Що таке динамічна ціна та як правильно її застосовувати

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Дехто вважає, що застосовувати динамічну ціну договору в тендерах не можливо. Але ця думка хибна. Тож з’ясуймо разом з експертом, що таке динамічна ціна та як її правильно застосовувати.

 

 

Закупівля робіт завжди супроводжується необхідністю для замовника вивчати будівельне законодавство. Ще на початку формування очікуваної вартості робіт з будівництва замовник повинен орієнтуватися у порядку формування ціни за кошторисними розрахунками. Ці ж знання важливі і на етапі формування проекту договору, зокрема умов визначення у ньому ціни та її зміни.

Тож передусім зорієнтуємо в особливостях динамічної договірної ціни. Тим паче, що нині:

  • не діє ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», прийнятий наказом Мінрегіону від 05.07.2013 № 293 (далі — ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013).
  • діє Настанова з визначення вартості будівництва, затверджена наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281 (далі — Настанова).

 

 

Статтею 844 ЦКУ встановлено, що ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі.

Якщо робота виконується відповідно до кошторису, складеного підрядником, кошторис набирає чинності та стає частиною договору підряду з моменту підтвердження його замовником.

Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Зверніть увагу, що він завжди буде твердим, якщо інше не встановлено договором.

Настанова з визначення вартості будівництва визначає, що:

  • твердий кошторис (тверда договірна ціна) – кошторис, що може коригуватися лише в окремих випадках за згодою сторін у порядку, визначеному договором;
  • приблизний кошторис (динамічна договірна ціна) – кошторис, що підлягає уточненню у разі змінення поточних цін на ресурси, що враховані у договірній ціні, а також з інших підстав, визначених умовами договору.

Оскільки змінювати ціну укладеного договору про закупівлю просто так заборонено, а така зміна можлива тільки за наявності підстав, встановлених Законом № 922, існує поширена думка, що застосовувати динамічну ціну в тендерах не можна, але це не так.

Порядок укладання та виконання договорів підряду визначено постановою КМУ від 01.08.2005 N 668 «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві».

У цій постанові уточнено, що кошторис — це зведені витрати, зведені кошторисні розрахунки, об'єктні та локальні кошторисні розрахунки, об'єктні та локальні кошториси, кошториси на окремі види робіт, кошториси на проектні та пошукові роботи, інші розрахунки витрат на будівництво, складені за встановленою формою, на основі яких визначається кошторисна вартість будівництва і договірна ціна.

Приблизна, тобто динамічна договірна ціна, —  це договірна ціна, визначена на основі кошторису, що підлягає коригуванню з урахуванням уточнення обсягів робіт, цін на ресурси та інших підстав, визначених умовами договору підряду.

Якщо договір підряду укладається за результатами переговорів сторін, рішення щодо застосування динамічної або твердої договірної ціни, порядку погодження кошторису та проведення розрахунків приймаються за домовленістю сторін.

У разі коли роботи (будівництво об'єкта) фінансуються із залученням державних коштів, договірна ціна визначається відповідно до вимог нормативних документів у сфері ціноутворення у будівництві.

Коли ж договір підряду укладається за результатами торгів (тендеру) вид договірної ціни та вимоги до кошторису визначаються у тендерній документації замовника. Договірна ціна у цьому випадку повинна відповідати ціні, зазначеній у тендерній пропозиції підрядника, визнаного переможцем торгів (тендеру).

Якщо під час укладання договору підряду через невизначеність витрат чи інші обставини остаточно встановити договірну ціну неможливо, сторони у договорі підряду визначають приблизну договірну ціну, а також порядок її коригування в процесі виконання робіт (будівництва об'єкта). Приблизна договірна ціна може уточнюватися в міру виконання робіт, здійснення витрат підрядника тощо.

 

У разі виникнення обставин, що зумовлюють необхідність значного підвищення приблизної договірної ціни (більше ніж це визначено договором підряду), підрядник зобов'язаний в установлені договором підряду строки повідомити про це замовника. Якщо підрядник не повідомив  у встановленому порядку замовника про необхідність підвищення договірної ціни, він зобов'язаний виконати роботи без відшкодування додаткових витрат. Так скеровує стаття 844 ЦКУ.

Таким чином, замовник може обирати, встановити в договорі про закупівлю робіт з будівництва тверду чи динамічну ціну.

Водночас договір повинен передбачати й умови її коригування. Якщо цей договір було укладено за результатами тендера, ціна договору, як істотна умова договору, може змінюватися тільки на підставі ч. 5 ст. 41 Закону про публічні закупівлі.

Пам’ятайте, що проект договору в тендерній документації повинен містити умови та порядок зміни ціни договору з урахуванням відповідних вимог Закону № 922.

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді