Дії учасника, якщо отримано вимогу після визначення переможця

Автор
консультант з публічних закупівель, Харків
Дізнайтеся, наскільки правомірні вимоги замовника, про які раніше не зазначалося в тендерній документації, до вас, як до переможця торгів

Ви подали свою тендерну пропозицію для участі в торгах, вчасно завітали на довгоочікуваний аукціон, обійшли інших учасників по ціні. Керуючись статтею 29 Закону України «Про публічні закупівлі»( далі — Закон) та пунктом 43 Особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), замовник  визначає вас переможцем закупівлі. Здавалося б, що така бажана перемога вже в ваших руках. І ось тут за крок до укладення договору замовник висуває вимогу до вас, як до переможця торгів, про яку раніше не зазначалося в тендерній документації.

 🔥 Реєструйтеся на безплатний вебінар для учасників

Як брати участь в тендерах — покрокова інструкція ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

Наскільки правомірна така дія замовника і як правильно вчинити переможцю, спробуємо розібратися.

По-перше, своїм дійством Замовник порушив статтю 22 Закону з урахуванням особливостей, оскільки не зазначив дану вимогу в тендерній документації.

По-друге, це порушення принципів здійснення публічних закупівель відповідно до статті 5 Закону.

Замовник визнав вас переможцем процедури закупівлі, а ,отже, Ваша пропозиція відповідає всім критеріям та умовам, що визначені у тендерній документації, і визнана найбільш економічно вигідною. Закон не містить підстав для висування вимог Учаснику торгів після оголошення переможця торгів та оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Таким чином будь- яка безпідставна вимога замовника є порушенням законодавства у сфері публічних закупівель.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Замовник побачив, що неправильно визначив переможця. Чи може він скасувати своє рішення з власної ініціативи?

Учасник (переможець) може захищати свої права й інтереси наступним чином:

  • звернутися до замовника з офіційною претензією (вимогою);
  • подати скаргу до Антимонопольного комітету України;
  • подати позов до суду.

Все ж таки відповідно до пункту 6 статті 33 Закону у разі подання скарги до органу оскарження після оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю перебіг строку для укладення договору про закупівлю призупиняється.

Але не варто засмучуватися, адже все одно тільки  наполегливість приведе вас до справедливої перемоги та укладення договору. Сподіваємося, що замовнику вистачить здорового глузду не відміняти закупівлю з якихось причин та не відхиляти переможця через недотримання вимог, що не відповідають чинному законодавству.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді