Додаткова закупівля електроенергії

UA RU
У разі виникнення додаткової потреби у електроенергії у замовників часто з'являються сумніви щодо подальших дій. Як зрозуміти, коли необхідно проводити закупівельну процедуру? Як провести додаткову закупівлю електроенергії?

 

 


Коли виникає додаткова потреба закупівлі електроенергії

На практиці додаткова потреба в електричній енергії може з’явитися:

  1. Якщо у замовника вичерпані кошти за договором постачання електроенергії чи обсягів споживання.
  2. Коли замовник не мав можливості передбачити потребу у її додаткових обсягах.
  3. При появі додаткових об’єктів, для яких необхідне електропостачання, або розширенні штату співробітників.
  4. У разі підвищення вартості енергоресурсів чи збільшення тарифів на передачу або розподіл.

Наразі четвертий випадок найбільш актуальний. У серпні після ухвалення постанови від 30.07.2021 № 1227 на ринку «на добу наперед» (далі — РДН) підвищилися ціни.

Закупівля електроенергії: правила роботи ринку

Ця постанова регламентувала такий граничний рівень цін:

  • 2000 грн/МВт∙год – для годин мінімального навантаження вночі з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00;
  • 4000 грн/МВт∙год – для періоду максимального навантаження удень, з 07:00 до 23:00.

Таким чином, вартість електричної енергії у денний час РДН може становити до 4000 грн/МВт∙год. Нагадаємо, що липні 2021 цей показник був майже вдвічі меншим.

У будь-якому разі замовник може без зайвих труднощів дозакупити потрібний обсяг електричної енергії. З’ясуймо, як це зробити.

Дозакупівля електроенергії

Насамперед замовник має з’ясувати, чи можна вважати дозакупівлю електричної енергії закупівлею такою, яку неможливо було передбачити за минулорічними показниками. Електричну енергію використовують щорічно, тому закупівельник обов’язково планує її обсяг, орієнтуючись на показники попереднього року.

Важливо! Закон про публічні закупівлі не дозволяє ділити предмет закупівлі для уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону. Замовник має аргументувати та документально підтвердити додаткові закупівлі, зокрема, електроенергії.

Приклади додаткової закупівлі електроенергії

⭐️ Як провести додаткову закупівлю електроенергії, вартість якої становить понад 200 тис. грн

⭐️ Як бути, якщо у зв'язку з підвищенням ціни постачальник електроенергії пропонує підписати додаткові угоди

 

Настанови для замовника

Якщо потрібна дозакупівля електроенергії 2021, замовник і постачальник повинні керуватися умов договору закупівлі, чітко дотримуватися законодавчих норм на ринку електроенергії.

Додаткові угоди можна укладати лише за:

  • умовами договору.
  • Попередженням постачальника про зміну ціни електроенергії. При цьому таке попередження має бути не пізніше ніж за 20 днів.

Якщо сторони розірвуть договір про закупівлю електроенергії з вини постачальника, замовник матиме право:

  • провести переговорну процедуру закупівлі на термін, достатній для проведення тендера, в обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної в договорі про закупівлю, розірваного з вини такого постачальника. Підставою в такому випадку буде абз. 4 п. 3 ч. 2 ст. 40 Закону № 922. Умова — сума коштів на постачання електричної енергії складатиме або перевищуватиме 200 тисяч гривень;
  • укласти договір на термін, достатній для проведення тендера, якщо сума коштів складає менш ніж 200 тис. грн, в обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого постачальника. Підстава  — абз. 4 п. 3 ч. 7 ст. 3 Закону № 922;
  • розірвати договір за угодою сторін й провести додаткову закупівлю електроенергії до кінця року, враховуючи новий рівень цін на ринку електричної енергії, якщо вони вагомо збільшилися. Вибирати процедуру закупівлі чи спрощену закупівлю для додаткової закупівлі потрібно, зважаючи на кількість коштів, що залишилися до кінця року.

Додаткова закупівля електроенергії 2024

Наша редакція вже відстежує всі зміни у закупівлях, щоб вчасно розповісти вам, якою буде дозакупівля електроенергії на 2024 рік. Стаття на тему "Додаткова закупівля електроенергії 2024" буде для вас корисною.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді