Закупівля локалізованих товарів: алгоритм дій

Особливості локалізації, як саме купувати, щоб не порушити законодавство України.

Коли саме може бути застосована локалізація

Локалізація застосовується у наступних випадках:

  • очікувана вартість вище 200 тис. грн;
  • придбання товару з переліку (цілісного виробу, а не частини);
  • не залежить від того новий товар чи б/в;
  • не залежить від способу придбання (будь яка процедура, Закон або Постанова 169).

Важливо

Локалізація може бути застосована і при закупівлі послуг та робіт, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, включених до Переліку.

Алгоритм дій при закупівлі локалізованих товарів

Крок 1. Перевіряєте чи включено товар, що входить до предмета закупівлі до переліку товарів, які мають закуповуватись з вимогами щодо локалізації.

Перелік відповідних товарів містить Закон України “Про публічні закупівлі”. Слід зауважити, що перелік товарів, які мають купуватись з вимогами щодо локалізації може бути розширений Кабінетом Міністрів України за погодженням із комітетом Верховної Ради України, в площині якого знаходяться питання промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва, додатковим переліком товарів, що належать виключно до продукції переробної промисловості, із встановленням вимог щодо їх ступеня локалізації виробництва. Якщо ваш перелік є в списку, то переходите до наступного кроку.

Крок 2. Визначаєте відсоток локалізації, актуальний для цього товару на поточний рік (цей крок може бути зроблений і пізніше).
Відсоток локалізації зазначено в Законі, він складає:

  • у 2022 році – 10 %;
  • у 2023 році – 15 %;
  • у 2024 році – 20 %;
  • у 2025 році – 25 %;
  • у 2026 році – 30 %;
  • у 2027 році – 35 %;
  • з 2028 по 2032 роки – 40 %.

Важливо
Кабінет Міністрів України за погодженням із комітетом Верховної Ради України, до предмета відання якого належать питання промислової політики та розвитку окремих галузей виробництва, може щороку, але не пізніше 31 жовтня, змінювати ступінь локалізації виробництва на наступний календарний рік до 5 відсотків у бік зменшення або до 10 відсотків у бік збільшення щодо кожного окремого товару, що є предметом закупівлі, включеного до Переліку.

Крок 3. Порівнюєте очікувану вартість з порогами в міжнародних угодах України щодо публічних закупівель.

Порогові межі застосовуються до окремої закупівлі. Україна має підписані міжнародні угоди, які передбачають вільну торгівлю між Україною та відповідними країнами. В кожній угоді зазначені певні пороги після яких застосовуються правила цих угод. В різних угодах пороги можуть трохи різнитися.

Від того розповсюджуються правила угод чи ні буде залежати які умови ви повинні встановити в своїй Тендерній Документації. Як зазначено вище, локалізація застосовується тільки при вартості більше 200 тис. грн. При цьому, якщо вартість товарів вище порогових сум, що зазначені нижче, то при закупівлі таких товарів необхідно в ТД зазначити додаткові умови, а саме, якщо товар з країн з якими є угоди, то учасник має надати в пропозиції сертифікат походження, що підтверджує країну походження товару і в такому разі учасник може брати участь в закупівлі на рівних правах з тим, хто пропонує локалізований товар.

porogi-lokalizatsiya.jpg

В таблиці використана абревіатура Визначаються в СПЗ (спеціальні права запозичення).

Курс СПЗ для порогових меж міжнародних угод визначається 1 раз на 2 роки.

На 2022-2023 рр. він становить:

1 СПЗ = 37,8442 грн
Наприклад, 130 000 СПЗ, в гривнях складатиме 4 919 746 грн, адже 130 000 СПЗ * 37,8442 грн = 4 919 746 грн.

Загально вищезазначене виглядає наступним чином

Очікувана вартість закупівлі:

  • Нижче 200 000 грн – закупівля без локалізації (локалізація не застосовується)
  • Від 200 000 грн і до порогів (локалізація застосовується) – чи є товар у списку локалізації, якщо так, то – прописати вимогу з приводу підтвердження локалізації;
  • Від порогів (товар має бути або з відповідним ступенем локалізації або походити з країни з якою є угода, в таблиці зазначені країни та союзи з якими є такі угоди) – чи є товар у списку локалізації:
  • якщо так, і товар українського виробництва, - прописати вимоги з приводу підтвердження локалізації;
  • якщо так, і товар іноземного виробництва, - прописати вимогу про надання сертифікату походження (щоб підтвердити, що товар з країни, з якою є угода).

Крок 4. Складаєте перелік країн, товари походженням з яких можуть пропонуватись в закупівлі.

Перелік країн з якими необхідні угоди

Країни ЄАВТ:

Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн.

Країни ЄС:

Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція.

Країни Угоди СОТ про державні закупівлі:

Країни ЄС, Вірменія, Австралія, Канада, Гонконг, Ісландія, Ізраїль, Японія, Республіка Корея, Ліхтенштейн, Молдова, Республіка Чорногорія, Аруба, Нова Зеландія, Норвегія, Сінгапур, Швейцарія, Китайський Тайбей, Україна, Великобританія, Сполучені Штати Америки.

Окремі країни:

Македонія, Канада, Великобританія.

Маєте прописати відповідну вимогу щодо надання сертифікату походження товару, якщо товари, що ви плануєте закупити, виробляються в якійсь з цих країн.

Крок 5. Встановлюєте відповідні вимоги в тендерній документації.

Учасник у складі тендерної пропозиції має надати довідку у довільній формі, в якій зазначено найменування товару, назви виробника та ID товару, присвоєнного електронною системою закупівель. Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є предметом закупівлі у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації на prozorro.gov.ua.

Якщо товар, запропонований учасником процедури закупівлі у відповідному переліку, - відсутній або, якщо ступінь локалізації товару є меншим ніж 10 відсотків, замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі аб. 3 ч. 1 ст. 31 Закону, а саме: не відповідає встановленим аб. 1 ч. 3 ст. 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Крок 6. Перевіряєте чи включені необхідні товари до переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації.

Щодо вимоги в ТД про закупівлю товару з переліку в складі робіт або послуг, - учасник у складі тендерної пропозиції має надати довідку у довільній формі, в якій зазначено найменування товару, назви виробника та ID товару, присвоєного електронною системою закупівель. Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару(ів), який(і) замовник набуває у власність під час надання послуг/виконання робіт у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації на prozorro.gov.ua.

У разі відсутності товару(ів) запропонованого(их) учасником процедури закупівлі у відповідному переліку або у разі, якщо ступінь локалізації товару є меншим ніж 10 відсотків, замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі аб. 3 ч. 1 ст. 31 Закону, а саме: не відповідає встановленим аб. 1 ч. 3 ст. 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Крок 7. Проводите консультації з ринком та повідомляєте про плани щодо закупівлі необхідного товару.

Щодо вимоги в ТД про закупівлю товару з переліку з урахуванням міжнародних угод, то - учасник у складі тендерної пропозиції має надати довідку у довільній формі, в якій зазначено найменування товару, назви виробника та ID товару, присвоєного електронною системою закупівель або сертифікат походження товару, що підтверджує походження товару з країни, з якою Україна уклала міжнародну угоду та/або країни, яка є учасником Угоди СОТ про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі». Замовник самостійно перевіряє інформацію щодо ступеня локалізації виробництва товару, який є предметом закупівлі у переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації на prozorro.gov.ua, окрім випадку коли сертифікатом походження товару підтверджено, що країною походження товару є країни, з якими Україна уклала міжнародні угоди та/або країни, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі».

У разі відсутності товару запропонованого учасником процедури закупівлі у відповідному переліку або у разі, якщо ступінь локалізації товару є меншим ніж 10 відсотків або сертифікат походження товару не підтверджує, що країною походження товару є країни, з якими Україна уклала міжнародні угоди та/або країни, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі», замовник відхиляє тендерну пропозицію учасника на підставі аб. 3 ч. 1 ст. 31 Закону, а саме: не відповідає встановленим аб. 1 ч. 3 ст. 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства.

Важливо

Не відхиляються пропозиції учасників, якщо на закупівлю поширюється дія міжнародної угоди та товар, що пропонується учасником, має сертифікат про походження товару з країни, яка є членом цієї угоди.

Не забудьте опублікувати калькуляцію

Замовник повинен вимагати від учасника-переможця, щоб він при поставці товару надав підготовлену виробником товару фактичну калькуляцію собівартості такого товару, яка підтверджує відповідний рівень локалізації.

Калькуляція собівартості має бути оприлюднена замовником в електронній системі закупівель разом із звітом про виконання договору про закупівлю.

Крок 8. Опубліковуєте калькуляцію

Право Замовника - вимагати від учасника-переможця, щоб він при поставці товару надав підготовлену виробником товару фактичну калькуляцію собівартості такого товару, яка підтверджує відповідний рівень локалізації. Калькуляція собівартості має бути оприлюднена замовником в електронній системі закупівель разом із звітом про виконання договору про закупівлю.

Джерело: за інформацією ДП "Прозорро"

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
125

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14715

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6048

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді