АМКУ оштрафував 6 товариств за змови під час участі у торгах

15 жовтня 2024 року на засіданні Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України прийнято 4 рішення щодо порушень суб’єктами господарювання конкурентного законодавства

АМКУ оштрафував 6 товариств за змови під час участі у торгах

Моніторинг закупівель 2024

Так, прийнято рішення, яким визнано, що ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС» і ТОВ «ЛЕМАН-БЕТОН» вчинили порушення, передбачені п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів 18 торгів на закупівлю послуг з капітального ремонту та реконструкції. Загальна очікувана торгів становила понад 290 млн грн.

ТАК АМКУ встановила, що вказані суб’єкти господарювання узгоджували між собою умови участі у торгах, завдяки чому конкуренцію між ними було усунуто.

За порушення конкурентного законодавства на ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС» і ТОВ «ЛЕМАН-БЕТОН» накладено штрафи на загальну суму 71 496 380 грн.

Другим рішенням ТАК АМКУ визнано порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» у діях ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС» і ТОВ «ПРОМІН БУД СЕРВІС» під час їх участі у торгах на закупівлю із придбання будівельно-монтажних робіт для гуртожитку КЗ «ДОНЕЦЬКЕ ВИЩЕ УЧИЛИЩЕ ОЛІМПІЙСЬКОГО РЕЗЕРВУ ІМ.С.БУБКИ» у грудні 2018 – січні 2019 року. За результатами проведених торгів переможцем визнано ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС», з ним було укладено договір на загальну суму понад 28 млн грн.

Під час розгляду справи Тимчасова адміністративна колегія АМКУ встановила, що ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС» і ТОВ «ПРОМІН БУД СЕРВІС узгоджували між собою умови участі у цих торгах. Тобто, завдяки змові конкуренцію між ними було усунуто.

За порушення конкурентного законодавства на ТОВ «ХОЗХІМСЕРВІС» і ТОВ «ПРОМІН БУД СЕРВІС» накладено штрафи на загальну суму 103 186 923 грн.

Також Тимчасова адміністративна колегія АМКУ прийняла рішення, яким визнала дії ТОВ «ВІРТУМ СТРОЙ» і ТОВ «ЛЕМАН-БЕТОН» порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів 3 торгів з реконструкції, будівництва та капітального ремонту на території Донецької області. Загальна очікувана вартість трьох закупівель становила 106 263 295 грн.

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України встановила, що вказані суб’єкти господарювання, узгоджували між собою умови участі у зазначених торгах.

ТОВ «ВІРТУМ СТРОЙ» і ТОВ «ЛЕМАН-БЕТОН» оштрафовані на загальну суму 16 557 190 грн.

4 рішенням Тимчасової адміністративної колегії АМКУ визнано дії ТОВ «ТК ЕКСПРЕС-ЛАЙН» та ТОВ «ЛЮКС-ПОЛТАВА 2009» порушенням, передбаченим п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів 2 торгів на закупівлю послуг спеціалізованого автомобільного перевезення пасажирів. Торги проводив Департамент освіти Полтавської міськради у 2021 – 2022 роках.

Під час розгляду справи колегія встановила наявність змови вказаних суб’єктів господарювання під час участі у вищезазначених торгах.

За порушення конкурентного законодавства ТОВ «ТК ЕКСПРЕС-ЛАЙН» та ТОВ «ЛЮКС-ПОЛТАВА 2009» оштрафовано на загальну суму 1 099 247 грн.

АМКУ нагадує, що згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів тендерів.

Джерело: офіційний сайт АМКУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
14238

Кримінальна відповідальність у сфері публічних закупівель

Дехто помилково вважає, що найстрашніше, що може бути в закупівлях, — це штраф. Однак судова практика свідчить, що варто зважати ще й на кримінальну відповідальність. Розглядаємо найпоширеніші випадки кримінальної відповідальності у сфері публічних закупівель
20626

Відповідальність за неналежне зберігання закупівельних документів

Ви активно закуповуєте через Prozorro і формуєте в основному електронні документи. А чи зберігаєте їх за всіма вимогами? Адже правил зберігання ніхто не скасовував. Ба більше, за їх порушення винним особам загрожує штраф або арешт. Перевірте, чи все ви наразі робите правильно
1729

Судова практика штрафів на уповноважену особу

Хоча замовник як установа прагне отримати найбільше якісних ТМЦ/робіт/послуг, для його уповноваженої особи важливими є питання щодо неотримання штрафу за КпАП. З’ясуймо в адвоката зі спорів з органами контролю, чи часто суди застосовують штрафи на уповноважених осіб, як у судовій справі використати професійну репутацію та уникнути покарання
4201

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді