Закупівлі продуктів харчування в Prozorro Market та поза ним

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
Дізнайтеся, як порахувати очікувану вартість для закупівлі продуктів харчування в електронному каталозі, якщо лише частина із номенклатурних позицій предмета закупівель є в додатку 2 до Особливостей

У замовників все частіше виникають запитання, пов’язані із застосуванням електронних каталогів. Як порахувати очікувану вартість для закупівлі продуктів харчування в  Prozorro Market та відповідно обрати спосіб закупівлі, якщо лише частина із номенклатурних позицій предмета закупівлі є в додатку 2 до Особливостей?

Вимоги до закупівлі продуктів харчування

Абзац 1 пункту 11-2 Особливостей визначає, що у разі, коли замовники здійснюють закупівлі продуктів харчування за переліком згідно з додатком 2 до Особливостей, вартість предмета закупівлі яких становить або перевищує 100 тис. грн, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 № 822, з урахуванням положень, визначених Особливостями.

Номенклатурні позиції для продуктів харчування за кодом ДК

Додаток 2 до Особливостей визначає Перелік продуктів харчування, закупівля яких здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу (далі — Додаток 2)

Зважайте на фразу із цього положення: не просто вартість перевищує 100 тис. грн, а вартість предмета закупівлі, яких становить або перевищує 100 тис. грн.

Можемо порівняти положення пункту 11-2 Особливостей стосовно закупівлі продуктів харчування з майже аналогічним положенням пункту 11-1 Особливостей стосовно закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення. Начебто однакові редакції, але формулювання трішки відрізняється і, відповідно, різні механізми прийняття рішень та обрання того чи іншого виду закупівлі.

Проаналізуємо, що нам ще наголошують Особливості.

Вимоги Особливостей до закупівлі продуктів харчування

Предмет закупівлі замовник визначає відповідно до вимог Закону № 922 та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок № 708; абз. 1 п. 15 Особливостей).

Пункт 3 розділу І Порядку № 708 наголошує на тому, що предмет закупівлі товарів замовник визначає за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Оскільки йдеться про визначення очікуваної вартості, маємо також врахувати, що Примірна методика визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затверджена наказом Мінекономіки від 18.02.2020 № 275 (далі — Примірна методика), носить рекомендаційний характер.

Однак, розглядаючи питання очікуваної вартості, ми вже наголошували: навіть якщо ви ніколи не читали Примірну методику, все одно ви використовуєте ті методи й інструменти, які закладені в цю методику.

Також маємо врахувати, що закупівля здійснюється на підставі наявної потреби або на підставі планової потреби наступного року/планових потреб наступних періодів (п. 14 Особливостей). І відповідно, запланована закупівля, незалежно від її вартості, включається до річного плану закупівель замовника відповідно до статті 4 Закону № 922.

Цей комплекс вимог, положень, зокрема Особливостей, потрібен для того, щоб зрозуміти, як порахувати очікувану вартість для закупівлі, зокрема, у випадку продуктів харчування.

Як визначити очікувану вартість для закупівлі продуктів харчування

Як же порахувати очікувану вартість для закупівлі продуктів харчування, якщо маєте потребу у: 

Дізнатися відповідь

Який спосіб закупівлі продуктів харчування обрати

Тепер маємо відповісти на запитання: який спосіб закупівлі обрати для певних номенклатурних позицій, які є в Додатку 2?

Дізнатися відповідь

Чи можна всі продукти харчування закупити в електронному каталозі

Може виникнути запитання: чи може замовник не зважати на розподіл продуктів харчування в межах відповідного коду ДК за показником четвертої цифри, не дивитися на очікувані вартості, а все це об’єднати і всю цю групу купити через електронний каталог?

Дізнатися відповідь



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді