Закупівля вогнегасників та їх технічного обслуговування: обираємо код ДК

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Щоб дотриматись вимог протипожежної безпеки, замовникам доводиться, зокрема закуповувати первинні засоби пожежогасіння. У консультації з’ясуємо, як обрати відповідний код ДК для закупівлі вогнегасників та їх технічного обслуговування
Скачайте Єдиний закупівельний словник 021:2015

Плануємо закупівлю вогнегасників

Відповідно до пп.3.7 Розділу V  Правил пожежної безпеки в Україні (далі – Наказ № 1417 ), під час вибору первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників) потрібно враховувати фізико-хімічні та пожежонебезпечні властивості горючих речовин і матеріалів, їх взаємодію з вогнегасними речовинами, а також площу приміщення.

Необхідна кількість первинних засобів пожежогасіння визначає відповідальним за пожежну безпеку на об’єкті, зокрема, окремо для кожного поверху та приміщення (пп.3.8 Розділу V  Наказу № 1417).

Щоб обрати тип та визначити необхідну кількість вогнегасників врахуйте положення Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників (далі – Наказ № 25) (пп.3.9 Розділу V  Наказу № 1417).

Отже, планування закупівель вогнегасників повинно відбуватися на підставі доповідних записок від відповідального за пожежну безпеку, володіє інформацією щодо того, які вогнегасники потребують заміни, заправки тощо.

Після збору усієї необхідної інформації включіть закупівлю до річного плану.

Перелік норм первинних засобів пожежогасіння для закладів та установ

Код ДК вогнегасники

Вогнегасник — технічний засіб, призначений для припинення горіння подаванням вогнегасної речовини, що міститься в його корпусі, під дією надлишкового тиску, за масою і конструктивним виконанням придатний для транспортування і застосування людиною (п.5 Розділу І Наказу № 25).

Вогнегасники є товаром у розумінні Закону № 922.

Відповідно до п.3 Розділу І Наказу № 708, предмет закупівлі для товарів визначається замовником за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Тож, для всіх вогнегасників можна обрати код ДК 35111300-8 – Вогнегасники.  Втім, чим детальніше замовник опише предмет закупівлі, тим більше шансів отримати саме те, що потрібно. Тому залежно від виду вогнегаснику можна вказати такі коди ДК:

  • 35111310-1 — для пінних вогнегасників;
  • 35111320-4 — для переносних вогнегасників.

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Який код ДК для технічного обслуговування вогнегасників

Технічне обслуговування вогнегасника — комплекс операцій, спрямованих на перевірку вогнегасника та забезпечення його роботи в режимах очікування використання за призначенням, транспортування i зберігання або на прийняття рішень щодо ремонту чи зняття його з експлуатації (п.5 Розділу І Наказу № 25). 

У розумінні Закону № 922 технічне обслуговування вогнегасників є послугами.

Які КЕКВ застосовувати для закупівлі встановлення систем пожежогасіння та пожежної охорони

Зверніть увагу! Підприємство з технічного обслуговування вогнегасників (далі — ПТОВ) — суб’єкт господарювання, який здійснює технічне обслуговування вогнегасників, засвідчує їх справність і має ліцензію з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення відповідно до законодавства та настанови з технічного обслуговування вогнегасників від виробників.

Тобто, такі послуги може надавати лише виконавець, який має відповідну ліцензію.

Єдиний закупівельний словник містить код ДК 50410000-2. Розглянемо дерево цього коду:

Послуги з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних, випробувальних і контрольних приладів (50410000-2)

Послуги з ремонту і технічного обслуговування вимірювальних приладів (50411000-9)

Послуги з ремонту і технічного обслуговування випробувальних приладів (50412000-6)

Послуги з ремонту і технічного обслуговування контрольних приладів (50413000-3)

 

 

Послуги з ремонту і технічного обслуговування приладів виявляння газу (50413100-4)

 

Послуги з ремонту і технічного обслуговування протипожежного обладнання (50413200-5)

Як бачимо, класифікатором не передбачено окремого предмету закупівлі для такої послуги як ремонт та технічне обслуговування вогнегасників та, навіть загалом, послуги з ремонту і технічного обслуговування всього протипожежного обладнання, до якого належать в тому числі і вогнегасники. Оскільки вогнегасник за своєю суттю є протипожежним обладнанням, то для технічного обслуговування вогнегасників варто обрати код ДК: 50413200-5 - послуги з ремонту і технічного  обслуговування протипожежного обладнання.

🎓Не відкладайте підвищення кваліфікації на потім!

Скористайтеся унікальною пропозицією вересня

ban_school_092024.jpg

ХОЧУ НА НАВЧАННЯ

Заправка вогнегасників: як обрати код ДК

Заправка вогнегасника є частиною процедури з його перезарядки. Так, в процесі зберігання, вогнегасники втрачають свої експлуатаційні характеристики і потребують технічного обслуговування і перезарядки.

Таку зарядку, що є частиною перезарядки, можуть виконати лише ПТОВ, із відповідною ліцензією.

Оскільки зарядка також є одним з елементів технічного обслуговування, до для її закупівлі використовується код ДК: 50413200-5 — послуги з ремонту і технічного обслуговування протипожежного обладнання.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді