Міноборони впроваджує нові механізми контролю за закупівлею електроенергії для ЗСУ

Міністерство оборони України продовжує впроваджувати нові заходи для забезпечення належного функціонування Збройних сил України на період воєнного стану

Міноборони впроваджує нові механізми контролю за закупівлею електроенергії для ЗСУ

Змінюємо ціну на електроенергію після зміни тарифів

Нещодавно ухвалений наказ № 651 встановлює новий порядок закупівлі електроенергії для ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту.

Документ напрацьований Міністерством оборони України спільно з Міністерством економіки.

Згідно з наказом, закупівля електроенергії має проводитися:

  • на підставі рекомендацій, затверджених Міністерством економіки України;
  • з використанням розробленої тендерної документації.

Наказ, зокрема, передбачає:

  1. Відкриті тендери через електронну систему закупівель з дотриманням принципів прозорості та недискримінації учасників.
  2. Учасники тендерів повинні подати документи, що підтверджують їхню компетентність та наявність досвіду у постачанні електроенергії.
  3. Учасники зобов’язані надавати банківські гарантії для забезпечення тендерних пропозицій та виконання договорів, що забезпечує надійність постачальників.
  4. До участі в тендерах не допускаються компанії з росії, білорусі та Ірану, що є важливим кроком у посиленні безпеки країни.

За тендерною документацією, критерії оцінки пропозицій мають грунтуватися на найнижчій ціні для прозорості процесу.

Учасникам тендерів також дозволяється виправляти технічні помилки, якщо це не впливає на суть пропозиції, а забезпечення виконання договору становить до 5% від суми закупівлі, що гарантує виконання зобов'язань переможцями тендеру.

Затвердження проєкту наказу пов’язане з необхідністю створення єдиного підходу до організації публічних закупівель електричної енергії, підготовки тендерної документації, включно з проєктом договору про закупівлю.

«Це також визначає механізм та орієнтири для замовників, які здійснюють відповідні закупівлі для потреб ЗСУ, з метою забезпечення максимальної економії, ефективності, добросовісної конкуренції, відкритості та прозорості на всіх етапах, наголошують у Департаменті політики закупівель Міністерства оборони України», – зазначив директор Департаменту політики закупівель Міністерства оборони Гліб Канєвський.

«Впровадження нових механізмів контролю закупівлі електроенергії для ЗСУ – це практика, яка сприяє встановленню чітких, прозорих та єдиних правил, які дозволяють запобігати зловживанням. Методичні рекомендації щодо особливостей здійснення публічних закупівель у сфері електроенергетики були розглянуті та доповнені з урахуванням специфіки замовника», – зазначила заступник директора Департаменту сфери публічних закупівель та конкурентної політики Міністерства економіки Ірина Сопилюк.

Вона також додала, що співпраця Міноборони та Мінекономіки сприятиме економії при закупівлі електроенергії, і стане зручним механізмом як для підрозділів Збройних Сил, так і для постачальників.

Джерело: офіційний сайт МОУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Закупівля постачання теплової енергії

Як правильно організувати закупівлю теплової енергії? За яким кодом ДК її закуповувати? Чи зобов’язаний замовник укладати саме типовий договір про закупівлю теплоенергії? Чи правомірно вносити зміни до такого договору? Ключові аспекти, які повинен знати замовник під час підготовки та підписання договору про закупівлю теплової енергії за державні кошти — у статті
4729

Закупівля у монополіста

Особливості дозволяють укласти прямий договір, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. У тому числі, якщо контрагент займає монопольне становище на ринку. Пояснимо, як підтвердити документально підставу для укладення прямого договору з монополістом
91

Проектно-кошторисна документація (ПКД)

Проєктно-кошторисна документація — це основний документ в будівництві, що закладає вимоги до об’єкта. Будь-яке будівництво починається з проектування та складання кошторису витрат. Але чи є розробка ПКД окремим предметом закупівлі, чи це частина робіт з будівництва, хто її має замовляти та на підставі якого документа розробляти? Експерт роз’яснює все детально
60036

Навчання з публічних закупівель 2025

Навчання уповноважених осіб у сфері публічних закупівель особливо затребуване у 2025 році. Законодавство під час воєнного стану зазнає змін чи не щомісяця, а відповідальність все ж така висока, штрафи «кусючі». Щоб підвищити свою кваліфікацію закупівельника та уникнути «грошових покарань», оберіть онлайн навчання з публічних закупівель, що найбільше відповідає вашим вимогам. Які є варіанти – розповідаємо
557

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді