі поточний ремонт

Порядком визначення предмету закупівель, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020  № 708, (далі – Порядок № 708) встановлено, що під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04 червня 2014 року № 163, та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 «Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт», затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23 серпня 2011 року № 301.

Відповідно до ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво»:

Будівля – це різновид споруди, що складається з несучих та огороджувальних або сполучених (несучоогороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для життєдіяльності людей та виробництва продукції

Будинок – це різновид будівлі, яка призначена, як правило, для проживання та обслуговування людей.

Споруда - штучно створений об'ємний, площинний або лінійний об'єкт, що має природні або штучні просторові межі, встановлений стаціонарно (нерухомо) відносно землі та призначений для досягнення певних цілей.

Лінійний об'єкт інженерно-транспортної інфраструктури – це наземні, надземні або підземні лінійні об'єкти для пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів, передачі електроенергії тощо.

Зверніть увагу предметом закупівлі поточного ремонту не може бути відокремлена частина будинку, будівлі, споруди та комплекс.

Поточний ремонт: код ДК

Порядком № 708 встановлено, що предмет закупівлі послуг визначається замовником згідно з п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 922  та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Порядком розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082, встановлено, що під час розміщення в електронній системі закупівель інформації про предмет закупівлі в окремих полях зазначається інформація щодо коду та назви відповідно до Єдиного закупівельного словника, у разі визначення предмета закупівлі - послуга з поточного ремонту.

Таким чином, замовник обирає код для поточного ремонту за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Єдиний закупівельний словник не містить окремого коду для поточного ремонту, тому замовники обирають в залежності від видів робіт, що виконуватимуться під час поточного ремонту, з розділу 45000000-7 Будівельні роботи та поточний ремонт.

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Чи потрібна проектно-кошторисна документація на поточний ремонт

Поточний ремонт виконується на підставі дефектного акту. Для нього не передбачено розроблення проектної документації, втім замовник може це ініціювати.

Нагадаємо, що до поняття послуг належить поточний ремонт та, окремо, поточний ремонт з розробленням проектної документації (п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Форма дефектного акту для поточного ремонту законодавством не встановлена, тому замовники використовують форму додатку 29 Настанов із визначення вартості будівництва, що затверджена для капітального ремонту.

Формує дефектний акт комісія створена в організації замовника або ж замовник закуповує послуги з обстеження об’єкта та формування дефектного акту.

Для бюджетних організацій останній варіант є проблемним оскільки передбачає закупівлю послуг з обстеження об’єкту, тому більшість замовників самотужки складають дефектний акт.

Щоб зробити це якісно до комісії необхідно включити обгрунтовану кількість спеціалістів, у тому числі фінансистів, кошторисників, інженерів, технічних спеціалістів тощо. Звісно за умови, що в організації замовника такі є.

Підписує дефектний акт голова комісії та її члени. Зазвичай погоджує його керівник. Але це вже внутрішні алгоритми дій організації.

В будь-якому разі, комісія повинна бути створена офіційно, як затверджений її склад, - розпорядчим рішенням керівника.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді