Як скласти ТД для мультилотової закупівлі

UA RU
Автор
експерт, юрист, заступник начальника служби матеріально-технічного забезпечення ДП «МТП «Чорноморськ»
Запорука вдало проведеної та ефективної закупівлі – правильно складена тендерна документація. Які особливості тендерної документації при проведенні мультилотової закупівлі слід врахувати замовнику, аби уникнути проблем у подальшому та забезпечити якісне проведення процедури закупівлі?

 

 

 

 

 

Чим відрізняється ТД для мультилотової закупівлі

Тендерна документація – документація щодо умов проведення тендеру, яка розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу в електронній системі закупівель разом із оголошенням в терміни, встановлені ст. 10 Закону № 922.

Відповідно до п. 39 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» частина предмета закупівлі (лот) – визначена замовником частина товарів, робіт чи послуг, на яку в межах єдиної процедури закупівлі учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції.

Відтак, тендерна документація для мультилотової процедури закупівлі – це документація на проведення процедури  відкритих торгів із зазначенням вимог по кожному лоту такої закупівлі.

 

Предмет багатолотової процедури закупівлі, як і предмет будь-якої процедури закупівлі, визначається відповідно до вимог Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки  від 15.04.2020 № 708 (далі – Порядок №708). Лоти (окремі частини предмета закупівлі) замовник може визначати за показниками четвертої-восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

Відтак, визначення окремих частин предмета закупівлі (лотів) в межах єдиної процедури закупівлі здійснюється замовником самостійно, керуючись вимогами Закону № 922 та є правом, а не обов’язком замовника.

Згідно п. 2 ч. 2 ст. 21 Закону № 922 оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником, а у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів).

Відповідно загальна очікувана процедури закупівлі складається із вартості всіх лотів та має бути зазначена по кожному лоту окремо.

При проведенні процедури закупівлі за лотами у ТД додатково зазначається опис окремої частини або частин предмета закупівлі (лота), щодо яких можуть бути подані тендерні пропозиції, у разі якщо учасникам дозволяється подати тендерні пропозиції стосовно частини предмета закупівлі (лота).

У випадку, якщо замовником здійснюється закупівля за визначеними окремими частинами предмета закупівлі (лотами), тендерна пропозиція подається учасником процедури закупівлі в електронному вигляді через електронну систему закупівель відповідно до вимог тендерної документації щодо окремої частини предмета закупівлі (лота). Розгляд та оцінка тендерних пропозицій здійснюється щодо кожної частини предмета закупівлі (лота) окремо.

 

 

Вимоги в тендерній документації мультилотової закупівлі

Законом № 922 не визначено окремих спеціальних вимог для складання тендерної документації для проведення процедури закупівлі за кількома лотами.

При складанні такої документації замовники використовують загальні вимоги, встановлені до змісту тендерної документації, які визначені ст. 22 Закону № 922.

Разом із тендерною документацією замовником оприлюднюється проект договору. Замовник може надати проект договору для кожного лота окремо, про що зазначається в тендерній документації, та, керуючись п. 9 ч. 2 ст. 22 Закону № 922, замовник може передбачити можливість укладення одного договору про закупівлю з одним і тим самим учасником у разі визначення його переможцем за кількома лотами. У такому випадку, враховуючи вимоги ч. 4 ст. 41 Закону № 922, згідно з якими умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції, умови проєкту договору для всіх лотів мають бути однаковими.

В ТД при проведенні процедури закупівлі за лотами щодо кожного лота зазначаються технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідна технічна специфікація (у разі потреби – плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі).

Також, для кожного лота окремо замовником зазначається (у разі якщо такі умови не є однаковими для всіх лотів):

  • інформацію про маркування, протоколи випробувань або сертифікати, що підтверджують відповідність предмета закупівлі встановленим законником вимогам (у разі потреби);
  • кількість товару та місце його поставки;
  • місце, де повинні бути виконані роботи чи надані послуги, їх обсяги;
  • строки поставки товарів, виконання робіт, надання послуг.

 

Замовник має право зазначити в оголошенні та в тендерній документації вимоги щодо надання забезпечення тендерної пропозиції. У разі, якщо тендерні пропозиції подаються стосовно частини предмета закупівлі (лота), розмір забезпечення тендерної пропозиції встановлюється замовником виходячи з очікуваної вартості предмета закупівлі щодо кожної його частини (лота).

Замовник може встановити загальні вимоги та спосіб їх підтвердження для всіх учасників, про що зазначається в тендерній документації, або встановлювати окремі вимоги для учасників для кожного лота.

З точки зору технічної реалізації, кожний лот – окрема закупівля, по кожному лоту призначається аукціон. Відтак, розглядати тендерні  пропозиції на відповідність вимогам тендерної документації та вимогам до предмету закупівлі необхідно по кожному лоту окремо.

Наслідки, якщо таку документацію скласти неправильно

Перше, про що необхідно подбати замовникові при складанні документації для проведення мультилотової закупівлі – зрозумілі та чітко визначені вимоги до учасників щодо кожного лоту. Учасникам мають бути зрозумілі вимоги до кожного окремого лота та загальні вимоги для учасників, аби не виникло плутанини під час подання тендерних пропозицій, що може призвести до неврахування учасниками окремих вимог та відхилення їх пропозиції, та автоматичної відміни тендеру через відхилення всіх тендерних пропозицій (в тому числі за лотом).

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді