Прекваліфікація у закупівлях

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Розглянемо, що слід розуміти, коли йдеться про «прекваліфікацію» у державних закупівлях.

 

 

 

У закупівельній сфері досить часто можемо зустріти поняття «прекваліфікація», але в Законі України «Про публічні закупівлі» такого визначення немає.  Є поняття кваліфікаційного відбору, кваліфікаційних критеріїв. У той же час, в електронній системі закупівель у пошуковій системі в розділі «статус»  можемо зустріти навіть два етапи, що характеризують етапи проведення закупівлі: «прекваліфікація» і «прекваліфікація (період оскарження)».

Алгоритм процедури закупівлі відкриті торги

Для цього проаналізуємо поняття «кваліфікація». Кваліфіка́ція від англійського слова Quality, що перекладається як якість, - це наявність підготовки, професійних знань, навичок та досвіду, які дають можливість належним чином проводити певні дії, визначення рівня підготовленості, майстерності тощо.

У закупівельній сфері воно використовується як скорочена назва етапу процедури закупівлі, коли розглядаються тендерні пропозиції учасників. Тобто відбувається їх перевірка на дотримання вимог тендерної документації та Закону, встановлюється їх відповідність для того, щоб виконати умови закупівлі.

Прекваліфікація у закупівлях Результатом кваліфікації є визначення переможця процедури закупівлі.

Перекваліфікація це також етап процедури закупівлі, що передбачає розгляд тендерних пропозицій, але він не закінчується визначенням переможця процедури закупівлі, а лише обумовлює первинний етап цього процесу – допуск учасників процедури закупівлі до аукціону.

 

 

 

Перекваліфікація закупівлі

Перекваліфікація, як етап процедури закупівлі, можлива лише конкурентних процедурах закупівлі з публікацією англійською мовою, тобто в закупівлях очікувана вартість яких перевищує суму, еквівалентну:

  • для товарів і послуг – 133 тисячам євро;
  • для робіт – 5 150 тисячам євро.

Прекваліфікація у закупівлях

Відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону в разі якщо оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі оприлюднюється англійською мовою, електронною системою закупівель у день і час закінчення строку подання тендерних пропозицій, зазначених в оголошенні, автоматично розкриваються всі файли тендерної пропозиції, крім інформації про ціну/приведену ціну тендерної пропозиції.

У такому разі випадку замовник розглядає тендерні пропозиції на відповідність вимогам тендерної документації до проведення оцінки тендерних пропозицій у строк, що не перевищує 20 робочих днів.

БЕЗПЛАТНИЙ ВЕБІНАР: Типові порушення замовників, які найчастіше виявляють аудитори

Таким чином, наприклад, у відкритих торгах з публікацією англійською мовою після закінчення строку для подання тендерних пропозицій розкриваються всі документи тендерних пропозицій учасників, що їх подали, крім інформації про їх ціну. Вони розглядаються замовником, в ході чого він визначає кого із учасників відхилити, а кого допустити до аукціону.

За результатами розгляду усіх тендерних пропозицій замовником в електронній системі закупівель складається та оприлюднюється протокол розгляду всіх тендерних пропозицій.

Саме цей етап і ці дії замовника стосовно учасників і є перекваліфікацією.

 

Перекваліфікація - (період оскарження)

Після оприлюднення замовником протоколу розгляду тендерних пропозицій електронною системою закупівель автоматично розсилаються повідомлення всім учасникам тендеру та оприлюднюється перелік учасників, тендерні пропозиції яких не відхилені згідно з цим Законом. Дата і час проведення електронного аукціону визначаються електронною системою автоматично, але не раніше ніж через п’ять днів після оприлюднення протоколу розгляду тендерних пропозицій.

Прекваліфікація у закупівлях  У ці п’ять днів учасники можуть оскаржити рішення, дії чи бездіяльність замовника на етапі перекваліфікації.

Скарги, що стосуються прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника, які відбулися після розгляду тендерних пропозицій у відкритих торгах з публікацією англійською мовою подаються протягом п’яти днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель протоколу розгляду тендерних пропозицій (абз. 4 ч. 8 ст. 18 Закону).

Цей етап у електронній системі закупівель позначається як «перекваліфікація (період оскарження)».

У період перекваліфікації замовник повинен  перевірити всі тендерні пропозиції учасників повною мірою, адже після аукціону, коли настане період кваліфікації, він зможе приймати рішення тільки щодо нових обставин за результатами аукціону. А такими в закупівлі з публікацією англійською мовою є тільки ціна пропозицій учасників, що брали участь в аукціоні, та документи учасників щодо обґрунтування аномально низької ціни їхньої тендерної пропозиції, якщо вона такою визначена.

Після того як замовник визначить учасника переможця і оприлюднить в електронній системі повідомлення про намір укласти договір, процедура закупівлі набуде статусу «пропозиції розглянуті» і розпочнеться етап перевірки учасника, як переможця процедури закупівлі, та укладання договору про закупівлю.

 

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді