Як уникнути поділу предмета закупівлі під кінець року замовнику, що в зоні бойових дій

403
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук

Запитання

Замовник перебуває в зоні активних бойових дій. Свої закупівлі він проводить за потребою сьогоднішнього дня, товар та послуги закуповує в малих обсягах. Як уникнути поділу предмета закупівлі під кінець року?

Відповідь

Замовнику, який перебуває на території активних бойових дій, досить складно не ділити предмет закупівлі. Ба більше — недоцільно закуповувати наперед, адже невідомо, що буде далі на цій території і чи не призведуть бойові дії до знищення закупленого.

Саме з огляду на цю ситуацію Особливості передбачають можливість укласти договір про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, якщо замовник або його відокремлений підрозділ перебуває на території активних бойових дій, які не були завершені на дату укладення договору про закупівлю. Йдеться про вартісні межі предмета закупівлі:

  • товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту) — 100 тис. грн та вище;
  • послуг з поточного ремонту — 200 тис. грн та вище;
  • робіт — 1,5 млн грн та вище.
Тетяна Колісник консультант з публічних закупівель
Поради, щоб оформити обґрунтування для закупівлі за пунктом 13 Особливостей. Зразки обґрунтування підстави для закупівлі за пунктом 13 Особливостей

Замовник проводить закупівлю на підставі наявної потреби або у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Заплановану закупівлю, незалежно від її вартості, замовник включає до річного плану закупівель відповідно до статті 4 Закону № 922.

Отже, замовник, що перебуває на території активних бойових дій, може планувати і проводити закупівлі на підставі наявної потреби у момент здійснення закупівлі та укладати прямі договори про закупівлю.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
94

Поточний ремонт: код ДК і предмет закупівлі

Визначити код ДК поточного ремонту — складне завдання як для новачків, так і для досвідчених закупівельників. Щоб зробити все правильно, окрім закупівельного, потрібно знати ще й законодавство у сфері будівництва. Як проходить закупівля послуг з поточного ремонту, як визначити код ДК і предмет закупівлі, дізнайтеся зі статті
44184

Чим конкретна назва предмета закупівлі відрізняється від узагальненої

Чим відрізняється конкретна назва предмета закупівлі від узагальненої? Що має зазначати замовник під час оприлюднення інформації про закупівлі в електронній системі закупівель? З’ясуймо на прикладі закупівлі засобів особистої гігієни
6872

Методрекомендації щодо закупівель електроенергії: що передбачило Мінекономіки та в чому ризики замовників

Проведемо огляд Методрекомендацій Мінекономіки щодо закупівель електроенергії. Розберемо пропозиції щодо визначення очікуваної вартості, нюанси та ризики тендерної документації, технічних специфікацій, формульного ціноутворення, проєкту договору та умов щодо зміни ціни
366