Закупівля у нерезидентів - умови для участі

Автор
консультант з публічних закупівель, Київ
Участь у закупівлі нерезидентів є однією із нестандартних ситуацій для замовника. Яку інформацію вимагати та як перевіряти таких учасників — розбираємо

За законом учасником процедури закупівлі/спрощеної закупівлі може бути фізична особа, фізична особа — підприємець чи юридична особа — резидент або нерезидент, у т. ч. об’єднання учасників (ч. 1 ст. 5 Закону № 922).

Учасники — як резиденти, так і нерезиденти — усіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у закупівлях на рівних умовах. Це розкриває суть одного з принципів публічних закупівель — недискримінація учасників та рівне ставлення до них.

Норми, які визначають господарську діяльність

Для того щоб з’ясувати деталі непростого процесу закупівель у нерезидентів, звернімося передусім до господарського, податкового законодавства, а також інших нормативно-правових актів, які регламентують діяльність нерезидентів на території України.

У розумінні податкового законодавства нерезиденти — це:

  • іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України;
  • дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні;
  • фізичні особи, які не є резидентами України

    (пп. 14.1.122 ПК).

Іноземними суб’єктами господарської діяльності вважають таких суб’єктів, що мають постійне місцезнаходження або постійне місце проживання за межами України(ст. 1 Закон № 959).

Іноземні юридичні особи під час господарської діяльності в Україні мають такий самий статус, як і юридичні особи України, з особливостями, які передбачають ГК, інші закони та міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надала ВРУ (ч. 2 ст. 129 ГК).

Умови для участі у закупівлях нерезидентів

Вимоги до документів нерезидентів

Перевірка інформації

Замовник зазвичай не має можливості перевірити інформацію про суб’єкта підприємницької діяльності у відкритих реєстрах країни реєстрації учасника-нерезидента. Тож варто передбачити у тендерної документації порядок та спосіб, як учасникам-нерезидентам підтвердити такі документи, зокрема довідки, які учасники подають у довільній формі.

Що детальніше замовник визначить вимоги у тендерної документації, то легше буде під час розгляду тендерні пропозицї.

Вимоги до мови тендерні пропозицї нерезидентів

Якісно підготовлена тендерна документація замовника — одна із запорук успішного результату процедури закупівлі. Підготувати тендерну документацію, що передбачає можливість участі в процедурі закупівлі учасників-нерезидентів, допоможе чекліст у Додатку.

Закупівля у нерезидентів - умови для участі



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді