Форум «Реформа системи шкільного харчування»: публічні закупівлі та якісний і проектний підхід

8 жовтня у Дніпрі відбувся третій регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Основні теми яким було присвячено захід – це впровадження та контроль нових норм харчування у школах, безпечність та якість, як основа реформи системного харчування дітей, якісний підхід до публічних закупівель.

☝️ Планування закупівель ➤ Навчання ➤ Сертифікація

Форум «Реформа системи шкільного харчування»: публічні закупівлі та якісний і проектний підхід

Під час дискусійної панелі «Публічні закупівлі. Якісний і проектний підхід» у рамках форуму відбувся виступ голови Антимонопольного комітету Ольги Піщанської, у якому вона сконцентрувалася на аналізі конкретних прикладів проблемних закупівель продуктів харчування та послуг з харчування школярів.

голова Антимонопольного комітету Ольга Піщанська

Очільниця Комітету зазначила, що у розрізі загальної кількості скарг, а їх до АМКУ на рік надходить близько 12 тис., кількість оскаржень тендерів з закупівель харчування невелика. Натомість відсоток саме цих оскаржень є значним, і не в останню чергу це відбувається через недоліки у підготовці тендерної документації замовниками.

«У вашому регіоні є замовники, які системно припускаються однакових помилок при підготовці документації, є ті, що вносять надмірні чи дискримінаційні вимоги. Приміром, у Луганській області з 59 скарг 43 припадає на одного й того ж замовника - Управління освіти Рубіжанської міської ради. Комітет розглядає усі скарги у встановлений законом термін, але оскарження все одно значно ускладнює процес забезпечення дітей якісним харчуванням. І це є проблемою», - зазначила голова Антимонопольного комітету.

скарги

Вона закликала замовників уникати необґрунтованих вимог у документації, в обов’язковому порядку вимагати підтвердження якості продукції та спроможності учасника виконати договір саме так, як це потрібно замовнику.

«Також варто працювати над оптимізацією лотів: укрупнювати їх, щоб зробити більш привабливими для учасників торгів. До речі, у разі надходження скарги ви можете усунути її причини самостійно, або надати максимально розгорнуті письмові пояснення через систему Prozorro. Для цього не обов’язково їхати в Київ чи область», - зазначила Ольга Піщанська. Також вона закликала замовників обов’язково повідомляти Комітету про недоброчесних учасників торгів.

Державна уповноважена АМКУ Ольга Нечитайло, яка взяла участь у форумі, детально розповіла про те, як боротися з недобросовісними постачальниками і що робити, коли є ознаки змови на торгах.

Нагадаємо, серія форумів «Реформа системи шкільного харчування», проходить за ініціативи першої леді Олени Зеленської в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі. Їх мета допомогти представникам державних органів, освітянам, громадам та підприємцям налагодити співпрацю у процесі переходу на нові стандарти, що їх впроваджують в рамках реформи шкільного харчування.

Джерело: Антимонопольний комітет України


УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
126

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14733

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6051

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді