Адміністративна відповідальність в публічних закупівлях

UA RU
Штрафи в закупівлях — це подвійна неприємність. По-перше, псується настрій, а по-друге, доводиться сплачувати власні гроші. Який розмір адміністративної відповідальності за порушення Закону про публічні закупівлі? Кого і за що саме нині штрафують?


За порушення вимог Закону про публічні закупівлі (далі — Закон № 922) та вимог нормативно-правових актів, прийнятих на його виконання, доведеться відповідати згідно із законами України. Згідно зі статтею 44 Закону № 922 відповідальність нестимуть, зокрема:

Так, адміністративну відповідальність за порушення законодавства про закупівлі встановлює стаття 164-14 КпАП.

Адмінвідповідальність поділяє склади правопорушень на дві групи. Відповідні розміри штрафів теж будуть різними. З'ясуймо, які ж саме.

Контроль у закупівлях: чим загрожує і як діяти замовнику

Взаємодія з аудиторами ⚡️ Як уникнути штрафів за результатами моніторингу

Відповідальність за незначні правопорушення в закупівлях

Для першої групи правопорушень передбачені штрафи меншого розміру, оскільки до неї належать менш вагомі порушення. Тож штраф становитиме 1700 гривень, якщо:

  • порушили порядок визначення предмета закупівлі;
  • несвоєчасно надали або не надали роз’яснення щодо змісту ТД;
  • склали ТД не відповідно до вимог закону;
  • визначили розмір забезпечення ТП у ТД, що перевищує межі, визначені законом;
  • порушили строки розгляду ТП.

Таку ж суму доведеться сплатити за:

  • неоприлюднення або порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі;
  • ненадання інформації, документів у випадках, передбачених законом.

Хто приймає рішення і накладає штраф?

Пам'ятайте, якщо такі порушення вчините протягом року вдруге, сплатити доведеться більше.

Адміністративна відповідальність за більш суттєві правопорушення

До другої групи, тобто більш значущих правопорушень в публічних закупівлях належать:

  • застосування конкурентного діалогу або торгів з обмеженою участю, або переговорної процедури закупівлі на умовах, не передбачених законом;
  • невідхилення ТП, які підлягали відхиленню відповідно до закону;
  • відхилення ТП на підставах, не передбачених законом або не відповідно до вимог закону (безпідставне відхилення);
  • внесення зміни до істотних умов договору про закупівлю у випадках, не передбачених законом;
  • внесення недостовірних персональних даних до ЕСЗ та неоновлення їх у разі зміни;
  • порушення строку оприлюднення ТД;
  • придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону;
  • укладення з учасником, який став переможцем процедури закупівлі, договору про закупівлю, умови якого не відповідають вимогам ТД та/або ТП переможця процедури закупівлі.

    Пам'ятайте, що Закон № 922 встановлює вимогу до уповноваженої особи вносити до ЕСЗ персональні дані та оновлювати їх у разі зміни (ч. 2 ст. 11 Закону № 922). Крім того, до 1 січня 2022 року у замовників ще можуть відповідати за процедури закупівлі тендерні комітети. Пункт 4 п. 4 розд. X Закону № 922 встановлює для голови комітету персональну відповідальність за виконання покладених на тендерний комітет функцій.

    Так, за порушення другої групи доведеться сплатити в десятки разів більше. Розмір штрафу може становити від 25 500 грн до 51 000 грн.

    Адміністративна відповідальність керівника замовника

    Частиною п’ятою статті 164 14 КпАП передбачено адмінвідповідальність для керівника, якщо рішення Колегії АМКУ за результатами розгляду скарги учасника замовник не виконає.

    Адже відповідно до Господарського кодексу керівник — це особа, яка несе повну відповідальність за господарську діяльність замовника. Тож, коли йтиметься про рішення уповноваженого державного органу, керівнику доведеться нести відповідальність. Приміром, якщо він не зобов’яже тендерний комітет або уповноважену особу ухвалити рішення, потрібні для виконання приписів Колегії АМКУ.

    Зважте! Якщо рішення Колегії АМКУ не оскаржити, аудитори складатимуть адмінпротоколи за таким складом правопорушення. Вони зможуть робити це дуже швидко і одразу ж передавати документи до суду. А неоскарження може стати підтвердженням вини керівника замовника.

    Що треба знати керівнику замовника про рішення Колегії АМКУ

    Штраф за таке правопорушення для керівника замовника становитиме від 2 до 5 тис. нмдг, що наразі становить 34 000—85 000 грн.

    Крім того, штраф на керівника також передбачено за укладення договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених законом (ч. 6 ст. 164-14 КпАП).

    Керівник замовника має пам’ятати: якщо закупити до укладення договору, можна сміливо готувати кошти для штрафу від 2 до 10 тис. нмдг, що у 2021 році становить 34 000—170 000 грн.

    Тож, якщо керівник вважає, що адміністративна відповідальність в публічних закупівлях лежить тільки на УО та ТК, поясніть йому законодавчі норми. Так він, напевне, оцінить і ваші знання, і небайдужість до своєї справи.

    До того ж бажання запобігти штрафам на керівника — вагомий аргумент, щоб отримати «зелене світло» на курси з публічних закупівель.

    Нагадайте керманичу, що час спливає, а попереду нове випробування — тестування уповноважених осіб.

    Ваше вдале складання тесту — запорука успішних закупівель в наступному році. Тренуйтеся та готуйтеся заздалегідь, приміром, пройдіть онлайн навчання у Вищій школі Закупівельника.

    Оберіть курс, який цікавить вас найбільше та отримайте 24 години безплатного демодоступу до нього. Так ви «вб’єте трьох зайців» одночасно, зможете переконатись у:

    • зручності формату,
    • якості матеріалів,
    • авторитетності викладачів.

    Після закінчення повного курсу навчання та проходження випускного тестування ви отримаєте сертифікат підвищення кваліфікації Юридичного університету Ярослава Мудрого.

    Адміністративна відповідальність в публічних закупівлях



    зміст

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді