Чи матиме юридичну силу додаткова угода, яку уклали в електронній формі

2478
Автор
керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери», адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, доктор філософії права, доцент, Київ

Запитання

Підприємство уклало договір про закупівлю в паперовій формі. Сторони підписали додаткову угоду про використання електронного документообігу. Згодом договір вирішили розірвати. Додаткову угоду планують укласти в електронній формі та посвідчити електронним підписом. Чи матиме юридичну силу така додаткова угода й чи припинить вона дію основ­ного договору?

Відповідь

Так, матиме. Пояснимо докладніше.

Електронний документ — документ, у якому інформація зафіксована у вигляді елек­трон­них даних, у т. ч. обов’яз­кові реквізити документа.

Такий документ створюють, передають і зберігають електронними засобами. Але його можна перетворити у візуальну форму, якою є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для сприймання його змісту людиною.

image48
Вікторія Максимова головний редактор Вищої школи Закупівельника
Проведення закупівель — клопітка та відповідальна справа. Щоб розібратися в нюансах, потрібен час та досвід. Саме таким досвідом діляться експерти Вищої школи Закупівельника на уроках програми «Національна сертифікація з публічних закупівель в умовах воєнного стану». Скористайтеся можливістю опанувати одну тему програми абсолютно безплатно — авторизуйтеся або зареєструйтеся

Щоб ідентифікувати автора електронного документа, потрібний елек­трон­ний підпис. Накладанням електронного підпису завершують створення електронного документа.

Повертаємося до форми договору. Правочин можна вчиняти усно або в письмовій (електронній) формі (ст. 205 ЦК). Сторони мають право обирати форму правочину, якщо іншого не встановлює закон.

Електронний документообіг в організації: чим керуватися та яка користь

Водночас правочин вважають вчиненим у письмовій формі, якщо його зміст зафіксували в одному чи кількох документах (у т. ч. елек­трон­них), листах, телеграмах, якими обмінялися сторони або надіслали до інформаційно-телекомунікаційної сис­теми, якої вони послуговуються. Якщо зміст правочину зафіксований у кількох документах, його зміст можна також зафіксувати шляхом посилання в одному з них на інші документи, якщо іншого не передбачає закон.

Правочин вважають вчиненим у письмовій формі, якщо сторони виразили свою волю за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв’язку.

Тож із погляду ЦК договір, укладений в електронній формі, вважають укладеним у письмовій формі. Тому додаткову угоду в електронній формі, до письмового договору в розуміння ЦК є укладеною у письмовій формі. Інакше кажучи, законодавець за юридичними наслідками не розмежовує договір, укладений на папері, та елек­трон­ний договір. Отже, договір, що уклали на папері, цілком можете «закрити», уклавши додаткову угоду в електронній формі.

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64086

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
579