Чи матиме юридичну силу додаткова угода, яку уклали в електронній формі

2770
Автор
керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери», адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, доктор філософії права, доцент, Київ

Запитання

Підприємство уклало договір про закупівлю в паперовій формі. Сторони підписали додаткову угоду про використання електронного документообігу. Згодом договір вирішили розірвати. Додаткову угоду планують укласти в електронній формі та посвідчити електронним підписом. Чи матиме юридичну силу така додаткова угода й чи припинить вона дію основ­ного договору?

Відповідь

Так, матиме. Пояснимо докладніше.

Електронний документ — документ, у якому інформація зафіксована у вигляді елек­трон­них даних, у т. ч. обов’яз­кові реквізити документа.

Такий документ створюють, передають і зберігають електронними засобами. Але його можна перетворити у візуальну форму, якою є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для сприймання його змісту людиною.

image40
Вікторія Максимова головний редактор Вищої школи Закупівельника
Проведення закупівель — клопітка та відповідальна справа. Щоб розібратися в нюансах, потрібен час та досвід. Саме таким досвідом діляться експерти Вищої школи Закупівельника на уроках програми «Національна сертифікація з публічних закупівель в умовах воєнного стану». Скористайтеся можливістю опанувати одну тему програми абсолютно безплатно — авторизуйтеся або зареєструйтеся

Щоб ідентифікувати автора електронного документа, потрібний елек­трон­ний підпис. Накладанням електронного підпису завершують створення електронного документа.

Повертаємося до форми договору. Правочин можна вчиняти усно або в письмовій (електронній) формі (ст. 205 ЦК). Сторони мають право обирати форму правочину, якщо іншого не встановлює закон.

Електронний документообіг в організації: чим керуватися та яка користь

Водночас правочин вважають вчиненим у письмовій формі, якщо його зміст зафіксували в одному чи кількох документах (у т. ч. елек­трон­них), листах, телеграмах, якими обмінялися сторони або надіслали до інформаційно-телекомунікаційної сис­теми, якої вони послуговуються. Якщо зміст правочину зафіксований у кількох документах, його зміст можна також зафіксувати шляхом посилання в одному з них на інші документи, якщо іншого не передбачає закон.

Правочин вважають вчиненим у письмовій формі, якщо сторони виразили свою волю за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв’язку.

Тож із погляду ЦК договір, укладений в електронній формі, вважають укладеним у письмовій формі. Тому додаткову угоду в електронній формі, до письмового договору в розуміння ЦК є укладеною у письмовій формі. Інакше кажучи, законодавець за юридичними наслідками не розмежовує договір, укладений на папері, та елек­трон­ний договір. Отже, договір, що уклали на папері, цілком можете «закрити», уклавши додаткову угоду в електронній формі.

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Перелік локалізованих товарів

Замовник закуповує товари, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу X «Прикінцевих положень» Закону № 922, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва у 2024 році дорівнює чи перевищує 20%. Дізнайтеся, які товари належать до переліку
173

Головне у липні для закупівельника

У головному в липні знайдете рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться у щоденній роботі. Цього місяця зверніть увагу на складові договірної ціни в ТП та умови збільшення ціни в договорах
1155