Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників

 

Як визначити очікувану вартість закупівлі комп'ютерів

Для визначення очікуваної вартості предмета закупівлі замовники можуть використовувати Примірну методику визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затверджену наказом Мінекономіки від 18.02.2020 № 275.

Щоб розрахувати очікувану вартість комп’ютерної техніки  радимо обрати метод порівняння ринкових цін. Для цього потрібно:

1. Вивчити ціни на підставі інформації:

  • з відкритих джерел;
  • з отриманих цінових пропозицій та прайс-листів на момент вивчення ринку.

2. Прирівняти ціни до рівних умов.

3. Визначити очікувану ціну за одиницю.

4. Визначити очікувану вартість.

Очікувану ціну за одиницю визначають, як середньоарифметичне значення масиву отриманих даних, що розраховується за такою формулою:

Цод = (Ц1 +… + Цк) / К

Цод

-

очікувана ціна за одиницю

Ц1, Цк

-

ціни, отримані з відкритих джерел інформації, приведені до єдиних умов

К

-

кількість цін, отриманих з відкритих джерел інформації

Завершають, як бачимо, визначення очікуваної вартості, як добуток очікуваної ціни за одиницю на кількість товару/послуг, що розраховується за такою формулою:

ОВмрц = Цод * V

ОВмрц

-

очікувана вартість, розрахована за методом порівняння ринкових цін

Цод

-

очікувана ціна за одиницю товару/послуги

V

-

кількість (обсяг) товару/послуги, що закуповується

Одним із способів знайти інформацію є вивчення даних з електронної системи закупівель «Prozorro» та на аналогічних торгівельних електронних майданчиках. Саме там видно ціни, які пропонують учасники ринку, що готові взяти участь у закупівлях.

Граничні суми витрат на придбання комп'ютерів

Разом із тим, важливо пам’ятати, що Постановою КМУ від 04.04.2001 № 332 затверджено граничні суми витрат на придбання у т.ч. комп'ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету.

При цьому, органам Держказначейства, під час оплати рахунків на придбання комп'ютерів, потрібно дотримуватися граничних сум витрат, затверджених цією постановою.

Замовникам, які фінансуються за рахунок місцевого бюджету, потрібно керуватися граничними нормами витрат, затвердженими органами місцевого самоврядування. На практиці, вони відповідають вимогам постанови № 332. Якщо такі норми витрат не затверджені, то місцеві закупівельники можуть придбавати комп’ютерну техніку без обмежень.

Для комп’ютерної техніки діють такі граничні норми:

Товар*

Сума гривень за одиницю

Персональний комп’ютер (системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор “миша”, операційна система)

 

23000

Ноутбук, крім захищеного від зовнішнього впливу (вібрації, вологості, удару, температури)

 

27000

*Не поширюється на низку органів, що визначені у постанові № 332, зокрема: Апарат Ради національної безпеки і оборони України, МЗС, Міноборони та його розвідувальний орган, МВС, СБУ, тощо.

Отже, визначати очікувану вартість потрібно не вище за встановлену постановою КМУ № 332.

Врахуйте, що визначивши занижену очікувану вартість, ви ризикуєте залишитися без значної кількості потенційних учасників.

Ніна Абаімова консультант з публічних закупівель
У рамках Національної програми інформатизації замовник погоджує завдання чи договір про закупівлю? Чи може один замовник погодити проєкт, а інші ним керуватися? Розбираємо детально вимоги і умови погодження

Які технічні характеристики комп’ютера вказати

Потрібно зрозуміти, з якою метою буде використовуватися комп’ютерна техніка у конкретній установі. Врахуйте, що з кожним роком, навіть звичайні офісні програми стають дедалі складнішими та вибагливішими. Подумайте, яку роботу будуть виконувати працівники за допомогою техніки.

Пам’ятайте, що розширені вимоги до обладнання висувають певні відділи компаній, приміром: економічні, фінансові, а також IT-адміністратори. Для зручності, варто розподілити вимоги до технічних характеристик комп’ютерів на групи, залежно від цілей використання.

Олена Степанова експерт, директор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
Знатимете, що підтверджують сертифікати ISO, коли їх варто запитувати у вимогах ТД до учасника чи виробника, а коли — ні

Серед технічних характеристик варто вказати (перелік примірний) такі:

  • операційна система;
  • процесор;
  • порти;
  • розмір дисплея (діагональ);
  • вага (для ноутбуків, за потреби);
  • стандартний обсяг пам'яті; 
  • опис жорсткого диска;
  • дисковод;
  • графічний адаптер;
  • бездротові технології зв’язку;
  • тип батареї;
  • акумулятор;
  • клавіатура.

Щоб не дискримінувати учасників використовуйте такі слова: «не гірше», «не менше/більше», «або еквівалент» до опису відповідних технічних характеристик.

Як сформувати тендерну документацію на закупівлю комп’ютерної техніки

В першу чергу, потрібно дотримуватися принципу недискримінації, про що було сказано вище. Так, не можна встановлювати конкретну марку комп’ютерної техніки, а технічні характеристики повинні мати певну  «вилку»: «не менше», «еквівалент». Також вкажіть, що учасники (резиденти та нерезиденти) всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель на рівних умовах.

Варто вказати, що доставка на склад Замовника та розвантаження товару — за рахунок постачальника.

Комп’ютерна техніка постачається в упаковці з маркуванням виробника. Комп’ютерна техніка в цілому та її комплектуючі повинні бути новими (2023-2024 роки виготовлення), оригінальними, раніше не використовуваними, без дефектів та пошкоджень, прихованих недоліків, безпечними для здоров’я людини. Товар має в повній мірі реалізовувати своє функціональне призначення.

Вкажіть необхідність наявності терміну гарантії на комп’ютерну техніку — не менше гарантії від виробника.

Якість комп’ютерної техніки повинна відповідати державним стандартам, технічним регламентам, технічним умовам та законодавству щодо показників якості такого виду товарів.

Так, в Україні існує кілька технічних регламентів, що визначають вимоги до безпечності обладнання з метою захисту життя та здоров'я працівників, а саме:

Отже, в тендерній документації варто вказати вимогу, за якою постачальник має пред’явити декларацію про відповідність тому регламенту, що ви обрали.

Чи погоджувати закупівлю комп’ютерної техніки з Мінцифри

За Національною програмою інформатизації замовники мають погоджувати із Мінцифри певні закупівлі, за переліком кодів ДК, що визначає наказ Мінцифри від 29.03.23 № 34.

Цим наказом затверджена Методика визначення належності закупівель до сфери інформатизації та наведений Перелік
кодів Національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», що визначають належність закупівель до сфери інформатизації Національної програми інформатизації.

При цьому, такі закупівлі виконуються в межах бюджетних програм або здійснюються в інтересах Замовників за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

Отже, якщо закупівля підпадає під відповідний код, її потрібно погоджувати із Мінцифри за Націцональною програмою інформатизації. У переліку кодів є також код ДК 30200000-1  Комп’ютерне обладнання та приладдя.

✅Національна програма інформатизації 2024. Детальніше>>>



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді