Зразок довідки про кінцевого бенефіціарного власника

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Доволі часто представники замовників запитують, де взяти зразок довідки про кінцевого бенефіціарного власника. Але чи потрібно вимагати такий документ, з’ясуємо у статті

 

 

Чому виникають запитання щодо Довідки?

За приписами п. 9 ч. 1 ст. 17 Закону № 922 замовник повинен відмовити учаснику та відхилити тендерну пропозицію, або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі (крім випадків, зазначених у п.п. 2, 4, 5 ч. 2 ст. 40 вказаного Закону) за обставин, коли у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань  (далі — ЄДР) відсутня інформація, що викладена у п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755.  Тобто, якщо у ЄДР не вказана інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

Нагадаємо, що кінцевим бенефіціарним власником є фізична особа, яка володіє щонайменше 25% статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи.

Тож, представники замовників припускають, що потрібно отримати Довідку, щоб знати: чи відхиляти тендерну пропозицію певного учасника.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

 

Навіщо Довідка про кінцевого бенефіціара

Можна припустити, що інформація про кінцевих бенефіціарів повинна унеможливити участь у закупівлях пов’язаних осіб

Крім того, при здійсненні закупівлі, що покликана зупинити (чи хоча б обмежити поширення) гострої респіраторної хвороби COVID-19, замовник повинен оприлюднити інформацію з ЄДР, тобто про кінцевого бенефіціара.

Довідки ще… немає

Певний час ходили чутки, що потрібно буде формувати/отримувати Довідку, але наразі таку вимогу не запровадили.

Натомість Законом № 361 було запроваджено нові правила щодо кінцевих бенефіціарних власників. Зокрема, було введене такий новий документ, як «структура власності».

Втім, станом на 11.05.2021р., нормативно-правового акту, яким встановлюється форма та зміст «структури власності» ще немає.

 

Як встановлювати вимоги за статтею 17 Закону у ТД

Де шукати інформацію

Оскільки Довідка ще не є затвердженим документом, то шукати інформацію про кінцевих бенефіціарів учасників повинен представник замовника. Ця інформація знаходиться на сайті Мінюсту

Це вбачається з приписів ч. 5 ст. 17 Закону № 922, адже замовник не може вимагати документального підтвердження публічної інформації, що опублікована у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним, зокрема — ЄДР.

Отже, Довідка поки що не запроваджена і вимога її надати не відповідає чинному законодавству.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді