Як призначити уповноважену особу: оберіть свій варіант

UA RU
Існує три варіанти призначення уповноваженої особи. Обираючи один із них замовнику легко помилитися: чи то не узгодити зміну істотних умов праці, чи то неправильно встановити доплату, або ж суміщення із сумісництвом переплутати. Щоб ви не допустили жодної помилки, експерти роз’яснюють, як правильно призначити уповноважену особу.

Нагадаємо, що Закон про публічні закупівлі (далі — Закон № 922) покладає відповідальність за організацію та проведення спрощеної закупівлі на уповноважену особу (УО).

Варіанти призначення уповноваженої особи

Замовнику слід обрати один із трьох способів, передбачених частиною 1 статті 11 Закону № 922 для визначення або призначення УО.

Варіант 1

УО визначається або призначається замовником шляхом покладення на працівника (працівників) із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством.

Увага! Цей спосіб встановлює 3 обов’язкові вимоги до призначення УО.

Якщо призначаєте УО в такий спосіб, пам’ятайте, про зміну істотних умови праці працівника, які необхідно попередньо погодили під час прийняття.

Експерти Вищої школи Закупівельника протягом навчання з публічних закупівель роз'яснюють правила проведення спрощених закупівель від а до я. Зокрема, призначенню уповноважених осіб присвячено три уроки на курсі «Закупівлі на суми, менші порогових», де ви дізнаєтеся відповіді на такі закитання:

Наша мета допомогти замовникам та закупівельникам успішно організовувати та проводити публічні закупівлі. Тож відкрили 24 години безплатного доступу до навчальної програми.

Як бачимо, перший спосіб призначення УО передбачає суміщення професій/посад (далі — суміщення) або їх сумісництво. Тож уповноважена особа може працювати як за суміщенням, так і за сумісництвом.

Увага! Законодавство заборонено сумісництво для:

  • керівників державних підприємств, установ, організацій,
  • їхніх заступників,
  • керівників структурних підрозділів та їхніх заступників.

Ці категорії працівників мають право працювати за сумісництвом тільки у разі наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності.

Зважте, щоб оформити працівника як суміщенням, так і сумісництвом, у штатному розписі підприємства, установи, організації має бути вакантна посада.

Відсутність доплати за додаткову роботу працівника це порушення.

Щодо працівників таких категорій замовників, як державне чи комунальне підприємство, акціонерне товариство запитань майже не виникає. А ось оформлення суміщення та можливість встановити у такому разі доплату бюджетникам, державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування, військовим варто розглянути ретельно, аби попередити порушення.

Варіант 2

Цей спосіб передбачає визначення або призначення УО замовником шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов’язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб).

Так, замовник може ввести до штатного розпису окрему посаду або кілька посад закупівельників залежно від обсягів закупівель і створити структурний підрозділ. Дізнайтеся, для яких замовників підходить другий спосіб.

Варіант 3

УО визначається або призначається замовником шляхом укладення трудового договору (контракту) відповідно до законодавства.

Контракт — це особлива форма трудового договору.

Укладення трудового контракту регулюють, зокрема:

Не можна уповноваженою особою визначити особу, яку замовник залучив за договором про надання послуг для проведення процедур закупівель/спрощених закупівель.

Обираючи один із способів, щоб правильно призначити уповноважену особу, пам'ятайте, що законодавство про працю надає право працівникам на звернення до суду для вирішення трудових спорів незалежно від характеру виконуваної роботи або займаної посади, крім випадків, передбачених законодавством.

Конституція України передбачає право кожного будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Право на захист особа може реалізувати на свій розсуд.

Якщо не впевне на 100% у правильності своїх дій, не грайтеся з законом, адже це може коштувати не тільки штрафів, судових тяганин, а й втрати репутації.

Підвищуйте свою кваліфікацію щодня. Саме для цього була створена Вища школа Закупівельника, а наші експерти регулярно проводять вебінари та семінари з публічних закупівель.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді