Опис окремої частини предмета закупівлі в тендерній документації

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Закупівельники нерідко помиляються, коли дублюють тендерну документацію іншого «колеги по цеху». Щоб цього уникнути, потрібно аналізувати вимоги тендерної документації для кожної ситуації окремо, перевіряти, чи не будуть в конкретному випадку встановлені вимоги дискримінаційними. Розглянемо та проаналізуємо на прикладах вимогу про опис окремої частини предмета закупівлі (лота)

Поділ предмета закупівлі у 2023 році: коли можливий

Вимога про опис окремої частини (частин) предмета закупівлі (лота), щодо якої учасники можуть подати тендерну пропозицію (ТП), — одна з перших у тендерній документації (ТД).

Розгляньмо, які вимоги включати до розділу ТД «Опис частин предмета закупівлі (лота), щодо яких можуть бути подані тендерні пропозиції, у разі якщо учасникам дозволяється подати тендерні пропозиції стосовно частини предмета закупівлі (лота)».

Олена Степанова, директор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
Під час аналізу змісту тендерних документацій часто бачимо такі вимоги щодо предмета закупівлі, що прямо його не стосуються. Ці вимоги замовники висувають зазвичай до учасника процедури закупівлі, процесу виробництва. Йдеться, зокрема, про гарантійні листи, висновки, звіти, сертифікати. Чи доречно їх встановлювати зараз? Коли вони стають приводом для звинувачення в дискримінації? Особливості містять щодо цього нові положення, а як їх застосувати, підказує нам практика оскарження. Розберемо все докладно

Ділити предмет закупівлі на лоти — право замовника, що в окремих ситуаціях може диктувати сам предмет.

Частина предмета закупівлі (лот) — частина товарів, робіт чи послуг, на яку в межах єдиної процедури закупівлі учасникам можна подавати ТП.

ТД повинна містити опис окремої частини або частин предмета закупівлі (лота), щодо яких учасники можуть подати ТП, якщо учасникам можна подати ТП стосовно частини предмета закупівлі (лота).

Отже, маєте ухвалити рішення, що закупівля відбувається з поділом на лоти і визначити, що буде основою лоту.

Лоти можна визначати за показниками четвертої — восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг. Тому маєте вирішити, яким буде поділ на лоти з огляду на потребу.

Поділ на лоти здебільшого підвищує конкуренцію, але тільки тоді, коли лоти визначили обґрунтовано та конкурентно.

У рядку щодо опису лотів слід вказати інформацію, що буде достатньою для учасника, щоб зрозуміти, чи доцільна для нього участь у цій закупівлі. Отже, зазначайте:

  • предмет закупівлі за кожним лотом;

  • його опис, який може містити основні характеристики, що зорієнтують учасників у меті закупівлі.

Проілюструємо на прикладах.

 

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

 

Приклад 1

Замовник закуповує картоплю і рис. Ці продукти входять до четвертого знаку ДК 021:2015 03210000-6 Зернові культури та картопля, а саме:

• 03211300-6 Рис;

• 03212100-1 Картопля.

Замовник може провести одну процедуру закупівлі — якщо об’єднає ці продукти в одному предметі закупівлі. А може — поділити предмет закупівлі на лоти за продуктами і визначити кожен лот за певним номенклатурним знаком ДК 021:2015.

Щоб учасникам не довелося читати усю ТД у пошуку інформації і вирішувати, чи брати участь у цій закупівлі, бажано деталізувати опис кожного лоту. Наприклад, вказати:

• Лот 1 — 03211300-6 Рис (рис довгозернистий нешліфований) у кількості 100 кг, фасований по 1 кг;

• Лот 2 — 03212100-1 Картопля (картопля, урожай 2021 року) у кількості 50 кг, фасована по 5 кг.

Якщо закуповуєте дуже великий обсяг продукції, можете поділити предмет закупівлі на лоти за обсягом. Менший обсяг зможе запропонувати більша кількість учасників, адже брати участь в закупівлі зможуть дрібні підприємства та ФОПи.

image13

Моніторинг прямих договорів: дороговказ від Держаудитслужби

Приклад 2

Замовник закуповує пшеницю обсягом 6000 т.

Предмет закупівлі за четвертим знаком ДК 021:2015 — 03210000-6 Зернові культури та картопля. Проте замовник може поділити його на лоти і визначити їх так:

• Лот 1 — 03211100-4 Пшениця (урожай 2021 року) у кількості 2 тис. т;

• Лот 2 — 03211100-4 Пшениця (урожай 2021 року) у кількості 2 тис. т;

• Лот 3 — 03211100-4 Пшениця (урожай 2021 року) у кількості 2 тис. т.

Норма Закону № 922, що передбачає встановлювати опис лотів в ТД, не вимагає вказувати номенклатурний код закупівлі ДК 021:2015. Виняток — коли сам лот замовник визначає за показниками четвертої — восьмої цифр ДК 021:2015.

Однак, коли оголошуватимете таку закупівлю, маєте врахувати пункт 2 частини 2 статті 21 Закону № 922 і зазначити в оголошенні про проведення відкритих торгів назву предмета закупівлі із кодом за Єдиним закупівельним словником (якщо поділили на лоти, то вказуйте таку інформацію стосовно кожного лота) та назви класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності).

Коли визначаєте лоти, зокрема за обсягом або місцем постачання предмета закупівлі, вказуйте номенклатурний знак ДК 021: 2015 для кожного лоту.

Якщо оголошуєте закупівлю за лотами, вимоги до лотів маєте врахувати в ТД й тоді, коли формуватимете всі інші вимоги ТД.

Технічно закупівля за лотами реалізована так, що в оголошенні про проведення закупівлі в ЕСЗ, окрім узагальненої назви кожного лота, слід вказувати очікувану вартість лоту, крок зниження в аукціоні щодо лота, забезпечення тендерних пропозицій, забезпечення виконання умов договору про закупівлю, нецінові критерії лота, строки постачання товарів/надання послуг.

З огляду на ці вимоги для закупівлі за лотами слід формувати й решту умов ТД. Наприклад, якщо ТП учасники подають стосовно частини предмета закупівлі (лота), розмір забезпечення ТП слід встановлювати з огляду на очікувану вартість предмета закупівлі щодо кожної його частини (лота).

Що робити, якщо тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації

Вказуйте заздалегідь в ТД умови подання ТП за лотами. Зокрема, зазначте, чи всі документи учасник подає щодо кожного окремого лоту, чи все ж таки основні документи загального характеру щодо всіх лотів можна подавати одноразово.

Ці вимоги не повинні обмежувати коло учасників. Тож встановлюйте їх так, щоб потенційний учасник міг взяти участь як в одному лоті, так і в декількох. Цього принципу дотримуйтеся, коли формуєте проєкт договору — у разі коли учасник процедури закупівлі стає переможцем кількох або всіх лотів, замовник може укласти один договір про закупівлю з переможцем, якщо об’єднає лоти. 

Зважте, що поділ на лоти під час закупівлі послуг може викликати труднощі, коли створюватимете опис кожного лоту. Щоб цього не трапилося, вкажіть максимально можливу інформацію, щоб зорієнтувати учасників у потребі замовника та власних можливостях її задовольнити. Зазначте посилання на пункт, розділ чи додаток ТД, у якому вимоги до лоту описані детальніше.

Особливості встановлюють, що відкриті торги можуть бути відмінені частково (за лотом).

Коли за Особливостями відміняти відкриті торги

Коли проводите закупівлю робіт, ділити предмет закупівлі на лоти не доцільно, проте й не заборонено. Роботи слід визначати за об’єктом будівництва, їх вартість — формувати за кошторисом, складеним на весь об’єкт. Тому поділити предмет на лоти технічно неможливо.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді