Закупівлі у постачальника «останньої надії» природного газу у 2023 році

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Щоб замовник за непередбачуваних обставин не залишився без газу, законотворець передбачив закупівлі у постачальника «останньої надії» (ПОН). Хто є постачальником останньої надії газу у 2023 році? Як і на скільки можна укласти договір з постачальником останньої надії по газу? Як бюджетній установі закупити природний газ у ПОН? Пояснюємо

Нагадаємо, що постачальник останньої надії природного газу — це постачальник, визначений Кабміном, що не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на законодавчо обмежений проміжок часу.

Такий постачальник визначається на конкурсній основі. Порядок проведення конкурсу встановлює постанова КМУ від 30.09.2015 № 809.

Постачальник газу останньої надії призначається на 3 роки та обирається один ПОН на всю територію України. 

Правила для ПОН, як частини правил постачання природного газу, у тому числі правил для визначення ціни природного газу, що постачається таким постачальником, здійснює Регулятор на ринку природного газу. 

Коли природний газ постачатиме постачальник останньої надії

Постачальник природного газу «останньої надії» зобов’язаний забезпечити постачання у ситуації, коли постачальника:

  • ліквідовано;
  • визнано банкрутом;
  • його ліцензію на провадження діяльності з постачання природного газу анульовано або її дію зупинено;
  • в інших випадках, передбачених правилами для ПОН.
Тетяна Колісник консультант з публічних закупівель
Дізнайтеся, що повинні врахувати замовники, щоб скористатись підставою укласти договір без використання електронної систем через відсутність конкуренції з технічних причин

Нафтогаз як постачальник останньої надії 2023

Як вже зазначалося, постачальника останньої надії газу обирають на конкурсній основі. Обирають переможця шляхом голосування членів конкурсної комісії за допущеного кандидата, який запропонував найнижчу ціну на природний газ, за якою він постачатиме газ споживачу. Підстава — постанова КМУ від 25.06.2020 № 529.

Розпорядженням КМУ від 12.09.2023 № 793-р відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 15 Закону України «Про ринок природного газу» визначено на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування товариство з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» постачальником «останньої надії» без проведення конкурсу.

Як укласти договір з постачальником останньої надії газу

Постачальник «останньої надії» природного газу здійснює постачання на основі типового договору, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2501. Цей документ є публічним, а передбачені ним умови — однакові для кожного споживача.

До уваги Замовників! Договір з ПОН газу не потребує двостороннього підписання. Однак, за письмовим зверненням споживача постачальник має протягом 10 робочих днів з дня отримання такого звернення надати підписаний своєю уповноваженою особою примірник договору постачання природного газу.

Крім того, постачальнику останньої надії необхідно на головній сторінці свого сайту розмістити чинну редакцію договору постачання природного газу ПОН. А також оприлюднити:

  • роз’яснення щодо укладання договору,
  • ціну природного газу для споживачів.

Договір постачання між ПОН і споживачем вважається укладеним з дня, визначеного на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи днем початку постачання природного газу споживачу в Реєстрі споживачів ПОН відповідно до Кодексу газотранспортної системи.

Строки постачання газу постачальником останньої надії

Постачальник останньої надії газу в Україні може постачати природний газ не більше ніж 60 діб.

Важливий нюанс: в будь-якому випадку, таке постачання не має тривати довше ніж до кінця календарного місяця, наступного за тим місяцем, у якому почалося фактичне постачання природного газу споживачеві ПОН.

При цьому ПОН має повідомити споживача про:

  • обмежений строк постачання природного газу;
  • ціну природного газу для споживача;
  • право та необхідність вибору іншого постачальника.

Коли строк постачання сплинув, ПОН має припинити постачання.

Дострокове припинення постачання газу ПОН

Передчасне розірвання договору завжди викликає багато запитань. Розглянемо, за яких обставин договір на постачання газу ПОН може бути розірвано достроково. Чи варто споживачу боятися дострокового розірвання договору та штрафів?

До закінчення строку договору, ініціювати припинення постачання газу може як ПОН, так і споживач.

Постачальник останньої надії має право припинити постачання газу, якщо споживач порушив обов’язок щодо повної та своєчасної оплати вартості природного газу.

Дострокове розірвання договору з ініціативи споживача

Коли споживач уклав договір з іншим постачальником, договір з ПОН припиняється достроково по завершенню газової доби, що передує газовій добі початку постачання новим постачальником.

Договір між ПОН та споживачем не може бути укладений за наявності простроченої заборгованості у такого споживача перед таким ПОН, крім випадків, якщо таким споживачем є побутовий споживач, споживач, що є бюджетною установою відповідно до Бюджетного кодексу України, закладом охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та/або державні установи тощо), закладом охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо), споживач, що здійснює виробництво теплової енергії.

Чи передбачена відповідальність за дострокове розірвання договору

Якщо споживач в інших випадках бажає до закінчення встановленого строку відмовитися від постачання природного газу ПОН, має право це зробити без сплати будь-яких штрафних санкцій чи іншої фінансової компенсації ПОН.

Для розірвання договору в одностороннього порядку споживач має письмового повідомлення про це ПОН щонайменше за три дні до дати розірвання договору.

Увага! Розірвання договору не звільняє споживача від сплати за спожитий природний газ за договором.

Газ для бюджетних установ

Довгий час на підставі Постанови № 1236 бюджетними установами, закладами охорони здоров’я державної власності (казенні підприємства та / або державні установи тощо) та закладами охорони здоров’я комунальної власності (комунальні некомерційні підприємства та / або комунальні установи, та / або спільні комунальні підприємства тощо), постачання природного газу яким не здійснювалося жодним постачальником, постачання здійснював ПОН.

Втім, ця постанова передбачала постачання на умовах карантину, дія якого закінчилася 01.07.2023.

Разом із закінченням дії карантину вищезазначені установи та заклади перейшли до обслуговування на загальних умовах, встановлених  положеннями Кодексу газотранспортної системи та Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496 (далі — Правила).

Таким чином, вони повинні забезпечити закупівлю газу на умовах конкуренції та проведення потрібних видів закупівель або ж постачати газ від ПОН у разі наявності підстав, передбачених законодавством.

Замовник може застосувати для закупівлі природного газу один із видів закупівель, визначених Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості).

Пунктом 10 Особливостей встановлено, що якщо річна вартість закупівлі природного газу, який є товаром, дорівнює або перевищує 100 тис. грн, замовник повинен застосувати процедуру відкритих торгів у порядку, визначеному Особливостями, або здійснити закупівлю з використанням електронного каталогу відповідно до порядку, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822.

Обидва види закупівлі можливі для забезпечення потреби у закупівлі газу.

Однак, замовникам не варто затягувати із плануванням та проведенням таких закупівель щоб не шукати вихід в період, коли почнеться опалювальний сезон.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді