За яким КЕКВ придбавати відріз килимової доріжки

61

Запитання

Який КЕКВ застосовувати для придбання великого відрізу килимової доріжки?

Відповідь

За економічною класифікацією видатків бюджету видатки бюджету поділяються на поточні та капітальні.

Капітальні видатки — це видатки, які спрямовують на:

  • придбання основного капіталу, а саме обладнання і предметів довгострокового користування, необоротних активів, зокрема землі, нематеріальних активів, на капітальні інвестиції, капітальний ремонт;
  • створення державних запасів і резервів;
  • на придбання капітальних активів;
  • невідплатні платежі, компенсацію втрат, пов’язаних з пошкодженням основного капіталу (п. 1.6 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333; далі — Інструкція № 333).

Поточні видатки — це видатки, які спрямовують на виконання бюджетних програм та забезпечують поточне функціонування бюджетних установ, проведення досліджень, розробок, заходів та надання поточних трансфертів населенню і підприємствам (установам, організаціям).

Оплату поточних видатків, оплату послуг, придбання матеріалів і предметів, які не беруть на облік як основні засоби здійснюють за категорією 2200 «Використання товарів і послуг» (п. 2.2 Інструкції № 333).

Категорія 3100 «Придбання основного капіталу» передбачає видатки на придбання або створення основних засобів, окремих інших необоротних матеріальних активів, збільшення вартості активів внаслідок поліпшення об’єкта, зокрема модернізація, добудова, дообладнання та реконструкція, капітальний ремонт, створення державних запасів і резервів, придбання землі та нематеріальних активів (п. 3.1 Інструкції № 333).

Отже, КЕКВ залежатиме від відображення в бухгалтерському обліку.

Мінфін відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, здійснює державне регулювання бухгалтерського обліку, фінансової, бюджетної звітності та аудиту в Україні, визначає єдині методологічні засади бухгалтерського обліку та складення фінансової і бюджетної звітності (п. 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 № 375).

Враховуючи викладене, щоб визначити, як правильно відобразити в бухгалтерському обліку видатки на придбання великого відрізу килимової доріжки, Казначейство рекомендує звертатись до Мінфіну.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Попередня оплата в бюджетних установах: умови 2024

З цієї консультації ви дізнаєтеся, за яких умов бюджетна установа може встановити у договорі вимогу про здійснення нею закупівлі за попередньою оплатою. Також ви дізнаєтеся про деякі підводні камені встановлення такої вимоги
2522

Попередня оплата в договорі 2024

Пояснимо, що врахувати, коли встановлюєте попередню оплату у договорі. Наведемо приклади умов договору про попередню оплату. А також роз’яснимо особливості попередньої оплати за газ та електроенергію
5039

Закупівлі за пунктом 13 Особливостей: дорожня карта + оприлюднення підстав

Тримайте дорожню карту та поради, щоб провести закупівлі за пунктом 13 Особливостей. Врахуєте оновлений порядок оприлюднення інформації, зможете обґрунтувати закупівлю та зареєструвати зобов’язання в Казначействі
4322