АМКУ оштрафував 8 товариств за антиконкурентні узгоджені дії на торгах

22 жовтня 2024 року відбулося засідання Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України, на якому розглядалися питання, підготовлені Південно-східним МТВ АМКУ, та було прийнято 4 рішення щодо порушень суб’єктами господарювання конкурентного законодавства

АМКУ оштрафував 8 товариств за антиконкурентні узгоджені дії на торгах

Як АМКУ розраховує штрафи

Так, першим рішенням визнано, що ТОВ «Агрогран» і ПП «Агрохолдинг Афіна Паллада» вчинили порушення, передбачене п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю послуг з обробітку земель в обсязі повного сільськогосподарського циклу, проведених Піщанобрідським професійниим аграрним ліцеєм у 2021 році. За результатом зазначених торгів замовник уклав договір з ТОВ «Агрогран» на суму 11 693 651,67 грн.

Тимчасова адміністративна колегія АМКУ встановила, що вказані товариства узгоджували між собою умови участі у торгах, завдяки чому конкуренцію між ними було усунуто. За порушення конкурентного законодавства на ТОВ «Агрогран» і ПП «Агрохолдинг Афіна Паллада» накладено штрафи на загальну суму 3 414 498 грн.

Друге рішення ТАК АМКУ стосується порушення Закону «Про захист економічної конкуренції» у діях ТОВ «РЕСПЕКТ КОМПАНІ» та ТОВ «КВАТРУМ ЛТД» (попереднє найменування – ТОВ «АФРОН»). Тимчасова адміністративна колегія АМКУ виявила, що зазначені товариства вчинили порушення у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів на закупівлю оливи кам’яновугільної (креозот) загальною очікуваною вартістю понад 17 млн грн для регіональної філії «Львівська залізниця» АТ «Укрзалізниця» у 2023 році.

Під час розгляду справи Тимчасова адміністративна колегія АМКУ встановила, що вищезазначені суб’єкти господарювання узгоджували між собою умови участі у цих торгах. Тобто, завдяки змові конкуренцію між ними було усунуто. За це порушення на ТОВ «РЕСПЕКТ КОМПАНІ» та ТОВ «КВАТРУМ ЛТД» накладено штрафи на загальну суму 5 077 471 грн.

Третім рішенням Тимчасова адміністративна колегія АМКУ визнала дії ТОВ «УКРЄВРОКРОВЛЯ» і ТОВ «ГРІФІТ» порушенням Закону «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів з реконструкції Томаківського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» № 1 (Томаківського району Дніпропетровської області). Закупівля була оголошена у 2020 році.

За результатами торгів між замовником і ТОВ «УКРЄВРОКРОВЛЯ» було укладено договір на закупівлю робіт з реконструкції на суму 50 288 567,33 грн.

Під час розгляду справи колегія встановила наявність змови вказаних суб’єктів господарювання під час участі у вищезазначених торгах. Тому за порушення конкурентного законодавства ТОВ «УКРЄВРОКРОВЛЯ» і ТОВ «ГРІФІТ» оштрафовані на суму 1 856 366 грн.

Четвертим рішенням Тимчасової адміністративної колегії АМКУ визнано дії ТОВ «Містобудування України» та ТОВ «СМК «Інженерно-технологічні системи» порушенням, передбаченим п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів 3 торгів на послуги з капітального ремонту та реконструкції закладів охорони здоров’я у 2021 та 2023 роках. Загальна очікувана вартість торгів становила понад 241 млн грн.

Під час розгляду справи колегія встановила, що товариства узгоджували між собою умови участі у цих торгах. Тобто, завдяки змові конкуренцію між ними було усунуто. За порушення конкурентного законодавства ТОВ «Містобудування України» та ТОВ «СМК «Інженерно-технологічні системи» оштрафовані на загальну суму 8 338 465 грн.

АМКУ нагадує, що згідно з Законом «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів тендерів.

Джерело: офіційний сайт АМКУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
14564

Кримінальна відповідальність у сфері публічних закупівель

Дехто помилково вважає, що найстрашніше, що може бути в закупівлях, — це штраф. Однак судова практика свідчить, що варто зважати ще й на кримінальну відповідальність. Розглядаємо найпоширеніші випадки кримінальної відповідальності у сфері публічних закупівель
20826

Відповідальність за неналежне зберігання закупівельних документів

Ви активно закуповуєте через Prozorro і формуєте в основному електронні документи. А чи зберігаєте їх за всіма вимогами? Адже правил зберігання ніхто не скасовував. Ба більше, за їх порушення винним особам загрожує штраф або арешт. Перевірте, чи все ви наразі робите правильно
1756

Судова практика штрафів на уповноважену особу

Хоча замовник як установа прагне отримати найбільше якісних ТМЦ/робіт/послуг, для його уповноваженої особи важливими є питання щодо неотримання штрафу за КпАП. З’ясуймо в адвоката зі спорів з органами контролю, чи часто суди застосовують штрафи на уповноважених осіб, як у судовій справі використати професійну репутацію та уникнути покарання
4257

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді