Що має знати закупівельник про тендерні закупівлі

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Вас цікавлять тендерні закупівлі в Україні? Хочете знати, що це таке та як їх проводити? Ця стаття надасть відповіді та підкаже, на що звернути увагу в законодавстві. Нумо опановувати базові знання в закупівлях.

 

 

 

Що таке тендерні закупівлі

Одразу звертаємо вашу увагу, що визначення «тендерні закупівлі» немає у Законі про публічні закупівлі (далі Закон — № 922). Натомість маємо визначення тендеру як здійснення конкурентного відбору учасників за процедурами закупівлі відкритих торгів, торгів з обмеженою участю та конкурентного діалогу (п. 13 ч. 1 ст.1 Закону № 922).⏰ Професійна підтримка закупівельників 24/7

З наведеним поняттям пов’язане поняття переможця процедури закупівлі, яким є  учасник, тендерна пропозиція якого відповідає всім критеріям та умовам, що визначені у тендерній документації, і визнана найбільш економічно вигідною, та якому замовник повідомив про намір укласти договір про закупівлю, або учасник, якому замовник повідомив про намір укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі (п. 18 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

З наведеного вбачається, що тендерна закупівля повинна відповідати вимогам Закону № 922 та здійснюватися шляхом проведення конкурентного відбору учасників (майбутніх постачальників) за такими процедурами закупівлі:

Отже, тендерна закупівля це — підвид закупівлі публічної, який відбувається шляхом здійснення наведених вище способів здійснення закупівлі і обов’язково із проведенням тендеру. Тож, тендерна закупівля завжди повинна мати декількох учасників, з пропозицій яких замовник повинен обрати найкращу.

 

 

 

Як проводять тендерні закупівлі 2021

Про те, як наразі відбуваються тендерні закупівлі ми писали на порталі у статтях:

Щоб не повторюватися звернемо увагу замовників на необхідність перевіряти поточну редакцію Закону № 922, адже законодавець з метою вдосконалення законодавства постійно вносить зміни до Закону № 922.

Також потрібно зважити на те, що хоча три види тендерних процедур належать до тендерних закупівель, вони мають як спільні риси, так і певні відмінності.  

Так, всі три тендерні процедури є конкурентними, проводяться з використанням електронної системи закупівель, а до учасника висуваються вимоги відповідати певним кваліфікаційним критеріям. В той же час, відкриті торги проводяться в один етап, тоді як торги з обмеженою участю та конкурентний діалог – у два.

За таких обставин замовникам потрібно уважно вивчати нюанси здійснення кожної конкретної тендерної процедури.

 

На що звернути увагу замовникам при проведенні тендерів

В першу чергу, як вже було сказано вище, потрібно уважно підходити до обрання тендерної процедури та перевіряти чинність певної норми законодавства. Наприклад, замовник вже проводив конкурентний діалог на початку 2020 року і збирається його провести у 2021 році. В цьому випадку потрібно зважити на те, що у здійсненні цієї тендерної процедури відбулися певні зміни в Законі № 922.

Також потрібно уважно підходити до вибору тендерної процедури. Адже за ч. 3 ст. 164-14 КУпАП у випадку застосування конкурентного діалогу або торгів з обмеженою участю на умовах, що не передбачені законом, уповноважена особа замовника може отримати штраф від 25 500 грн до 51 000 грн. А якщо уповноважену особу вже протягом року було піддано адміністративному стягненню за це правопорушення, то штраф буде значно більшим: від 51 000 грн до 85 000 грн.

Предмет закупівлі товарів, робіт, послуг: як визначати

Потрібно дуже уважно формувати тендерну документацію та проводити тендерну закупівлю, зокрема:

  • правильно визначати предмет закупівлі;
  • вчасно надавати учасникам роз’яснення щодо змісту тендерної документації; уважно складати тендерну документацію (вона повинна чіткою, відповідати вимогам Закону № 922 та в жодному разі не бути дискримінаційною до учасників);
  • якщо встановлюєте забезпечення для тендерної пропозиції - його розмір не повинен перевищувати межі, визначені законом;
  • вчасно оприлюднювати інформацію про закупівлю.

 

Якщо наведені вище дії з проведення тендерної процедури будуть виконані уповноваженою особою замовника із порушенням законодавства, то до такої особи можуть застосувати штраф за ч. 1 ст. 164-14 КУпАП  у розмірі 1700 грн за перше порушення. А якщо таку особу  протягом року було піддано адміністративному стягненню за це саме порушення, то штраф становитиме вже 3400 грн.

Також потрібно уважно та зважено підходити щодо питання відхилення тендерної пропозиції учасників

Отже, тендерні закупівлі це — різновид публічних закупівель, в яких постачальних обирається шляхом відбору найкращої пропозиції (низька ціна, відмінна якість) серед декількох конкурентів у електронній системі закупівель.

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді