Закупівля шляхом запиту ціни постачальників двічі не відбулася - чи можна укласти прямий договір з постачальником?

Міністерство економіки України у своєму листі від 08.10.2021 № 3304-04/49219-06 надало відповідь на питання: чи можна укласти прямий договір з постачальником та оприлюднити звіт про договір, укладений без використання електронної системи закупівель, у разі якщо закупівля шляхом запиту ціни постачальників двічі не відбулася?

☝️ Планування закупівель ➤ Навчання ➤ Сертифікація

Закупівля шляхом запиту ціни постачальників двічі не відбулася - чи можна укласти прямий договір з постачальником?

Виходячи з норм Закону, у разі якщо вартість предмета закупівлі товару дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої статті 3 Закону, то для замовника передбачено два способи закупівель: або шляхом застосування спрощених закупівель, або шляхом застосування електронного каталогу.

Своєю чергою, правилами здійснення закупівель через електронний каталог, визначеними Порядком формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 (далі - Порядок), передбачено, зокрема, що відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників здійснюється для закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. гривень та є меншою, ніж 200 тис. гривень, для замовників, визначених пунктами 1-3 частини першої статті 2 Закону, та меншою, ніж 1 млн. гривень для замовників, визначених пунктом 4 частини першої статті 2 Закону.

При цьому ані Закон, ані Порядок не містять обмежень щодо кількості проведення повторних відборів постачальника шляхом запиту ціни пропозицій у разі, якщо такий запит було відмінено/двічі відмінено замовником, зокрема через відсутність пропозицій постачальників. У такому разі рішення про доцільність повторного застосування запиту ціни пропозицій приймається замовником самостійно.

Натомість з огляду на те, що застосування електронного каталогу є альтернативою спрощеним закупівлям та оскільки спроби застосувати запит ціни пропозицій можуть бути невдалими через їх відміну, то замовник може застосовувати спрощені закупівлі. І лише в разі, якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників та за умови, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не відрізнялися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю, замовник має право здійснити закупівлю без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом, на підставі пункту 1 частини сьомої статті 3 Закону.

Джерело: Лист Міністерства економіки України від 08.10.2021 № 3304-04/49219-06


УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
125

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14715

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6048

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді