Закупівля для НУШ за кошти субвенції через електронний каталог

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Дізнайтеся: що зможете закупити за кошти субвенції НУШ 2024; як провести таку закупівлю; як закупити потрібний товар з відповідними технічними вимогами через електронний каталог

Субвенції – це..

Субвенції – це міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про надання субвенції (п. 48 ч.1 ст.2 БК).

Субвенція НУШ 2024

Питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2024 році регулюються Постановою КМУ № 796. 

Субвенція спрямовується на:

  • закупівлю засобів навчання та обладнання, комп’ютерного та мультимедійного обладнання для:
  • навчальних кабінетів природничої галузі освіти (кабінети фізики, хімії, біології, географії, природничих наук) закладів загальної середньої освіти НУШ;
  • засобів навчання та обладнання, мультимедійного та комп’ютерного обладнання, та меблів для пілотних класів НУШ;
  • закупівлю навчальної та навчально-методичної літератури, у т.ч. її електронних версій та з аудіосупроводом, для учнів та педагогічних працівників пілотних закладів освіти;
  • підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Розподіл коштів субвенції здійснюється між обласними бюджетами, бюджетом м. Києва комісією з питань розподілу коштів субвенції, яка утворюється МОН.

При цьому, комісія визначає обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам відповідно до критеріїв та за результатами аналізу інформації щодо:

  • потреб, у  засобах навчання та обладнання для природничих кабінетів – пропорційно кількості 6-х класів у 2023/2024 навчальному році;
  • потреб у засобах навчання, обладнання і меблі для пілотних шкіл – пропорційно кількості шкіл, які працюють за денною, поєднанням денної та дистанційної форм здобуття освіти;
  • потреб у навчальній та навчально-методичній літературі для пілотних шкіл – пропорційно кількості учнів і вчителів таких шкіл;
  • підвищення кваліфікації – пропорційно кількості осіб, які його потребують.

Використання субвенції, яка спрямовується на закупівлі, що перелічені вище, здійснюється на засадах співфінансування, в залежності від місця розміщення НУШ, від 5 до 30 відсотків за рахунок місцевого бюджету і, відповідно, від 70 до 95 відсотків за рахунок субвенції.

Обов’язковою умовою фінансування за рахунок субвенції є наявність в закладі освіти, або на відстані не більш як 500 метрів від нього, об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, придатних для укриття учасників освітнього процесу.

Першочергово здійснюється закупівля засобів навчання для закладів освіти, майно яких було знищено або пошкоджено внаслідок збройної агресії рф.

При цьому, для закладів освіти, які розташовані на тимчасово окупованих рф територіях України, перелік яких визначено розділом II Наказу МЕРТ від 22.12.2022 № 309, у яких освітній процес організовано виключно за дистанційною формою здобуття освіти, придбання засобів навчання, мультимедійного обладнання, комп’ютерного обладнання та меблів не здійснюється.

Технічні вимоги до товарів за кошти субвенції НУШ

Закупівля товарів, здійснюється відповідно до приписів Закону № 922 та Особливостей № 1178, з врахуванням наступного.

Закупівля товару, вартість якого становить або перевищує 100 тис. грн, здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу в установленому законодавством порядку, якщо такий товар наявний в електронному каталозі станом на 15.06.2024.

Фактично, Постанова № 796 встановлює правило, за яким новостворені суб’єкти господарювання, або ті які не займалися станом на 15.06.2024, поставками відповідних товарів, не зможуть поставити такі товари НУШ.

У разі коли, закупівля товару, вартість якого становить або перевищує 100 тис. грн, з використанням електронного каталогу не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному Особливостями № 1178,  не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі, або повторно шляхом запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі.

Наталія Заєць експерт, консультантка з публічних закупівель, канд. екон. наук
У консультації знайдете: ✔️покрокову інструкцію, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822 ✔️шаблони проєктів договорів про закупівлю товарів, ліків та бензину ✔️зразки протоколів УО для кожного етапу запиту пропозицій постачальників

У разі необхідності закупівлі засобів навчання, меблів, навчальної та навчально-методичної літератури, у т.ч. її електронних версій та з аудіосупроводом, комп’ютерного та мультимедійного обладнання для закладів освіти, що відповідно до законодавства є малоцінними необоротними матеріальними активами, кошти, визначені розподілом субвенції як видатки розвитку, можуть спрямовуватися на видатки споживання для такої закупівлі.

Товари, на які спрямовуються кошти субвенції НУШ 2024 повинні відповідати вимогами Типового переліку
засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій, а саме: 

  • засоби навчання та обладнання, якими можуть бути обладнані STEM-лабораторії закладів НУШ, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти — вимоги наведені у таблиці 1. 
  • засоби навчання і обладнання для окремих шкільних предметів викладені — вимоги наведені у таблицях 3-7. 

Вимоги до меблів визначаються відповідно до санітарного законодавства та національних стандартів України ДСТУ 22046:2004 «Меблі для навчальних закладів. Загальні технічні умови», ГОСТ 11015-93 «Столи учнівські. Типи і функціональні розміри».

Відповідно до приписів Наказу № 574 , засоби навчання та обладнання (крім деяких витратних матеріалів), що поставляються та використовуються в освітньому процесі в навчальних кабінетах і STEM-лабораторіях, повинні мати:

  • гігієнічний сертифікат або висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
  • технічний паспорт на виріб;
  • декларацію про відповідність вимогам технічних регламентів;
  • інструкції про використання та зберігання, що викладені українською мовою;
  • обов’язкові методичні матеріали для різних видів робіт, відповідно до освітніх та навчальних програм.

Усі витратні матеріали мають бути доступними для придбання в Україні.

Як закупити мультимедійне обладнання для НУШ

У разі закупівлі комп’ютерного та мультимедійного обладнання, вартість якого становить або перевищує 100 тис. грн, з використанням електронного каталогу, запит пропозицій постачальників здійснюється замовником відповідно до специфікації товару, сформованої адміністратором електронного каталогу, яка не передбачає можливості замовника самостійно визначати інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення.

Відповідно до п.6 Наказу № 574, мультимедійне обладнання, електронні освітні ресурси та пристосування для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій повинні відповідати вимогам, наведеним у таблиці 2 цього Наказу.

Крім того, технічна специфікація персонального комп’ютера форм-фактора планшетний ПК має відповідати вимогам, зазначеним у Типовому переліку комп'ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, а саме у таблиці 1. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді