Чи обов’язково купувати через електронний каталог ліки, які виготовляють в аптеці

160
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Медичний заклад хоче закупити ліки з екстемпорального переліку, що виробляють в аптеці. Проте МНН деяких з них є у переліку з додатка 1 до Особливостей. Наприклад: флуконазол 0,005 глюкоза 0,1 № 50; фолієва кислота 0,0005 глюкоза 0,1 № 10; дексаметазон 0,0001 глюкоза 0,1 № 10; фуросемід 0,001 глюкоза 0,1 № 10; розчин натрію хлориду 10%, 200 мл. Чи має право уповноважена особа (УО) проводити таку закупівлю на відкритих торгах, а в предметі закупівлі прописати «екстемпоральна рецептура»?

Відповідь

Детальний матеріал

Закупівлі медичних виробів та лікарських засобів на 2024 рік: враховуємо зміни

Переглянути

Так, УО може проводити відкриті торги. Аргументуємо.

Коли замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, закуповують лікарські засоби, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні, та медичні вироби за переліком згідно з додатком 1, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, вони закуповують їх з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 № 822, з урахуванням положень, визначених Особливостями (п. 11-1 Особливостей зі змінами, внесеними постановою КМУ від 02.04.2024 КМУ № 382).

Додаток 1 до Особливостей визначає Перелік лікарських засобів, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні, та медичних виробів, закупівлю яких здійснюють заклади охорони здоров’я, структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій з використанням електронного каталогу.

Лікарські засоби, які виготовляють в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин, не підлягають державній реєстрації (ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР).

З огляду на зазначене, лікарські засоби, які виготовляють в аптеках, не включені до Переліку згідно з додатком 1 до Особливостей. Відповідно, у замовника немає обов’язку купувати такі лікарські засоби з використанням електронного каталогу.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
121

Методрекомендації щодо закупівель електроенергії: що передбачило Мінекономіки та в чому ризики замовників

Проведемо огляд Методрекомендацій Мінекономіки щодо закупівель електроенергії. Розберемо пропозиції щодо визначення очікуваної вартості, нюанси та ризики тендерної документації, технічних специфікацій, формульного ціноутворення, проєкту договору та умов щодо зміни ціни
229