Як бюджетникам заключити договір з Нафтогаз

UA RU
Автор
експерт, шеф-редактор Експертус Держзакупівлі
Дізнайтеся, як укласти договір на закупівлю природного газу в Нафтогаз Трейдингу на період з 16.04.2024 по 31.08.2024. Адже КМУ продовжив дію спеціальних обов’язків щодо постачання природного газу замовникам-бюджетникам, покладених на ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг»

Спеціальні обов'язки Нафтогаз

Умови постачання природного газу продовжені по 31 серпня

13 квітня 2024 року набрала чинності постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2022 р. № 812» від 12.04.2024 № 407 (далі — Постанова № 407). Ця постанова продовжила до 31 серпня 2024 року дію Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам, затвердженого постановою КМУ від 19.07.2022 № 812 (далі — Положення № 812).

З огляду на зміни, ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» постачатиме природний газ окремим споживачам з 1 вересня 2022 року до 31 серпня 2024 року (включно) на умовах договору постачання, укладеного з цим товариством, за ціною, що становить 16 390 грн з урахуванням ПДВ за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовують у разі замовлення потужності на добу наперед) (п. 6 Положення № 812).

Йдеться про спеціальні обов’язки (ПСО) ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» із забезпечення постачання природного газу на умовах пункту 6 Положення № 812 таким споживачам (далі — бюджетні установи):

  • бюджетним установам відповідно до Бюджетного кодексу України;
  • закладам охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо);
  • закладам охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо);
  • релігійним організаціям.

🎥 Перегляньте запис вебінару

Як бюджетникам заключити договір з Нафтогаз Переглянути запис

Нафтогаз Трейдинг: як заключити договір

ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» вже повідомило про умови укладання договору про постачання природного газу

ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» розіслала замовникам на електрону пошту перелік документів для укладання договору про постачання природного газу.

Файл «Анкета та перелік документів», що отримали замовники, містить перелік документів (формат Excel з вкладеннями).

Ці документи замовники мають надіслати на електрону пошту регіонального менеджера.

Підписання договору про постачання природного газу дасть змогу замовникам споживати газ з ресурсу ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» за умовами ПСО. Тобто цей постачальник постачатиме природний газ за такими умовами договору:

  1. період постачання з 16 квітня по 31 серпня (включно) 2024 року;
  2. ціна природного газу з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнта, який застосовують під час замовлення потужності на добу наперед, становить 16 553,89 грн за 1000 куб. м з ПДВ;
  3. оплату за природний газ за розрахунковий період (місяць) замовник здійснює лише коштами:
  • 70% вартості фактично переданого відповідно до акта приймання-передачі природного газу — до останнього числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведене постачання газу;
  • остаточний розрахунок за фактично переданий, відповідно до акта приймання-передачі, природний газ замовник здійснює до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому він повинен був сплатити 70% коштів за відповідний розрахунковий період. За відсутності акта приймання-передачі фактичну вартість використаного газу розраховують відповідно до умов підпункту 3.5.4 пункту 3.5 укладеного Договору.
Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Замовник закуповує природний газ для гуртожитків у ГК «Нафтогаз України». Строк дії договору завершується 15 квітня. Як закупити природний газ на наступні періоди 2024 року?

Як укласти договір з Нафтогаз

Алгоритм укладення договору незмінний — враховуємо вимоги Особливостей

ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» пропонує алгоритм дій для замовників, якщо для них прийнятні умови договору про постачання природного газу.

Спосіб закупівлі

Рішення про вид закупівлі замовник ухвалює залежно від вартості природного газу: 

Коли вибираєте вид закупівлі, зважайте на загальну, річну очікувану вартість предмета закупівлі

Щоб укласти договір про закупівлю за пунктом 13 Особливостей, можете використати один із таких варіантів:

  • замовник або його відокремлений підрозділ, що здійснює закупівлю згідно з абзацом 2 пункту 15 Особливостей, перебуває на території активних бойових дій, які не були завершені на дату укладення договору про закупівлю (пп. 2 п. 13 Особливостей);
  • відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з Особливостями, у т. ч. за лотом. При цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проєкт договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, які замовник визначив у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 Особливостей), та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений у тендерній документації (пп. 6 п. 13 Особливостей).
image86

Протокол УО про закупівлю на суму до 100 тис. грн

Скачати зразок

image30

Протокол УО про закупівлю, коли замовник перебуває на території бойових дій

Скачати зразок

image16

Протокол УО про закупівлю у зв'язку з відміною торгів через відсутність учасників

Скачати зразок

Виконайте всі необхідні дії згідно з Законом № 922 та Особливостями

Які документи потрібні, щоб укласти договір з Нафтогаз

Замовник повинен:

  • заповнити Анкету (у тому числі зазначити обсяги);
  • надати усі документи, відповідно до переліку (додаток до Анкети), які отримав від ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг».

В анкеті на укладення договору постачання природного газу заповніть всі клітинки власноруч, щоб надалі цю інформацію можна було використати в договорі.

Документи для укладання договору постачання відповідно до категорії зазначені у переліку у відповідній вкладці Excel.

Також замовник надає у пакеті документів для укладання договору постачання природного газу звернення про намір укласти договір закупівлі без використання ЕСЗ з обґрунтуванням підписання договору і посиланням на відповідну норму Закону № 922Особливостей тощо. Звернення підписує керівник або уповноважена особа.

Якщо установа раніше укладала договір з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг», зазначте у зверненні, що постачання газу має здійснюватися за тими самими об’єктами, що й за попереднім договором

Договір не потрібно заповнювати! Всю інформацію, що зазначена в договорі, заповнюють працівники ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» за реквізитами, які замовник вказує в Анкеті для укладення договору.

Зважте також на можливість підписати договір шляхом накладання КЕП/удосконаленого електронного підпису (УЕП), відбитків підписів електронної печатки (за наявності) з використанням сервісів для обміну електронними документами таких як «M.E.Doc» та «ВЧАСНО».

Якщо маєте намір та можливість підписати договір у такий спосіб, повідомте про це у зверненні. Додатково зазначте:

  • ПІБ підписанта (повністю);
  • посаду підписанта;
  • документ на підставі якого діє підписант;
  • спосіб підписання («M.E.Doc» або «ВЧАСНО»);
  • електронну пошту для обміну електронними документами (прив’язану до «M.E.Doc» або «ВЧАСНО»).

Резюмуємо

Отже, цього року замовник, що належить до бюджетних установ, може укласти договір з ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на період з 16 квітня по 31 серпня (включно) за ціною природного газу 16 553,89 грн за 1000 куб. м з ПДВ (з урахуванням тарифу на послуги транспортування).тім зважайте, що така закупівля — право, а не обов’язок замовника. І перш ніж проводити таку закупівлю, промоніторте ринкові ціни на природний газ, щоб не порушити принципів здійснення публічних закупівель, зокрема максимальної економії, ефективності та пропорційності.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді