Спрощена закупівля хліба: як провести

UA RU
Автор
фахівець з публічних закупівель
Щоб за результами спрощеної закупівлі хліба отримати якісний товар, відповідально поставтеся до написання вимог до предмета закупівлі та учасників. Підкажемо,у статті, на що звернути увагу.

 

Планування закупівлі хліба

Згідно з частиною першою статті 4 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі - Закон № 922) планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель.

Для планування закупівлі хлібопродуктів замовнику необхідно визначитися з:

 

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

 

 

Визначити очікувану вартість закупівлі хліба можна наступними способами:

  • метод порівняння ринкових цін – вартість визначається на підставі аналізу даних ринку, зокрема загальнодоступної відкритої інформації про ціни на сайтах хлібокомбінатів та/або підприємств, які займаються реалізацією чи продажею хліба та/або електронній системі закупівель «Prozorro» тощо.
  • на підставі цін попередніх закупівель, які були проведені в поточному році.  Не заборонено використовувати ціни власних попередніх закупівель (укладених договорів) замовника на закупівлю  таких самих товарів; ціни відповідних закупівель, інформація щодо яких міститься в електронній системі закупівель «Prozorro», але  з урахуванням індексу інфляції.
  • ринкові консультації. Під час проведення ринкових консультацій замовники мають право направляти учасникам ринку запити чи анкети з описом  необхідних та бажаних вимог до предмета закупівлі. Проте, в таких запитах слід зазначати, що надсилання документу не тягне за собою виникнення зобов’язань з боку замовника щодо надання переваг учасникам ринку, що брали участь в ринкових консультаціях. Зацікавлені учасники ринку надсилають свої пропозиції із зазначенням можливих варіантів, замовники опрацьовують та аналізують отримані пропозиції. Інформація, яка отримана під час ринкових консультацій дозволяє замовникам визначати оптимальні вимоги до предмета закупівлі, з урахуванням актуальних пропозицій ринку та визначити обґрунтовану очікувану вартість.

Якщо при плануванні замовник розрахував, що  вартість закупівлі товару на 2022 рік дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою 200 тисяч гривень (або меншою 1 мільйон гривень – стосується юридичних осіб та/або суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в одній або декількох окремих сферах господарювання), він повинен проводити спрощену закупівлю.

Визначивши потребу та оприлюднивши річний план на 2022 рік або зміни до нього можна переходити до закупівлі товару.

 

Який код ДК обрати

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020  № 708  «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі» визначено, що предмет закупівлі товарів визначається замовником згідно з пунктом 34 частини першої статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Для закупівлі хлібопродуктів використовуємо ДК 021:2015 «15810000-9 Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби».

Також при оприлюденні інформації в  електронній системі закупівель необхідно враховувати наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про затвердження Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі» від 11.06.2020 № 1082, в якому зазначається, що під час унесення інформації щодо предмета закупівлі товару в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі в окремих електронних полях зазначається така інформація:

  • назва предмета закупівлі;
  • код предмета закупівлі відповідно до класифікаторів;
  • назва товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • код товару, визначеної згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі

Наприклад, при закупівлі хлібу в електроній системі закупівель вказуємо:

 

 

Назва предмета закупівлхліб
Код предмета закупівлі відповідно до класифікаторівДК 021:2015 «15810000-9 Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби»
Назва товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівліхліб пшеничний
Коду товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі номенклатурна позиція за ДК 021:2015 за найбільш підходящим кодом:  15811100-7 Хліб

 

Закупівля картоплі за спрощеною закупівлею

 

Встановлюємо вимоги до предмета закупівлі при закупівлі хліба

Для закупівлі високоякісного продукту необхідно вміло та правильно прописати інформацію про якісні характеристики предмета закупівлі. При закупівлі хліба варто чітко вказати:

  • вид борошна;
  • масу;
  • упаковку;
  • пакування;
  • зовнішній вигляд хлібу;
  • колір:
  • стан м'якушки;  
  • смак.

Приклад зазначення вимог в технічній специфікації до закупівлі хліба

Зовнішній вигляд: форма округла, овальна або довгасто-овальна, відповідна до хлібної форми, в якій проводилася випічка, не розпливчаста, без притиску. Поверхня без великих тріщин і підривів, без забруднення. Колір від світло-жовтого до темно-коричневого.

Стан м'якушки: пропечений, не вологий на дотик, еластичний, після легкого натискання пальцями м'якуш повинен приймати початкову форму, без грудочок і слідів непромісу.

Смак властивий даному виду, без стороннього присмаку. В хлібі не допускаються сторонні домішки, хруст від мінеральних домішок, ознаки хвороб та плісняви. Хліб повинен бути випечений з борошна пшеничного першого або вищого ґатунку.

Упаковка має бути цілісною, міцною, чистою, сухою, не зараженою шкідниками й не мати сторонніх запахів.

 

Вимоги до учасників при спрощеній закупівлі хліба

В спрощених закупівлях замовник самостійно визначає, які документи має надати учасник для підтвердження своєї спроможності в поставці якісного хліба з характеристиками необхідними замовнику.

Зауважимо, що в розумінні Закону № 922 спрощена закупівля не є процедурою, тому  Закон № 922 не зобов’язує  замовника:

  • вимагати від учасників документів, що підтверджують відсутність підстав передбачених статтею 17 Закону № 922;
  • установлювати  один або декілька кваліфікаційних критеріїв передбачених статтею 16  Закону № 922. Проте, замовники можуть вимагати надання у складі пропозиції від учасників ті документи, які вважає за потрібне, але це не має називатись кваліфікаційними критеріями відповідно до статті 16 Закону № 922.

Для підтвердження спроможності поставки учасником хлібу, замовник може передбачати надання в складі пропозиції наступних документів:

  • документ, в якому міститься інформація  про присвоєння особистого реєстраційного номеру потужності;
  • копію сертифікату якості виробника на продукцію, що є предметом закупівлі;
  • копію протоколу досліджень проб харчових продуктів продукції, що є предметом закупівлі за фізико-хімічними показниками та показниками безпеки;
  • копію протоколу лабораторних випробувань про відповідність товару, який є предметом закупівлі, вимогам чинного санітарного законодавства України;
  • надання особистого реєстраційного номера потужності, що використовується у виробництві продукції, яка пропонується до постачання.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді