Тимчасово окуповані території: перелік

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
У консультації розглянемо, хто та як затверджує перелік тимчасово окупованих територій (далі – ТОТ) та території бойових дій. А також — як закуповувати замовнику, який перебуває на ТОТ
Тимчасово окуповані території: перелік

Перелік ТОТ та територій бойових дій

Скачати актуальний перелік

Перелік ТОТ та територій бойових дій

Тимчасово окупована рф територія України (ТОТ) — це частини території України, в межах яких збройні формування рф та окупаційна адміністрація рф встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування рф встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації рф (п.7 ст.11 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207 (далі — Закон № 1207).

За змістом ст.3 Закону № 1207, визначення, у т.ч. в умовах воєнного стану, території (сухопутної,  внутрішніх морських вод і територіального моря України,) ТОТ здійснюється у встановленому КМУ порядку.

На виконання приписів Закону, КМУ було прийнято постанову від 06.12.2022 № 1364. За приписами цієї постанови, перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф (далі - перелік), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (далі – Мінреінтеграції) за формою згідно з додатком за погодженням з Міністерством оборони з урахуванням пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Види територій за постановою № 1364

Вид територій

Що відносять

На яких ведуться (велися) бойові дії

Включаються території можливих бойових дій, території активних бойових дій та території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси

Можливих бойових дій

Можуть бути віднесені території, які відповідають одному з таких критеріїв:

  • межують з територіями активних бойових дій або з тимчасово окупованими рф територіями;
  • межують з державним кордоном держави-агресора.

У переліку визначаються дата початку та дата завершення бойових дій (дата виникнення та припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Також до переліку включаються території відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад у таких форматах:

  • вся територія області, Автономної Республіки Крим, мм. Києва та Севастополя;
  • вся територія району;
  • вся територія територіальної громади;
  • територія населених пунктів (з урахуванням територій поза межами населених пунктів у межах територіальної громади).

При цьому, території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації рф, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованими рф.

Зверніть увагу, що Мінреінтеграції може надавати роз’яснення з питань формування та застосування переліку.

Важливо!

Перелік ТОТ та бойових дій оновлюється у разі потреби, але не рідше ніж двічі на місяць

Отже, замовникам потрібно керуватися переліком, який встановлює, затверджує та змінює Мінреінтеграції.

Закупівлі замовника, який перебуває на тимчасово окупованих територій

Пп.2 п.13 Особливостей № 1178 надає право здійснювати закупівлі без застосування відкритих торгів замовникам або їхнім відокремленим підрозділам, які перебувають на території активних бойових дій, що не були завершені на дату укладення договору про закупівлю.

При цьому, треба врахувати дві умови.

Умова № 1. Здійснення закупівель може здійснюватися замовниками (відокремленими підрозділами) шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли придбаваються:

  • товари та послуги (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн;
  • послуги з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн;
  • роботи, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. грн.

Умова № 2 Відокремлений підрозділ може здійснювати закупівлю самостійно для задоволення своїх потреб, за рішенням замовника. У такому випадку, предмет закупівлі визначається замовником окремо для відокремленого підрозділу. Інформація про потребу в закупівлі, що повинна бути здійснена відокремленим підрозділом, вноситься до річного плану замовника.

image52

Обґрунтування підстави для закупівлі за підпунктом 2 пункту 13 Особливостей

Скачати зразок

image14

Пртокол УО про закупівлю за підпунктом 2 пункту 13 Особливостей

Скачати зразок



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді